Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Konserter

Kongsberg Jazzfestival 1.-4. juli

Selv om sommeren i år lar vente på seg, går juni måned mot slutten. Den arktiske lufta har dominert over de nordiske lanene. Men storkenebben står allikevel nå i full blomst og forsøker å fange opp den lille sola som viser seg. Da veit vi at uke 27 er igang allikevel og da er det tid for å sette seg på toget til sølvbyen ved Lågen, Kongsberg.

salt peanuts* er selvfølgelig på plass, undertegnede vil vandre rundt i gatene mellom Galleri Åkern på Vestsida i sør til kinoen og Festivalgata på Nymoen i nord på andre siden av Lågen. Programmet ser lovende ut, værmeldinga mindre så. Sjansen for å oppleve skvisj-skvisj-lydene over Nybrua som vitner om en vellykket Kongsberg-festival, er i år små. Som kjent var det alltid så varmt den gangen da, under festivalen på Kongsberg. Da det alltid var over tredve grader i skyggen. Slik er det ikke lengre. Eller?

I fjor – under den femtiende jubileumsfestivalen – slo festivalen til med en salgsrekord som slo alle andre rekorder – på Kongsberg eller andre steder – ned i støvlene. Totalt ble det solgt over 33 000 billetter, skyhøyt over den gamle rekorden på 18 500 billetter. Festivalsjef Kai Gustavsen har satt opp et budsjett for i år, forteller han oss, med salg av 23 000 billetter. Ambisiøst! Om han kommer i mål med det må du følge med på salt peanuts* daglige rapporter fra festivalen på disse sider. Men forhåndssalget er lovende – allerede tidlig i forrige uke var det solgt et antall billetter rundt den gamle rekorden.

Programmet er spennende og sammensatt. Ingen kan rekke over alt. Så her er vår anbefaling for en sti gjennom et stort program.

Vi starter onsdagen på Kirketorget kl 15.30 for å høre Jan Erik Volds åpning, og for å få høre hvem som vinner årets store musikerpris.

Dernest samles vi i kinoen kl 19.00 for å høre Come Shine med gjester.

Etter det får vi med oss trioen Poings samarbeid med DeLillos på Kirketorget. Kan det bli like bra som fjorårets store suksess med Poing og Maja Kjelstrup Ratkje og deres Prøysen-prosjekt?

Vi avslutter onsdagskvelden på Christians Kjeller med Sverre Indris Joners Electrocutango.

Torsdagen starter vi på Galleri Åkern i Hyttegata med Monkey Plot kl 13.00. Derfra går vi over Lågen og ned til Energimølla for å få med oss noe av Jenny Hval og Susannas prosjekt Meshes of Voice kl 14.00.

Etter en pause skal vi ha med oss før-premieren på dokuen «Hjerte i jazzen», tidligere forhåndsomtalt som «Jazz på trass!». om klubben Jazz Evidence i Kongsberg kino.

Etter at det ble klart at Cassandra Wilson ikke kommer, blir det nok kun  noen innsmett, før vi stikker innom Energimølla igjen kl 19.00 for å få med oss Cortex.

Et absolutt must denne kvelden er kl 21.00 på Odd Fellow. LSB – dvs. Fredrik Ljungkvist, Raymond Strid og Johan Berthling er på plass.

Tretti minutter over ti på kvelden er det tid for en konsertkollisjon. I Smeltehytta byr Mette Rasmussen opp til dans med sine venner, samtidig som prisvinnerkonserten for fjorårets mottaker av musikerprisen – Mathias Eick avholdes i kinoen.

På slutten av kvelden får vi med oss litt av møtet mellom Terje Rypdal og Ronny Tekrø på Christians Kjeller. Om vi har krefter igjen avslutter vi på Mølla med Krokofant og Kjetil Møster + Erlend Slettevoll.

Fredagen gjør vi som i går og starter på Galleri Åkern – denne gangen for å høre den britiske trioen Secluded Bronte før vi vandrer over til Mølla for å få med oss bestillingsverket til Lars Horntvedt og Erik Johannessen, framført av Mari Kvien Brunvoll og Denada.

Vi skal ha med oss bassduoen mellom Arild Andersen og Christian Meaas Svendsen i Smeltehytta – her blir det nok fullt, før vi tar med oss deler av Bjørn Sundquist og Jan Gunnar Hoff med sitt Knut Hamsun-prosjekt i kinoen og noe av Bjørn Alterhaugs kvintett i Energimølla.

Vi lar Van Morrison være for vi må ha med oss når Lotte Anker byr opp Pat Thomas, Ingebrikt Håker Flaten og Ståle Liavik Solberg.

Etter en titt innom Maja S.K. Ratkje og HC Gilje i Smeltehytta avslutter vi kvelden i selskap på Energimølla med den nybakte mor Hedvig Mollestad.

lørdag skal du være på plass kl 15.00 – da er det tid for Avanthagen i Smeltehytta. Vi mister nok desverre (det aller meste av) Helge Lien og Sigurd Holes Lyden av Prøysen i Energimølla, men vi er definitivt på plass der når Morten Qvenild drar i gang med sitt Hy(per)sonal Piano.

Etter det er det litt uklart hva som blir prioritert, men se ikke bort fra at vi stikker innom i kirken for å få med oss noe av Ketil Bjørnstad og Ole Paus’ Frolandia.

Er det fortsatt noe krefter igjen, kan det nok være sjanser for at vi danser oss ut av Kongsbergjazz 2015 på Energimølla med Seun Kuti & Egypt 80!

Mens du er på vei til Kongsberg, kan du jo drøye tida med å nyte denne timen med NRKs produksjon til festivalens tredveårs jubileum i 1994.

Tekst: Johan Hauknes

Skriv et svar