Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Konserter

Live jazzglass

WORLD OF GLASS, VICTORIA – NASJONAL JAZZSCENE, FREDAG 4. DESEMBER 2015:
Da den estiske hovedstaden Tallinn var en av årets europeiske kulturbyer i 2011, ble det avsluttet med en serie konserter med to norske improvisasjonskunstnere. Terje Isungset og Arve Henriksen framførte konsertene midt inne i en installasjon av glassinstrumenter som kunne vært et moderne kunstgalleri verdig.

Musikken ble framført på instrumenter utviklet av de estiske glasskunstnerne og studenter tilknyttet det estiske kunstkademiet i samarbeid med de to musikerne. Glasskunstprosjektet «World of Glass» ble ledet av de estiske glasskunstnerne Eeva Käsper og Mare Saare. Med utgangspunkt i opptak fra konsertene i Estland ga de to musikerne tidligere i år ut plata med samme navn. Plata er tidligere anmeldt her på salt peanuts*.

I disse dager er de to musikerne, med bistand fra 2011-prosjektets produsent Madli-Liis Parts på en liten Norges-turne. Første stopp var i Oslo denne fredagskvelden. 6.-9. desember vil de spille prosjektet i Stavanger (Spor 5), Haugesund (Haugesund Billedgalleri), Bømlo (Bømlo Kulturhus) og Bergen. Den siste konserten i Bergen vil skje i den flotte Tårnsalen i kunstsenteret KODE rett ved Lille Lungegårdsvann, et lokale som bør være fantastisk godt tilpasset til framføringen av dette prosjektet.

For det er like mye en kunstutstilling som en konsert. Spennende, vakre, vare glassformer henger, står og ligger utover scenen. Og her er vi ved den store mangelen til dette lokalet. Instrumentparken er plassert på scenen som blir i meste overfyllt. Utstillingen roper etter å bli opplevd på nært hold. Dessuten blir det nesten for trangt for de to musikerne på scenen.

Men det går ikke ut over musikken vi blir presentert for. Isungset på syngende og snatrende glass-perkusjon, Henriksen på glassblås, elektronikk, vokal og som en pendant på metall, ventiltrompet, i ekstranummeret. Det blir en intim og magisk stund med glassmestrene. Utfordringen blir å fange og formidle alle nyansene i tonene fra instrumentene. Men med Asle Karstad ved lydroret er det sikret.

En kveld med droner, shamanistiske minner, levende glassjazz og medrivende musikk. Strålende og vakkert!

Tekst: Johan Hauknes

Skriv et svar