Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Artist in Residence og freejazz på Moldejazz

Artist in Residence Ellen Andrea Wang sørger for en basstung start og en sakral slutt på Moldejazz 2021. Festivalen forteller at de tar sjansen og hanker inn noen internasjonale elementer. 0g hva har avantgarde- kunstneren Kurt Schwitters å gjøre med årets festival?

ARTIST IN RESIDENCE – ELLEN ANDREA WANG

Verdenspremiere på Kontrabassorkesteret – åpningskonsert Moldejazz 2021
Årets residerende artist — Ellen Andrea Wang — har satt sammen et kollektiv av kontrabassister. Verden, si hei til Kontrabassorkesteret! Fra de lyse flageoletter til de dype hertz, med groovy svette riff som plutselig forvandles til et sonisk lydbilde. Ah, Kontrabass! Selve limet i musikken, stødig som et fjell med et blikkfang som får andre instrumenter til å blekne. Et kjærkomment instrument i enhver musikalsk besetning og møblert hjem.

I Kontrabassorkesteret møtes bassister på tvers av generasjoner og sjangre med en forkjærlighet for å vise hvilket fantastisk instrument kontrabassen er. De spiller nyskrevet musikk av Sigurd Hole, Guro Moe, Ole Morten Vågan, Hanna Paulsberg og Ellen Andrea Wang. Special guest for anledningen er ingen ringere enn Arild Andersen. Kanskje kommer det også en gjest til?

Guro Moe – octobass og vokal, Håkon Thelin – kontrabass, Ellen Brekken – kontrabass , Ole Morten Vågan – kontrabass, Trygve Waldemar Fiske – kontrabass, Georgia Wartel Collins – kontrabass, Oda Kristine Steinkopf – kontrabass, Andreas Solheim – kontrabass, Ingebrigt Håker Flaten – kontrabass, Bárdur Reinert Poulsen – kontrabass, Mats Eilertsen – kontrabass, Joel Ring – kontrabass, Ellen Andrea Wang — kontrabass og vokal, Arild Andersen — kontrabass og special guest
Mandag 19. juli, kl 18.00, Bjørnsonhuset 

Closeness
Ellen Andrea Wang sitt tredje soloalbum «Closeness» høstet mange lovord fra alle kanter da det utkom i 2020. Albumet lå på flere internasjonale lister over årets beste album i 2020 og på et tidspunkt det mestselgende vinylalbumet i Norge. Ikke verst for et jazzalbum å være.
I Closeness, finner vi i tillegg til Wang på kontrabass og vokal, britiske Rob Luft på gitar og svenske Jon Fält på trommer.

Wang har med Closeness latt seg inspirere av den ikoniske jazzbassisten Charlie Haden og skrevet ny musikk med utgangspunkt i estetikken og filosofien til Haden. Musikken består av personlige komposisjoner, tradisjonelle spirituals i nye arrangementer, i tillegg til to nøye utvalgte covere, fra Ornette Coleman («Lonely Woman») og Pat Metheny («This Is Not America»).

Ellen Andrea Wang – kontrabass og vokal, Rob Luft – gitar, Jon Fält – trommer
Tirsdag 20. juli kl 18:00 i Bjørnsonhuset

«Magnificat» – Ellen Andrea Wang og Kvindelige Studenters Sangforening
«Jeg har lenge hatt en drøm og et ønske om å skrive et korverk for kvinnestemmer og kontrabass! Der de dype basstonene smelter sammen med de lyse vokalstemmene» sier bassist Wang. Ved å være Artist in Residence på Moldejazz åpnet nettopp en slik mulighet, og jeg ringte dirigent Marit Tøndel Bodsberg for å lansere idéen og høre om dette kunne være noe for Kvindelige Studenters Sangforening og hun sa «jaaa, det må vi få til». Og plutselig var vi gang!

Verket har fått tittelen «Magnificat» som er Marias lovsang. «Min sjel opphøyer Herren» er begynnelsen på den latinske teksten av Marias lovsang, som hun bryter ut i etter at erkeengelen Gabriel har bebudet Jesu fødsel. Magnificat er fra Lukasevangeliet. Når Maria synger, er det derfor i gleden over morskallet – i gleden over å være utpekt til å være svanger med Gud selv – over å få veve ham inn i slekten gjennom sitt morsliv og være den porten som Gud selv skulle gå gjennom for å komme skapningen nær. Maria er dermed, særlig ifølge katolsk teologi, selve ikonet på kirken.

Det er opp gjennom musikkhistorien en lang rekke komponister som har satt toner til Marias lovsang, og det er bemerkelsesverdig få kvinnelige komponister som har skrevet musikk til teksten til tross for at tematikken handler om en kvinnes fødsel og hennes møte ved å bære fram et barn. Jeg ble selv nylig mor og opplevde det fantastiske og overveldende å bære fram et barn. Jeg har i prosessen knyttet noen av mine egne livserfaringer i tekst og musikk for å skape et mer allmennmenneskelig perspektiv i et forsøk på å gi det hele en frisk pust.» (Ellen Andrea Wang)

Ellen Andrea Wang – kontrabass, vokal og komposisjoner, Kvindelige Studenters Sangforening – kor, Hanna Paulsberg – saksofon, Tone Myskja – live visuals
Lørdag 24. juli, kl 23:00 i Molde Domkirke

Manu Katché, Ben Wendel, Ellen Andrea Wang og Andreas Ulvo
Fra 2015-2017 var Ellen Andrea på verdensturné med trommelegende Manu Katché. Nå møtes de igjen i Molde, med Ben Wendel på saksofon og Andreas Ulvo på tangenter for å spille musikk av Wang. Katché har spilt med de aller fleste som Joni Mitchell, Sting, Peter Gabriel og ikke minst Jan Garbarek. Han gjestet Moldejazz for første gang for 30 år siden i forbindelse med Jan Garbareks legendariske «Molde Canticle».

Manu Katché – trommer, Ben Wendel – saksofon, Ellen Andrea Wang – bass, Andreas Ulvo – tangenter
Fredag 23. juli, kl. 20:00 i Teateret Vårt

Ben Wendel featuring Nate Wood, Rob Luft, Andreas Ulvo & Ellen Andrea Wang
Den kanadiskfødte, Grammy-nominerte saksofonisten Ben Wendel er en artist Artist in Residence Ellen Andrea Wang har hatt et stort ønske om å få spille med. Moldejazz har jobbet iherdig for å få til dette møtet, og er både stolt og glad for å kunne bidra til at dette nå skjer.

Ben Wendel er for tiden bosatt i Brooklyn, har han hatt en variert karriere som utøver, komponist og produsent. Høydepunkter inkluderer turnéer, komserter og / eller innspillinger med artister som Tigran Hamasyan, Antonio Sanchez, Gerald Clayton, Eric Harland, Taylor Eigsti, Linda May Han Oh, Moonchild, Louis Cole, Daedelus, Snoop Dogg, og Prince. Ben er også en av grunnleggerne av den Grammy-nominerte gruppen Kneebody.
Han beveger seg uanstrengt fra jazz til funk og vestkyst-hip-hop til klassisk musikk og tilbake igjen, og hans siste utgivelse «High Heart» (2020) høstet strålende kritikk verden over.

Ben Wendel – saksofon, Nate Wood – trommer, Rob Luft – gitar, Andreas Ulvo – tangenter, Ellen Andrea Wang – bass
Torsdag 22. juli kl. 20:00 i Teateret Vårt

Tidligere har Moldejazz også sluppet Ellen Andrea Wang Trio og GURLS med Trondheim Jazzorkester som en del av årets Artist in Residence- konserter.

FRIJAZZ PÅ KRONA
Krona har vært brukt i festivalsammenheng én gang tidligere, i åpningsåret 2016 da Building Instrument fremførte sitt Kurt Schwitters-inspirerte verk i auditoriet. Schwitters er med også denne gang i den forstand at utstillingen i rommet konsertrekken holdes i, er kunst og fotografier av Kurt og Ernst Schwitters. Kurt Schwitters er en stor inspirasjon for mange jazzartister på impro-siden, derfor passer det godt å kombinere konseptet «Frijazz på Krona» med denne utstillingen.

Paal Nilssen-Love solo
Det er mer energi i denne mannen enn man får ut av en vanlig norsk stikkontakt.

Fosser lagt i rør blir i Norge strøm. Hva det er som strømmer gjennom trommeslager og bandleder Paal Nilssen Love er derimot en gåte.
Han har i flere tiår øst ut plater og prosjekter i et forrykkende og særdeles livsbejaende tempo. Han har konstant vært på reise, både rundt i verden og i musikkens irreganger. «Jeg kan ikke huske noensinne å ha blitt så imponert over et ungt talent» sa Pat Metheny etter å ha spilt en legendarisk triojobb med Nilssen-Love og Arild Andersen på Moldejazz i 2001. Paal Nilssen-Love er musikk, han puster musikk, og han har ganske sikkert også musikk på brødskiva. Hvis du har vært innom en jazzklubb en eller annen plass i verden i løpet av de siste tiårene er det stor sannsynlighet for at du har hørt Nilssen-Love spille, og ikke minst sett ham spille så svetten siler på scenen. Og har du vært innom en flyplass i ditt liv er det også sannsynlig at du i sidesynet har registrert en kar som drar rundt på cymbalbager og tung nyinnkjøpt vinyl.

Nilssen-Love ble i 2019 sponset av den Sveitsiske cymbal- og gong produsenten Paiste, og etter det har det ballet litt på seg. Sju gonger senere er dette blitt et favorittinstrument for Nilssen-Love og det er ingen tvil om at lyden og samspillet av gongene kan bevege fjell og fjord. Gongene blir preparert med alt fra papir, isopor, kongler og strikkepinner og volumet spenner fra 10 til 120db. For nerdene kan det informeres at den dypeste gongen klinger i 68Hz (!)

Ingen solokonserter med Nilssen-Love er like, og hva han kommer til å by på under sommerens festival vet vi ikke før vi sitter der på konsertdagen, fulle av forventning og med ørene på stilk! For Paal er alltid i bevegelse.
Krona, Tirsdag 20. juli kl 16.00 i Krona 

Christian Meaas Svendsen solo
Med bass, buer og sin egen kropp som utgangspunkt, jobber Christian Meaas Svendsen med et unikt lyd- og bevegelsesunivers.
Musikk handler om relasjoner; mellom komponenter i musikken, mellom utøver og publikum, mellom utøverne i et ensemble, og ikke minst mellom utøver og instrument. Det er spesielt denne siste relasjonen som får nytt liv i Meaas Svendsen sitt solo-spill. Til tross for at han jobber innenfor et relativt tradisjonelt rammeverk, er resultatet høyst ukonvensjonelt.

Meaas Svendsen er født og oppvokst i Kongsberg. Han er uteksaminert med bachelor i jazz/improvisasjon, og har et toårig fordypningsstudium i klassisk musikk ved Norges Musikkhøgskole. Blant hovedprosjektene hans finner vi Duplex, hans eget hjertebarn Nakama, samt JazzIntro-vinneren Mopti.

Til denne konserten har Meaas Svendsen jobbet med et repertoar der det handler om å bruke «alt man har og er» for å skape en levende, musikalsk installasjon — et slags drama — der det auditive og visuelle komplimenterer hverandre, men der lyden likevel sitter i førersetet.
Onsdag 21. juli kl 16:00 i Krona

Maja S.K. Ratkje solo
Maja Ratkje er kanskje den mest innovative musikeren vi har her til lands. Med bl.a. Nordheims komponistpris og UNESCOs Rostrumpris i sekken har hun med komposisjon, stemme og elektronikk funnet frem til en unik musikalsk posisjon. Hennes komposisjoner er framført av utøvere som Ensemble Intercontemporain, Klangforum Wien, Fretwork, BBC Scottish og Symphony Orchestra. Hun har i mer enn et tiår vært medlem i den kritikerroste kvartetten SPUNK. I 2013 var hun nominert til Nordisk Råds musikkpris for sin stemmebruk, og samme år fikk hun Rolf Gammleng-prisen for deltakelse på over 100 plateutgivelser. Senest i år var hun for femte gang nominert til en Spellemann.

Hun har gitt ut plate på John Zorns etikett Tzadik, og albumet «Sult» fra 2019 ble trukket frem som en favoritt av Iggy Pop! Som imrovisasjonsmusiker har Maja samarbeidet bl.a. med Joëlle Léandre, Ikue Mori, Zeena Parkins, og Lasse Marhaug. I fjor gjorde hun en rørende vakker akustisk konsert under festivalen sammen med Stian Westerhus. I år har vi invitert henne tilbake for å gjøre en av sine alltid kreative solokonserter.
Torsdag 22. juli kl 16:00 i Krona

Følg programleggingen på Moldejazz sin hjemme side HER.

Skriv et svar