Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Konserter

Kongsberg jazzfestival i gang

I går ettermiddag ble den 50. Kongsberg jazzfestival blåst i gang. Ikke alt for mye jazzrelatert musikk første dagen, men med Åge Aleksandersen, Mari Boine, Frode Alnæs og Jonas Fjeld som publikumsmagneter, og med den lokale pianisten og orkesterlederen Christian Wallumrød som solid jazzalibi, fikk vi som er her for å høre god jazzmusikk valuta for pengene.

Christian Wallumrød hadde gått i kompaniskap med Trondheim Jazzorkester i et bestillingsverk uten tittel. Med jazzorkesteret i en slags «ungdomsutgave», og med en ytterst minimalistisk Wallumrød i spissen, ble dette en svært original og interessant forestilling.

Det startet med Wallumrød som spilte noen pianofigurer som gjentok og gjentok seg over en lang periode uten at det skjedde så mye mer. Men etter hvert utviklet det seg, bassen til Michael Duch la seg under. Siv Øyunn Kjenstads trommer kom inn, og verket vokste.

Etter hvert skiftet Wallumrød fra det store flygelet og over på elpiano og synth, og hele bandet kom inn i heftige rytmefigurer som trollbandt. Vi tenkte lenge på Terry Riley og Philip Glass’ musikk, men ettersom verket vokste ble det mer heftig, moderne jazz ut av det hele.

Etter konserten ble vi stående utenfor Kongsberg kino å diskutere det vi hadde hørt, og flere var enige om at dette hadde vært en original konsert, og en konsert vi kom til å huske lenge.

Christian Wallumrød skal ha ros for at han kommer til hjembyen og leverer et verk som både var originalt, vakkert og som var svært ulikt det man er vant til å få servert på såkalte bestillingsverk.

Deretter forsvant massene opp på Kirketorget for å høre Åge Aleksandersen og Mari Boine, eller inn på klubb for å høre et opplagt Hot Club de Norvege, mens vi oppholdt oss på utsiden av puben Gamle Norge, hvor vi fikk akkurat passe mengder av Jonas Fjeld med bl.a. den gamle ringreven Bent Bredesen og Ole Jørn Myklebust på trompet.

Men det er først i dag at festivalen virkelig drar seg til. Med solokonsert med gitaristen Kim Myhr om få minutter, Chick Corea i duo med bassisten Stanley Clarke, Håkon Mjåset Johansens «takk for prisen»-konsert med kvartett featuring Chick Corea, Stian Westerhus solo, Paal Nilssen-Love Large Unit osv. osv. Og mens saksofonisten Joshua Redman er inne i en av sine mange joggerunder rundt i sentrum (han spiller med kvartetten sin på fredag), vandrer vi fram og tilbake over brua som deler byen i to, og lar oss så smått irritere over alle salgsbodene og «folkefesten».

Solen skinner, i alle fall inni mellom, og alt ligger til rette for en flott festival, og med 23 000 solgte billetter allerede, ligger festivalen godt over budsjett.

Tekst og foto; Jan Granlie

Skriv et svar