Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Konserter

Som smurt i olie

COPENHAGEN JAZZ FESTIVAL, DAG 9, 8. JULI 2023:Det er næstsidste dag på jazzfestivalen, og jeg kan godt mærke trætheden. Derfor blev det kun til en enkelt koncert i går. Jeg var taget til nordvest, hvor det konverteret autoværksted er blevet til baren/caféen/spillestedet Autopoul. Sammen med Dansk Flytningehjælp har de arrangeret en koncert med vinderne af Årets Nye Navn ved DMA Jazz 2022, Alawari.

Alawari består af 6 musikere: Danske Simon Forchhammer på trommer (som tidligere er nævnt i forbindelse med Hein Westgaard Trio), polske Rafał Różalski på kontrabas (Witold Janiak, Pimpono Ensemble), Sune Sunesen Rendtorff (Knold) og danske Frederik Engell på tenorsax (Lemon Palace), den danske trompetist Carlo Janusz Becker Lauritsen (Himmelrum) og den slovakiske Michaela Turcerová, som vi tidligere anmeldte sammen med Trip (Simon Toldam og Ivar Asheim).

Da jeg kom, var der allerede proppet på Autopoul, øllen flød i stride strømme og humøret var højt, så jeg måtte nøjes med en plads udenfor hegnet. Det er et af de hippe steder i nordvest, hvor 70’er-moden er i fuld vigør, men generelt er det et blandet publikum fra unge til gamle.

Alawari står allerede på scenen ved koncertstart og er i gang med lydprøve. Der havde været nogle forsinkelser, så de går først på knap en halv time efter.

Men så bliver vi også draget ind af Lauritsen, der åbner med en cool side ud af Miles Davis’ bog, og snart bliver kastet ind i modale grooves. Musikken består meget af gentagende melodier i blæserkoret, både flerstemmigt og unisont, der luller dig ind i en trance, mens Forchhammer styrer skibet med skarpe rytmer, der i dagens anledning fik et ekstra oomph fra stortrommen. Różalski skiftedes til at spille ostinater som kontrapunkt til melodien og forstærke melodien. Dog var forskellen på bas og tremble i lyden markant, så han forsvandt hurtigt, når han bevægede sig over 8. bånd på bassen.

Det groovede afsted, det ene nummer tog det andet. Dog fik vi en friere passage mellem 3. og 4. nummer, hvor Forchhammer fik lov til at udfolde sig. Og senere listede blæserkoret op på traileren bagved publikum og overraskede alle med en smuk ballade.

Alawari er en del af den nye lyd, der er dukket op i jazzen de sidste par år med lange statiske grooves og melodier, hvor instrumenterne ligger sig tæt op ad hinanden. Det er lækkert og smooth, men alligevel med kant.

Text og foto: Marcus Behrens

Skriv et svar