Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Konserter

ECMish fredag i JazzCup

JAZZCUP, KØBENHAVN, 6. DESEMBER 2019: Så var det fredag, og denne fredagen hadde JazzCup snudd om litt på programmet, slik at mainstreamen eller be bopen kommer på lørdag, mens det mer moderne kom på fredag. Om dette var basert på tilfeldigheter om når musikerne hadde anledning til å spille i JazzCup, eller om det var et bevisst valg fra Søren Friis (som nå booker i JazzCup) vet jeg ikke. Men i og med at det var fredag, så var det også mange av stamgjestene som hadde funnet veien til Gothersgade 107 denne ettermiddagen.

Den amerikanske trompeteren Ralph Alessi (hovedbildet),har siden begnnelsen på 1990-tallet, gjort en rekke plater i eget navn, blant annet de tre siste på ECM. Ellers har han spilt med musikere som Don Byron, Michael Cain, Uri Caine, Steve Coleman, Ravi Coltrane, David Gilmore, Drew Gress, Fred Hersch, Jason Moran, Enrico Pieranunzi, Sam Rivers – og danske Terkel Nørgaard.

Terkel Nørgaard er en trommeslager med bakgrunn fra Rytmisk konservatorium i København, og han har de senere årene gjort en rekke spennende prosjekter. Med seg i trioen har han bassisten Jeppe Skovbakke, og pianisten Søren Gemmer, som ofte er å høre på jazzklubber i Danmark.

Den turneen de nå er ute på i Danmark, er en slags releaseturné for deres plateinnspilling, «Terkel Nørgaard with Ralph Alessi» som kom ut på finske We Jazz i sommer (anmeldelsen på salt peanuts* kan du lese HER). Og den musikken vi fikk servert i JazzCup denne ettermiddagen, var, i store trekk, hentet fra platen, hvor titlene kun har nummer.

Og det ble en riktig hyggelig fredags ettermiddag i JazzCup. Ralph Alessi er en trompeter som både improvisatorisk og tonemessig ligger i det samme området som så mange av dagens trompetister. Han spiller lyrisk og fint, og hans teknikk er formidabel. Dette fikk vi ikke minst beviser på i de partiene hvor han improviserte alene på, scenen. Tonen ligger i et slags Kenny Wheeler-landskap. Litt tørr tone, og teknisk upåklagelig.

Søren Gemmer er en fin pianist som er god på å kommentere det som blir spilt av den ledende solisten, samtidig som han selv leverer fine solier, mens Jeppe Skovbakke ligger trygt og godt der bak med sin oppbacking av de andre musikerne.

Alt stoffet som blir spilt, er skrevet av Terkel Nørgaard, og i rekken av utmerkede trommeslagere i Danmark, har han klart å finne sitt eget landskap midt mellom alle de andre. Han spiller personlig, rytmisk og pågående. Han er ingen typisk frittspillende trommeslager, men mye mer en «komper», noe han gjør på en strålende måte. Og sammen fungerer denne kvartetten som en helhet.

I dag spiller kvartetten i Türku i Finland og i morgen i Helsinki. Så får vi håpe at de vil turnere i resten av Norden etter hvert, for dette er en kvartett som flere enn de som får de med seg på denne lille turneen bør høre.

Tekst og foto: Jan Granlie


Søren Gemmer (piano), Ralph Alessi (trompet), Jeppe Skovbakke (b), og Terkel Nørgaard (trommer) i JazzCup.


Terkel Nørgaard

Skriv et svar