Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Konserter

Man and Woman — Tore og Karin

VICTORIA – NASJONAL JAZZSCENE, TORSDAG 13. DESEMBER 2018: Da Tore Johansen så vidt var ute av kortbuksene i 1999, tok han, fra sin base i Bodø, initiativ til å skape et samarbeid som dessverre har havnet i skyggen av juleprosjekter med snø på pianoet, låven sittende på nissen, stunder med musikk eller pøbler på scenen.

Sammen med Karin Krog skapte han prosjektet «Man, Woman and Child», som sist spilte konsert før jul i 2005. Men mange av de som besøkte konsertene mellom 1999 og 2005, sikret seg nok et minne med skiva med samme tittelen på Bjørn Petersens plateselskap Gemini, spilt inn i august 2000 i Bodø Domkirke.

Den gangen var det en kvintett som foredro musikken, med Bjørn Alterhaug på bass, Jan Gunnar Hoff på piano og Finn Sletten på trommer. Denne gangen var det en noe annerledes innpakning av den samme musikken, i det vi fikk en trommeløs versjon. Kvartetten på scenen besto ved siden av Krog og Johannesen av Erlend Slettevoll på piano og Terje Gewelt på bass.

«When you wish upon a star» åpnet konserten, på samme måte som på plata. Denne låta er uløselig knyttet til det filmatiske Disney-universet, etter at den opprinnelig ble skrevet til Disneys film «Pinocchio» fra 1940. Svært mange forbinder den i dag med jul etter snart førti år med «Donald Duck og vennene hans» – der Timmy Gresshoppe ønsker god jul – på julaften. Så også Tore Johannesen.

Etter «Det lyser i stille grender» i et arrangement av Jan Gunnar Hoff, ble vi presentert for Tore Johansens «Det andre lys», en referanse til Jan Gunnar Hoffs «Det første lys» som er gjengitt på plata.

Etter disse tre instrumentalnumre kom Karin Krog inn på scenen og introduserer «I’ll be home for Christmas». Den nå 81-årige jazzvokalisten kan kanskje ha mistet noe i sitt vokale spenn, men fortsatt er intensitet og dramaturgi i framførelsen der. Det er fortsatt umiskjennelig Karin Krog, slik det for mange av oss har vært (nær) hele vårt liv.

Krog og trioen fortsetter med Claude Thornhills «Snowfall» (med tekst av Ray Charles) og Dave Frishbergs «Snowbound». Slettevoll leverer på veien soli som bygger opp under og forsterker opplevelsen. Når Tore Johansen så setter Harmon-muten på trompeten under Claude Thornhills «Snowfall», er jakten på de små sporene fullendt. Hvorfor, spør du, kanskje. Som kjent var Gil Evans Thornhills kanskje viktigste arrangør og musikalske leder! Resten kan du nok tenke deg til selv.

Når første settet avsluttes med «Have Yourself a Merry Christmas», vet vi at dette kommer til å bli et minnerikt gjenhør.

Andre settet åpnes med to låter som er henholdsvis arrangert og skrevet av Bjørn Alterhaug, «Det hev ei rose sprunge» og «Christmas Song for the Children of Thelonious Monk». Og deretter er Krog tilbake på scenen og skaper magi med Thad Jones’ «A Child is born».

Etter dette følger det eneste avviket fra plata, «In Candlelight» av John Surman, jeg antar med tekst av Karin Krog. Den neste, tittellåta «Man, Woman and Child», er i hvert fall av denne duoen. For meg ble dette på mange måter høydepunktet i konserten, ikke minst fordi det er sterke låter, framført på en sterk måte av hele kvartetten. Dessuten er det låter som nok hadde fortjent et større nedslagsfelt og publikum.

Det ordinære programmet ble avsluttet med Mel Tormés «The Christmas Song», hvor Slettevoll igjen skapte magi på Nasjonal jazzscenes Steinway-C-klaver. Som ekstranummer fikk vi en deilig liten plainsong versjon av «Silent Night», før Karin Krog ønsket alle … God Jul!

I det opprinnelige programmet sto Ivar Antonsen oppført som pianist. Dessverre måtte Antonsen melde forfall grunnet sykdom. Vi ønsker med dette Ivar Antonsen god bedring — og gleder oss til å få høre ham igjen ved en seinere anledning.

Det ble et strålende gjenhør med et prosjekt — og dets tilhørende musikk —  som etter dette nok vil bli trukket fram fra platehylla oftere i mange hjem. Gewelt sørget for en solid og trygg grunnmur for låtene, Slettevoll var impresjonistisk tilstede i musikken, mens Johansen la seg på en romantisk tone i hornet som løftet opp opplevelsen av en varmende førjulsstemning. Karin Krog satte ikke bare prikkene over i-ene, hun sørget for at selv noe slitne og nesten oppbrukte førjulsslagere fikk et nytt liv.

God jul!

Tekst: Johan Hauknes

Foto: Kerstin Siemonsen

Tore Johansen

Karin Krog

Erlend Slettevoll

Terje Gewelt

 

Skriv et svar