Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Konserter

Overbevisende finsk seier på avslutningsdagen

TAMPERE JAZZ HAPPENING, SØNDAG. Vi kan puste ut. Vi overlevde vår favorittfestival denne gangen også. Å selv om det har vært mange høydepunkter, så var det finnene selv som gikk av med hedersprisen søndag.

Søndagens første band ut, var den finske saksofonisten Mikko Innanen (bildet) og hans band 10+. 12 relativt unge, finske jazzmusikere av topp kvalitet som gjorde komposisjoner av Innanen. Og for en konsert det ble! Her hadde Innanen samlet all sin kreativitet i ett band. Sirkusmusikk, marsjer, bebop, ballroom, swing og frijazz i en herlig blanding, hvor alle musikerne bidro til å gjøre konserten til kanskje festivalens höydare. Spesielt merket vi oss pianisten Seppo Kantonen, som vi tidligere bare har hørt spille elpiano, men som denne ettermiddagen ga oss alt. Hans avslutningssolo var ut av denne verden med inspirasjoner bra Jaki Byard og alt framover. I tillegg var selvfølgelig kapellmesteren selv på hugget med fantastisk saksofonspill. Dette er et band finnene bare MÅ få ut i verden! Fantastisk!

Deretter var det første møte med kvartetten Perch Hen Brock & Rain. En fritt improviserende kvartett bestående av Ab Baars på fløyte, klarinett og saksofon, Ingrid Laubrock på saksofon, Ig Hennemann på bratsj og Tom Rainey på trommer. Etter min mening en perfekt sammensatt kvartett som ga rom og åpninger for alle fire musikerne, hvor Laubrock og Baars spesielt imponerte med kreativt spill.

Så var det den amerikanske jazzen som fikk avslutte hovedkonsertene. Trompeteren Terence Blanchard og hans E-Collective var akkurat så forutsigbart og ensporet som vi hadde forventet. Moderne «in the american way»-jazz, men ikke mye interessant etter vår mening.

Årets festival ble avsluttet med det norske bandet Farmers Market, som på sedvanlig vis vred og vrengte på popmusikk og musikk med odde taktarter fra Balkan og fjellstroka innaførr med en snert og humor ingen gjør dem etter.

Dermed var årets Tampere Jazz Happening over. I år var programmeringen kanskje bedre enn noen gang. Det var nyskapende konserter sammen med publikumsvennlige sett, som må til for at folk skal komme seg opp av godstolen og ut på festival. Og for oss som reiser på en rekke festivaler bekreftet årets festival at Tampere Jazz Happening er en av verdens cooleste jazzfestivaler.

Et godt tips fra Tampere som de gjerne deler med flere: Åpningsklubbene har gratis adgang, så unge folk, i denne byen er det ca 60 000 studenter, får muligheten til å oppleve jazzens vesen. På konsertene med Partisans og Elephant9 hørte vi flere som undret seg over at dette var jazz. Jeg er sikker på at mange av disse etter årets festival vil komme tilbake.

Høydepunkter i år? Definitivt Mikko Innanens 10+, Elephant9 og The Thing. Vi sees samme sted om ca. ett år!

Tekst og foto: Jan Granlie

Skriv et svar