Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Konserter

Skikkelig rhythm & booze

PALACE GRILL, OSLO, 23.03.2015: Det ble ingen blåmandag da noen av landets beste jazzmusikere holdt gratiskonsert i en liten og trang bar rett ved Solli plass i Oslo. På plakaten på Palace Grill, et par hushjørner fra Solli plass, stod det Jazzcode. Det er et prosjekt som trommeslager Carl Størmer står bak. Resten av besetningen er litt varierende, selv om det i fire mandager til nå i år, har vært med Bendik Hofseth på saksofon, Mats Eilertsen på bass. Lars Jansson på piano og Sidiki Camara på perkusjon. Mandag 23. mars var derimot Jansson byttet ut mot den Spellemanns-nominerte Bodø-pianisten Jan Gunnar Hoff.

Nå skal jeg glatt innrømme at jeg har langt sterkere kjennskap til Hoff enn til Jansson, så noen kvalifisert vurdering av de to pianistene opp mot hverandre skal jeg ikke en gang tenke på å gjøre, men at Bodø har mer å skilte med enn vind, Bodø/Glimt og Halvdan Sivertsen er utvilsomt.

Under riggingen hadde nevnte Hoff visse problemer med å få montert stolen han skulle sitte på bak pianoet, men det var nok heller iver og spilleglede som gjorde at han like mye stod som satt og spilte. De to H’ene, Hoff og Hofseth var begge i storslag, og tok den helt ut i det ene villere partiet etter det andre. At de fem musikerne ikke en gang hadde fått spilt gjennom alle låtene de spilte i de to en-timers-settene, virket nesten utrolig når man så – og ikke minst hørte – hvordan de vekselvis kompet hverandre og spilte solopartier alene.

Låtmaterialet, og da med et digert forbehold om at jeg ikke fikk med meg hva alle låtene het, og hvem som hadde skrevet dem, kom stort sett fra herrene Hofseth og Hoff. Det kan ha vært grunnen til at de tok de fleste soliene. Dog skal det nevnes at både Eilertsen på bass og Størmer og Camara på trommer og perkusjon, også fikk slippe til som solister, til både medmusikanters og publikums store glede.

I det lille lokalet var nok ikke lyden av det beste jeg har hørt, men spillegleden og kvaliteten på det som ble levert, var av en slik karakter, at selv jeg som ihuga audiofil, ga «beng» i lydvurderinger og i stedet ga meg hen til disse fem gnistrende jazzmusikerne.

Det var rett og slett en fantastisk mandagskveld med et strålende opplagt orkester som fikk full respons fra et publikum som tydeligvis hadde glemt at mandager ofte er litt tunge. Det eneste merkelige var at konserten ikke kostet en krone. Jeg har betalt mye for langt dårligere konserter enn denne.

Så kanskje er det likevel noe i uttrykket om at de beste tingene i livet er gratis.

PS. Dessverre hadde jeg ikke tatt med meg et ordentlig kamera, så dette mobiltelefonbildet av Jan Gunnar Hoff, Mats Eilertsen og Bendik Hofseth får duge som illustrasjon.

Tekst og foto: Roy Ervin Solstad

Skriv et svar