MANDAGSKLUBBEN, 5E, KØBENHAVN, 21. MAI 2018: Man kan like godt sette et stort kryss i taket for konsertene på Mandagsklubben på 5e i Kødbyen i København denne mandagen. Seks band, 23 musikere og kreativ, spennende og lidenskapelig musikk fra første til siste tone.
Eller det vet jeg ikke helt. Fordi jeg dessverre ankom et godt stykke ut i første sett, på grunn av gateløpet «Royal Run», som sperret hovedgatene fra min hjemlige posisjon og ned i Kødbyen. Men jeg fikk med meg nok til å sette store utropstegn ved The Monday Band som denne kvelden spilte musikk skrevet av klarinettisten og sopransaksofonisten Carolyn Goodwin.
The Monday Band åpner Mandagsklubben hver mandag, og tidligere har jeg syntes at kvaliteten har vært svært variabel, men ikke i kveld. Bandet består av studenter ved Rytmisk konservatorium, og de skifter litt i besetningen hver gang, men stammen er den samme med blant andre bassisten Roberto Bordiga og trommeslageren Halym Kim.
Carolyn Goodwin er en strålende komponist, som lager musikk i det moderne og energiske landskapet, med inspirasjoner fra både de velkjente saksofonistene fra 60-tallet, Charles Mingus og innimellom følte jeg også at saksofonisten Dane TS Høeg (Torsten Høeg) også har vært en inspirator for hennes komponering. I tillegg er hun en glimrende saksofonist og solist, og hennes ledelse av bandet var både løs og stram på en gang. Sammen med saksofonisten Nana Pi Aabo Larsen og bratsjisten Mika Persdotter var det bandets kvinnelige del som utmerket seg mest denne kvelden. I tillegg fikk vi høre saksofonistene Jędrzej Lagodziński og Mathias Hagen, som overlot store deler av solistarbeidet til de to kvinnelige saksofonistene, noe som gjorde dette til den perfekte åpning på en god kveld.
Etter en kort riggepause, fikk vi oppleve kanskje det beste settet vi til nå har fått høre på Mandagsklubben. Et Skandinavisk samarbeid som er satt sammen av plateselskapet ILK og det nordiske samarbeidsprosjektet PULS. Til venstre på scenen sitter den danske pianisten Søren Kjærgaard, ved siden av ham står den svenske vokalisten Sofia Jernberg, og ved siden av henne finner vi den norske bassisten Ole Morten Vågan. Og ytterst til høyre regjerer den svenske trommeslageren Raymond Strid.
Det starter med en intro fra Kjærgaard før Strid og Vågan hiver seg på. Og allerede fra start så koker det i trioen. Vokalisten med nordens fineste stemme, Sofia Jernberg legger inn noen høye toner som gjør kvartetten fullkommen. Vågan river og røsker, Strid «leker» med trommene og et og annet perkusjonsinstrument, mens Kjærgaars boltrer seg ved pianoet. Han har med en lang stokk som han planter i vannrett posisjon på tangentene, slik at vi får noen voldsomme akkorder, Jernberg blir liggende høyt der oppe og kommentere hva de andre foretar seg – ordløst, men med en enorm energi i stemmen. De tar det litt ned og vi får en strålende solo fra Vågan, men han får ikke lov til å briljere lenge, før Strid og Kjærgaard er på han som klegger. Og etter et langt strekk og et kort, kan både vi og musikerne puste ut og gå utenfor for å få litt frisk luft. For dette var et sett som rett og slett tok pusten og energien fra oss. Et samspill ut av en annen verden, og fire musikere som virkelig har funnet hverandre i denne settingen.
I kveld spiller de på Blow Out i Oslo, og det er hermed sendt ut en ordre om at alle med sans for kreativ, spennende, energisk og lidenskapelig musikk, har møteplikt i Toftesgate 69!
Denne månedens «Artist in Recidense» i Mandagsklubben er TakOrchestra. Det er en polsk duo med adresse København som består av trombonisten Andy Jarosinski og saksofonisten Malwina Kolodziejczyk. Hver mandag i mai inviterer de med seg gjester, og denne mandagen var det pianisten Søren Nørbo og trommeslageren (og primus motor for Mandagsklubben) Kresten Osgood.
Søren Nørbo er en pianist vi ikke hører så ofte på de Københavnske scener, men det er alltid en begivenhet når man får muligheten. Hans spill er i stor grad melankolsk og moderne, med røtter tilbake til en ung Paul Bley, mens Osgood er som han alltid er: Lyttende, oppmerksom og på hugget fra start til mål. Jarosinski er en dyktig trombonist i det moderne og fritt improviserende landskapet, og innehar god teknikk og mange fine ideer, mens Kolodziejczyk blir den med minst arbeidsoppgaver, og som lett forsvinner litt i selskap med de tre energiske herrer.
Så er vi halvveis i kveldens program, og da er det duket for en trio, som i alle fall for meg er totalt ukjente. Trioen Nils, Hein & Jørgen, består av den svenske trommeslageren Nils Agnas, og de to nordmennene Hein Westgaard på gitar og Jørgen Olsrud på bass.
Jeg spurte Ole Morten Vågan etter konserten om bassisten hadde tatt timer hos han, og det hadde han. Og det var temmelig klart allerede fra start at Vågan var et definitivt forbilde for Olsrud. Både spillestil, anslag, teknikk og idémessig var avstanden til Vågan nesten skremmende kort, så dette er en bassist den Skandinaviske jazzen vil få mye glede av framover. Hans spill medførte at Westgaard og Agnas ble litt statister i sammenhengen, men uten de to, hadde ikke trioen blitt like spennende.
Så ble det mer trombone. Denne gangen fra Ola Rubin, som sammen med gitaristen Henrik Olsson gjorde et fint og teknisk godt sett, før nok en verdenspremiere skulle avslutte kvelden. Da fikk vi et solid bassmøte mellom estiske Tomo Jacobson og Ole Morten Vågan, med Kresten Osgood og hans trommer som en slags «dommer» i midten. Her fikk vi høre de to bassistene duellere, samarbeide, konversere og utfordre hverandre på en strålende måte. Begge er voldsomme bassister som kjører på fra start, nesten som en boksekamp med Osgood som dommer i midten. Nok et energisk sett som nok en gang tok pusten fra publikum.
Det er bare å krysse av 21. mai 2018 som en av de virkelig store konsertopplevelser på Mandagsklubben. Og skulle du være så heldig å være i «kongens by» en mandag, og ikke ha lyst til å gå i Tivoli, i Zoo eller sitte på et røykfylt vertshus, så er Mandagsklubben det beste stedet å være på en slik dag. Men er det royalt løpestevne i byen, så anbefales det å være ute i god tid før klokken 19, da man setter i gang med herlighetene nede i Kødbyen.
Tekst og foto: Jan Granlie
Søren Nørbo og Andy Jarosinski
Tomo Jacobson, Kresten Osgood og Ole Morten Vågan klar til boksekamp