TEDANS, ØSTRE, BERGEN, 13. MAI 2023: Jeg vet ikke hvilket forhold dansker har til fenomenet tedans, men etter dagens duokonsert med saksofonisten og klarinettisten Maria Dybbroe og trommeslageren P.O. Jørgens, skulle man tro begge hadde gode erfaringer innefor «kunstarten». Saksofonisten Maria Dybbroe er en av de yngre, fremadstormende musikerne i Danmark som har «emigrert» til Norge og Oslo. Men hennes bånd til Danmark er fremdeles sterke og gode. Og hennes medvirkning i en rekke mer eller mindre faste band som ofte spiller på Klub Primi og i Koncertkirken i København har blitt vist en rekke ganger de senere årene. Men hun er også en viktig stemme i bandet Caktus, pluss at hun er med i Copenhagen Clarinet Choir, Jacob Anderskovs ‘Spirit of the hive’ og duoen Orsa. Ved siden av har hun vært å høre med de frittgående, danske musikerne Laura Toxværd, Kasper Staub, Lars Greve, Lotte Anker, P.O. Jørgens, T.S. Høeg med flere.
Trommeslageren P.O. Jørgens aka Peter Ole Jørgensen / Pere Oliver Jørgens, er en musiker jeg har hørt noen ganger på de friere scenene i København, spesielt med trioen Cockpit Music sammen med saksofonist og outertainer T.S. Høeg og gitarist Søren Tarding. Men han har også samarbeidet med en rekke andre musikere innenfor den «friere» jazzen
Tedans er et prosjekt som foregår på det lille, men eksklusive, spillestedet Østre midt i sentrum av Bergen. Her har unge musikere gått sammen om å skape et «hull i veggen» for frittgående improvisasjonsmusikk. Og denne tidlige kvelden var det klart for et dansk besøk. Dybbroe kom med toget fra Oslo, mens Jørgens hadde måtte tilbringe ekstra tid på Kastrup på grunn av mangel på flygeledere i den danske hovedstaden. Men han kom til Bergen i tide, og begge var klare for å glede det bergenske publikummet.
Tedans er et gammelt begrep som kommer fra da lørdag var dagen for å møtes for dans og festligheter til levende musikk på hotellene rundt om, så under dekke av å være en britisk inspirert ettermiddagste møttes man for dans og en drink med levende musikk og god stemning. Nå var det ikke mye dans på Østre hverken denne ettermiddagen, eller ved tidligere besøk (det skulle tatt seg ut!), men gratis te var det.
Og det starter med Dybbroe og hennes altsaksofon med relativt «nedpå» spill, før Jørgens kommer inn med flytende og presist trommespill. Med flytende i denne sammenhengen mener jeg at trommespillet flyter perfekt med bruk av hele trommesettet, pluss noen ekstra perkusjonselementer, og vi føler han spiller veldig «amerikansk». Og gjennom begge settene er det i første rekke hans eminente og drivende trommespill vi merker oss. Men med Dybbroes fine altsaksofon- og klarinettspill blir musikken en helhet som tar oss med på en deilig reise inn i det improviserte, hvor det personlige hos begge musikerne er det viktige. Og det kan nesten høres ut som de har spilt sammen hele livet, selv om det er generasjonsforskjell mellom de to.
Dybbroe er i ferd med å avslutte sin master ved Norges Musikkhøgskole, og hvis hun viser noe av det hun gjorde denne tidlige kvelden, fortjener hun topp karakter. For det er noe med tonen i hornene, kreativiteten og improvisasjonen som er med på å gjøre Dybbroe til en diamant innenfor den improviserte musikken. Og med Jørgens perfekte trommespill som følge, ble dette en stor suksess som falt i smak hos det sakkyndige publikummet.
Tekst og foto: Jan Granlie