Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Konserter

Monk i Nørrebrogade

GAARDEN & GADEN, KØBENHAVN, 21. JUNI 2021: Jeg er temmelig sikker på at den originale piansten, orkesterlederen og komponisten Thelonious Monk aldri hadde sans for den europeiske fotballen man kaller soccer på det internasjonale språket, engelsk. Jeg tror at om det hadde vært en folkesport der han var, mens han var kunstnerisk aktiv, hadde han mye heller sittet på en fortauskafé med et glass, i stedet for å se 22 mann løpe rundt etter en ball på en gressmatte.

Så kan man lure på hvor stor interesse den danske pianisten Simon Toldam, bassisten Anders «AC» Christensen og trommeslageren Peter Bruun har for dette spillet? For i går kveld, mens den avgjørende EM-kampen mellom Danmark og Russland foregikk i Parken, noen steinkast fra Nørrebrogade og kafeen Gaarden & Gaden, hadde de likegodt invitert til live-plateinnspilling. Og i en slik situasjon skiller man klinten fra hveten. Du har alle med «danebrog» over skuldrene, de danske farger malt i ansiktet og ikledd dansk landslagsdrakt sykle mot Parken, mens en håndfull jazzentusiaster tok plass inne i den lille kafeen for å være med på denne begivenheten, som skulle foregå over to kvelder. Og for dere som lar fotball være fotball i kveld, er det mulighet for å oppleve de tre og være med på andre kveld av plateinnspilling med trioens personlige tolkninger av Monks musikk.

Danmark har de senere årene dyrket fram en rekke svært dyktige pianister. Man har den «eldre» garde med Jan Kaspersen som den ledende Monk-tolkeren, og så har du en rekke i mellomalderen, som Carsten Dahl, Søren Kristiansen, Søren Kjærgaard og Simon Toldam, for å kun nevne noen få. Og så har du ungdommen, med Jeppe Zeeberg som den mest spennende.

Simon Toldam hører man ofte i relativt «avanserte» samarbeid. Han spiller duo med Nils Bo Davidsen, i kvartett med Ned Ferm, Davidsen og Kresten Osgood, og trio med Davidsen og Knut Finsrud. Og stadig vekk dukker han opp for eksempel på Klub Primi og i Koncertkirken for å «sitte inn» med forskjellige «ad hoc»-prosjekter.

Sist gang jeg hørte denne trioen tolke Thelonious Monk, var samme sted den 11. oktober 2017. Da spilte de tre dager på Gaarden & Gaden, under bandnavnet Mono, og den gangen kunne jeg fortelle leserne på salt peanuts* at konsertene ble tatt opp og filmet, og at vi antydet at det kanskje ville dukke opp en liveplate med trioens Monk-hyllester i løpet av året. Anmeldelsen av den konserten kan du lese HER.

Men det kom aldri noen live-innspilling med de tre sine versjoner av noen av Monks nesten 100 komposisjoner. Men nå forsøker de igjen. Og det eneste de var litt redde for denne kvelden, var at lyden fra naboen over (overboeren) hvis Danmark skulle score, eller at lydene fra de som hadde samlet seg for å se kampen på storskjerm litt lenger opp på Nørrebro skulle «ta helt av» og forstyrre opptaket.

Men det unngikk de. Og da Danmark ledet 1-0, gikk de på, og startet med «Reflection» fra 1947, i en personlig og særdeles vakker versjon, hvor de tre forsøkte seg litt fram, hvor lyden skulle settes og de skulle «føle litt på hverandre». Men etter kun gjennomgangen av temaet var de på plass alle tre med strålende spill. Og derfra og til de avsluttet med «Trinkle Tinkle» og «Ask Me Now» var dette en konsert som vil gå inn i historien som en av de beste Monk-tolkninger jeg har hørt. Toldam er en musiker som ikke kopierer andre. Han har sin helt egen måte å spille på, noe man kan høre på alle de forskjellige prosjektene han er med i. Hvor to gode eksempler er hans seneste plateutgivelse, «Tak for dit brev» hvor han spiller med blant andre bassisten Georg Riedel, (anmeldels kan du lese HER), og hans trioplater med Davidsen og Finsrud, for eksempel trioens seneste «Omhu», som er blitt prisbelønt i hjemlandet (anmeldelsen kan du lese HER) eller de to platene «Kig op 14» og «Kig op 15», også med trioen.

Hans spill med AC og Bruun har klare røtter og inspirasjon i Monk, men det blir aldri noen kopi av den gamle «mester». Toldam, AC og Bruun har sin helt personlige måte å tolke Monk på, som jeg er overbevist om at Monk nikker gjenkjennende til, hvor han enn befinner seg. Spillet er kreativt, moderne og teknisk, uten at det blir «perfekt» slik man ofte hører amerikanske pianister tolke andres verker. Det er trioens musikk fra start til mål, og hele veien låser de lytterne til stolene, uten mulighet for å slippe unna.

Bassisten Anders «AC» Christensen er en av bautaene innenfor den danske bass-sporten. Han høres i en rekke små og store ensembler, alt fra streite jazzband via for eksempel Kira Skovs elektroniske popmusikk til Savage Rose. Og hele veien leverer han bass-spill fra «øverste hylle». Også denne kvelden. Her var han hele veien solid på plass med et spill som innimellom kunne minne litt om både Charlie Haden og Scott LaFaro, og hele veien er han en glimrende lytter som følger det minste vink eller antydning fra Toldam.

Trommeslageren Peter Bruun må være en av Europas mest lyttende og mest kreative trommeslagere. Han har sitt eget prosjekt All Too Human, med gitaristen Marc Ducret, Toldam, trompeteren Kasper Tranberg, fløytisten og bassklarinettisten Anders Banke og bassisten Petter Eldh, et prosjekt med pianisten Søren Kjærgaard og bassisten Jonas Westergaard, duosamarbeid med vokalisten Randi Pontoppidan og flere andre mer eller mindre permanente prosjekter. Som trommeslager er han på mange måter motsatsen til kollegaen Kresten Osgood, som bruker styrken og energien som et effektivt «våpen». Men hos Bruun er det mye mer «lekenheten» som kommer fram. Hans spill er løst og deilig å lytte til, og hans mange rytmiske innspill og utfyllinger i denne trioen ville ha fått Monk til å hyre han direkte inn i sitt band. Alt han gjør bak trommene ser såre enkelt ut, der han nærmest danser over trommer og cymbaler, og legger inn «støtet» akkurat der det skal være med mikrosekunders presisjon. Men uten at det noen gang blir statisk eller altfor teknisk. Det blir bare deilig å følge med på.

Denne første kvelden med plateopptak gikk over to sett. Og vi som var litt interessert i å vite hvordan det gikk oppe i Parken, fikk med oss de tre siste målene i løpet av pausen, utenfor, på vår telefon. Så da slo vi egentlig to fluer i en smekk denne kvelden. Vi fikk med oss det viktigste fra landskampen, og vi fikk to sett med ytterst kreative og fine tolkninger av Thelonious Monks musikk.

Og er du i København, så anbefaler jeg på det sterkeste å ta turen til Gaarden & Gaden i Nørrebrogade i kveld før klokken 21:30. For da er det mulig å treffe Monk igjen, sittende utenfor med en espresso og et glass danskvand, mens tre av Danmarks mest spennende musikere tolker hans musikk på innsiden. Men husk at dørene lukkes mens musikerne spiller, så enten må du være der i god tid, eller slippe inn mellom låtene. Og en bedre måte å tilbringe en tirsdagskveld i København, som en oppvarming til Copenhagen Jazz Festival som starter den 1. juli, kan jeg ikke tenke meg. Kanskje vi sees i kveld også! Og har du ikke tid og anledning, kan vi håpe på en kommende plateutgivelse med det beste fra disse to kveldene. Og den platen gleder jeg meg virkelig til!

Tekst og foto: Jan Granlie


Anders «AC» Christensen


Peter Bruun


Simon Toldam

Skriv et svar