Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Årets Phontastic-stipendium tilldelas Klas Lindquist

«Klas Lindquist – altsaxofonist, klarinettist, arrangör och kompositör – har en djup insikt och kunskap om den tradition som präglade skivbolaget Phontastics utgivning. Men han har även en förmåga att lekande lätt uttrycka sig i såväl äldre jazzstil som i moderna jazzmusikaliska sammanhang. Klas Lindquists musikgärning präglas av såväl musikalisk intelligens som ett starkt känslomässigt uttryck. Allt i den anda som präglade Anders R. Öhmans utgivning på skivbolaget Phontastic».

Stipendiet har delats ut i Västerås Konserthus den 27. september i samband med en konsert med Stockholm Swing All Stars.

Stipendiet – som ska gå till en jazz­musiker som ännu inte fyllt 50 år och som verkar i skivbolaget Phontastics anda – delas i år ut för tredje gången. Stipendiaten år 2021 var pianisten Daniel Tilling och 2020 saxofonisten Amanda Sedgwick.

Skivbolaget Phontastic grundades år 1975 av advokat Anders R. Öhman (1925–2020) som bl.a. ägnade jazzmusiken stor omsorg och som under ett drygt kvartssekel (1949-1977) var jazzrecensent i Orkester Journalen och Svenska Dagbladet. Han var medlem i Musikaliska Akademien sedan 1984 och dess preses 1989-1998, men också aktiv och ledamot i flera andra kulturella sammanhang som t.ex. det litterära samfundet De Nio.

Stipendiet delas ut av Anders R. Öhmans Phontastic-stiftelse vars styrelse består av Anders R. Öhmans döttrar Suzanne Öhman och Elisabeth Öhman samt jazz­musikerna: saxofonisten John Högman, tillika systerson till Anders R. Öhman, basisten Hans Backenroth och pianisten och trombonisten Ulf Johansson Werre.

Skriv et svar