Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Buddy-prisen til Håkon Kornstad

Saksofonist, operasanger og komponist Håkon Kornstad er tildelt norsk jazz’ høyeste utmerkelse, Buddy-prisen, for 2015. I begrunnelsen for prisen sier styret i Norsk jazzforum at Kornstad er en viktig fornyer av jazzbegrepet med en musikalsk tilnærming til jazzen som både utfordrer og utvikler.

Buddy-prisen ble tildelt Håkon Kornstad i forkant av hans konsert med Tenor Battle på Nasjonal jazzscene i Oslo fredag 4. mars. Prisen ble overrakt av styreleder i Norsk jazzforum, Ingrid Brattset.

– Det er en stor glede å tildele Håkon Kornstad Buddy-prisen for 2015. Han har gjennom mange år vist seg som en nyskapende og uredd musiker som har krysset mange musikalske grenser og åpnet nye dører til et større publikum. I Norsk jazzforum har vi hatt gleden av hans engasjement i og for det samlede norske jazzmiljøet, sier Ingrid Brattset.

Buddy-mottakere viser høydepunktene i norsk jazz Buddy-prisen har med få unntak vært delt ut årlig siden 1956. Et tilbakeblikk på Buddy-mottakerne er som å oppleve høydepunktene i norsk jazz de siste seks tiårene. Med Buddy-prisen følger en statuett av den legendariske trompeteren Buddy Bolden, gjenskapt av billedkunstneren Lise Frogg samt 50.000 kroner fra Norsk jazzforum.

Styret i Norsk jazzforum sier følgende om Buddyprisvinner Håkon Kornstad: «Håkon Kornstad (f. 05.04 1977 i Bærum) har vært med på å prege norsk jazz siden slutten av 90-tallet da han var med å starte Wibutee på jazzlinja i Trondheim. Han har gjennom karrieren samarbeidet med musikere som Sidsel Endresen, Bugge Wesseltoft, Ingebrigt Håker Flaten, Håvard Wiik og Anja Garbarek. Sammen med Paal Nilssen-Love og Mats Eilertsen utgjorde han Kornstad Trio, som i 2002 mottok Kongsberg Jazzfestivals pris, «Vital-prisen».

Håkon Kornstad har vært en viktig fornyer av jazzbegrepet – fra tidlig i karrieren med bandet Wibutee, som solosaksofonist, og nå i nyere tid; prosjektet Tenor Battle hvor Kornstad har fusjonert opera og jazzmusikk til sitt helt personlige, unike uttrykk. Spranget fra posisjonen som ledende jazzsaksofonist til profesjonell, utøvende operatenor er stort og vitner om en uredd og utforskende musiker. Tenor Battle har vært en suksess og har vært framført på både jazzklubber og klassiske scener. I 2013 gjorde Kornstad en duokonsert med den amerikanske saksofonisten Joshua Redman i ærverdige Wigmore Hall i London.

Kornstad har hatt et engasjement for det norske jazzmiljøet også utenfor sitt musikalske virke. Han har vært styremedlem i Norsk jazzforum fra 2009 til 2013, og som grafisk formgiver for klubben Blå, plateselskapene bp og Jazzland og for Nasjonal jazzscene har han satt sitt preg på jazzen også visuelt.

Håkon Kornstad er utdannet på jazzlinja ved NTNU i Trondheim, og i 2013 ble han utpekt som NTNU-ambassadør, en tittel som årlig tildeles en jazzartist eller -gruppe som på en fremragende måte fungerer som ambassadør for NTNU og jazzmiljøet i Trondheim.

Men et sterkt personlig- og organisatorisk engasjement, og en musikalsk tilnærming til jazzen som både utfordrer og utvikler, tildeles Håkon Kornstad Buddy-prisen for 2015.»

(jazzinorge.no)

 

 

Skriv et svar