Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Konserter

Så kan jula bare komme

SOUTHERN JAZZ CULT, JAZZ CLUB LOCO, KAREN MINDES KULTURHUS, SØNDAG 6. DESEMBER 2020: Den danske trioen Dødens Garderobe, har nå i 11 år avholdt sine faste julekonserter på forskjellige steder i København. Og selv et korona-år var ikke noe unntak. Dødens Garderobe består av pianisten Jeppe Zeeberg, bassisten (for denne anledningen) Jeppe Skovbakke, siden trioens faste bassist Nicolai Kaas Claesson rammet av en viss sykdom, og trommeslageren Rune Lohse. Og hvert år har de laget sin egen julekalender på soundcloud. Hvert år inviterer de forskjellige solister til å medvirke på dette prosjektet, og på soundcloud kan du lytte til 24 alternative tolkninger av julesanger som er produsert over 11 år. Søk deg inn på dødensgarderobe på soundcloud så dukker alle årgangene opp, og du kan lytte til noen hundre spennende versjoner av mer eller mindre kjente julesanger.

I år hadde de med seg fire gjester, altsaksofonisten Christina von Bülow, perkusjonisten Anja Jacobsen, gitaristen Kristoffer Munck Mortensen, og den brasilianske vokalisten Marcela Lucatelli.

Og det startet med trioen, i et par vanvittige versjoner av to amerikanske julesanger. Jeg er ikke så god på amerikanske julesanger, og i Dødens Garderobes versjoner, med ett ytterst heftig pianospill fra Zeeberg, blir gjenkjennelsen ikke så mye enklere. Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen: Jeg tror ikke det finnes en eneste pianist på denne kloden som er mer kreativ enn Jeppe Zeeberg. Hans teknikk er fomidabel, og stilistisk blander han boogie woogie-elementer med hele jazzhistorien, Erroll Garner, Thelonious Monk og Cecil Taylor, uten at det virker ku8nstig ett eneste sekund. Jeppe Skovbakke har nok spilt i denne sammenhengen tidligere, for han passet perfekt inn i trioen med strålende spill, og Rune Lohse, som vi kjenner fra flere sammenhenger med Zeeberg, blant annet det fantastiske Horse Orchestra, høres ut som han kjenner alle ideene til Zeeberg, og henger seg på dem med sen største overbevisning.

Første gjest ut var altsaksofonisten Christina von Bülow, som var med i julekalenderen i 2017. Å høre Bülow i denne sammenhengen var spennende, for vi finner henne vanligvis i adskillig «streitere» sammenhenger enn dette. Men etter litt «føling» i starten, fant hun sin plass, og avleverte fint spill og solier. Hun er en drivende god altsaksofonist, som vanligvis er å høre mer innenfor mainstream, swing og be-bop, men hun kan mer enn gjerne brukes i mer moderne sammenhenger også.

Så fikk vi nok en vanvittig julesangversjon fra trioen, før perkusjonisten Anja Jacobsen entret scene. Hun ga oss ett par «låter» med mye tekstresitasjon og hennes perkusjonsspill passet perfekt inn i helheten. I dette settet ble jeg såpass konsentrert om hva som ble spilt og resitert, at jeg rett og slett glemte å fotografere perkusjonisten.

Etter ett par triolåter, kom Kristoffer Munck Mortensen på, og avleverte en helt grei versjon av «Deilig er jorden» og en fin versjon av «Santa Lucia» på italiensk.

Så gikk det mot slutten, for Skovbakke måtte nå er ferje over til Århus, men ikke før vi hadde fått tidenes råeste versjoner av «White Christmas» og «Last Christmas» med trioen sammen med Marcela Lucatelli. Hun må være det nærmeste man kommer lydkunstneren Lydia Lunch i Danmark. Hun fremførte noen svært spesielle versjoner av brasiliansk sang under Danish Music Awards Jazz, for noen uker siden, men denne gangen kom hun på scenen i ført et slags «Rødhette»-antrekk, og avleverte de råeste utgavene av julesang vi noen gang har hørt. Og det var grenseløst tøft! Hun er en dyktig vokalist, som virkelig gjør noe originalt med musikken. Og vi gleder oss til å høre henne igjen senere.

Så rakk trioen en av Zeebergs egenproduserte julesanger, som var akkurat så melankolsk som en slik avslutningslåt skal være.

Dette var en strålende forestilling med trioen med det ikke akkurat juleklingende navnet Dødens Garderobe. Men som Zeeberg sa i starten, så spiller de ikke jun julesanger en gang i året. Så jeg gleder meg til neste gang det blir mulig å høre denne utsøkte trioen.

Nå kunne man egentlig ta juleferie. For med denne konserten fikk vi akkurat så mye julemusikk, i akkurat slike versjoner vi trenger i denne førjulstiden. Men Jazzclub Loco, som står som arrangør for disse søndagskonsertene i Karen Mindes Kulturhus, er tilbake neste søndag ettermiddag med Kresten Osgood Kvintet, så da blir det å sykle ut i Sydhavnen i motvinden igjen. Men julestemningen fikk jeg i ettermiddag.

Tekst og foto: Jan Granlie


Jeppe Zeeberg


Rune Lohse


Gitaristen Kristoffer Munck Mortensen og bassisten Jeppe Skovbakke


Christina von Bülow


Marcella Lucatelli

Skriv et svar