Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Bill Frisell residerende artist på Moldejazz 2024

På Moldejazz’ avsluttende pressekonferanse avla festivalens ledelse anslag for resultat og vurderinger av programmet og publikumstilstrømningen. Dessuten ble neste års residerende artist lansert. I 2024 vil årets AiR være gitaristen Bill Frisell. Frisell var på Moldejazz første gangen i 1981, som del av en kvartett som ble annonsert som Arild Andersens band — en konsert som forøvrig ble utgitt som ECM-albumet A Molde Concert i navnet til alle medlemmene som et kollektiv.

En kjapp opptelling viser at Frisell har vært på Moldejazz i alt ti ganger, siste gangen med residerende artist John Zorn i fjor. Dette året spilte han også med Charles Lloyd i Bjørnsonhuset, og gjorde et innhopp med Arild Andersen i Alexandraparken i forbindelse med lanseringen av Norske Albumklassikeres bok om albumet A Molde Concert. Før det var han her med sin Big Sur Sextet i 2018 og med duoen med Thomas Morgan i 2019. Den siste med et innhopp av daværende residerende artist Gard Nilssen. Ellers er det nok konserten med John Zorns Naked City i 1991 som svært mange husker.

Kunstnerisk leder Hans Olav Solli forteller at Bill Frisells umiddelbare reaksjon var: «… there are so many things I want to do!». Det blir konserter med norske artister, Arild Andersen blir med på programmet og Frisell ønsker å gjøre en konsert med Trondheim jazzorkester. Solli bekrefter at Frisell vil være tilstede på festivalen hele uka. Det er en artist som er vel kjent med Moldejazz’ ordning med residerende artister. Bill Frisell blir den tjuefemte AiR ved Moldejazz siden starten i 2000 med Chick Corea.

Etter at festivalen gikk nær tre millioner kroner i underskudd i 2022, tapte festivalen 40% av egenkapitalen, og festivalen var tilbake til nivået i 2018 og 2019. Etter en vellykket kapitaloppbygging i årene før og under pandemien, hadde det akkumulerte overskuddet gjennom de fem siste årene fordampet. Daglig leder Endre Volden understreker at dette har gitt festivalen store utfordringer foran årets festival.

Programmeringen av årets festival var derfor preget både av at programmet i år skulle gjenrekruttere et festivalpublikum etter to år med sosiale nedstengninger, og behovet for en gjenoppbygging av kapitalen. Lørdag morgen, etter et utsolgt Romsdalsmuseum torsdag kveld, er det i alt solgt over 25 000 billetter. Det er mulig finregning hever dette til over 26 000. Dette er tall uten at et antatt salg på festivalens siste da, lørdag, er inkludert.

Styreleder Stein Berg Oshaug opplyser at billettsalget allerede ligger over en million kroner over budsjettet. Tjue konserter, fordelt på en rekke scener, har vært utsolgt i år. Ledelsen nesten garanterer et positivt resultat, og antyder som et minimum 0,5 millioner kroner. Basert på enkeltobservasjoner gir ledelsen også en vurdering av at årets festivlan har rekruttert inn et nytt, yngre publikum, på alle de forskjellige scene.

Tekst: Johan Hauknes
Foto: Carole d’Inverno (press photo)

Skriv et svar