Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Charnett Moffett R.I.P.

For tidlig! For tidlig! Så alt for tidlig!

Mens noen av oss hadde mer en  nok å komme oss hjem fra årets Vossa Jazz, fikk bassisten Charnett Moffett hjerteinfarkt og ble erklært død mandag 11. april 2022, kun 54 år gammel.

Moffett ble født 10. juni 1967, og var, som de fleste av oss, sønn av sin far. I hans tilfelle derimot var faren en av våre tidlige favoritter, trommeslageren Charles Moffett. Den unge Moffett trådte sine barnespor i en musikalsk familie. Fem barn i flokken, der alle ble musikere, utforsket musikk, også sammen med far. Charnett Moffett fikk sin platedebut, i lag med familien, som åtteåring: I 1975 ble albumet «The Charles Moffett Family — Vol. 1» gitt ut som eneste plate noensinne på farens egen label.

Med på platen var de fire brødrene i ungeflokken, Charnetts bror Charles jr, på tenorsaksofon, Mondre på trompet, baryton- og flygelhorn og Codaryl på perkusjon, med faren Charles på perkusjon og trompet. Unge Charnett deltok selv og spilte kontrabass på en av låtene. Visst nok skal han også spille trompet, selv om det ikke er angitt i omtalene av de fire låtene på plata. Den eneste av barna  som mangler på plata, er søster, vokalisten Charisse Moffett. Hun kom med i bandet The Charles Moffett Family på et seinere tidspunkt.

Etter studier blant annet ved Juillard School of Music i New York, startet hans reelle karriere med deltakelse på debutalbumet «Scenes in the City» til saksofonisten Branford Marsalis i 1984. Da plata ble spilt inn var Charnett Moffett ennå ikke fyllt 17 år. Men det var vel først og fremst som del av den idiosynkratiske gitaristen Stanley Jordan sitt band på slutten av siste halvdel av 1980-tallet og første halvdel av 1990-tallet, de fleste av oss ble oppmerksom på ham. Mer eller mindre parallelt med dette spilte han også i bandet til saksofonisten Kenny Garrett. På 1990-tallet fikk han dessuten mye omtale som del av Pharoah Sanders turnérende band.

Han var i om lag tretti år medlem av kvintetten Manhattan Jazz Quintet, med bl.a. Lew Soloff, Steve Gadd, Peter Erskine, Dave Weckl, John Patitucci og Eddie Gomez. I 2017 ga han ut live-albumet «Music from Our Souls», tretti år etter første utgivelse — «Net Man» — i eget navn og femti år etter at han ankom planeten. Med på dette albumet har han både Pharoah Sanders og Stanely Jordan, ved siden av bl.a. Cyrus Chestnut.

I 2019 giftet han seg med samarbeidspartneren gjennom mange år, gitaristen og eieren av platelabelen Motema, Jana Herzen. De fleste av Moffetts plateutgivelser på 2000-tallet er utgitt på denne labelen. Opplysninger fra familien forteller at han var sammen med sin kone da han døde. Han hadde i flere år lidd av intense smerter, såkalt nevralgi, i trillingnerven (trigeminus-nerven). Dette gir intense, korte, skarpe, lynende eller gjennomborende smerter i hode og ansikt.

Charnett Moffett, Resquiescat in Pace.

Johan Hauknes

Foto: Pressebilde for Motema.

Skriv et svar