Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Konserter

Tampere åpnet opp for ungdommen og flyktningene

TAMPERE JAZZ HAPPENING, 30. OKTOBER 2015: Årets Tampere Jazz Happening ble åpnetmed showcaset Young Nordic Jazz Comets i går kveld. Fem orkestre fra Sverige, Danmark,Finland, Norge og Island viste i korte sett hva de var gode for, før de endte opp i en jam session.

Det var masse folk som hadde møtt opp for å få med seg det nye i hvert av de nordiske landene, og et ekstra pluss skal gis til arrangørene som hadde invitert spesielt flyktninger som nylig hadde ankommet byen på konsert. En gest Tampere Jazz Happening skal ha all ære for. Og de flykningene vi traff på i løpet av kvelden var tydelig fornøyd med tiltaket. Bra, Minnakaisa og Juhamatti!

Det startet med den svenske duoen Lyssarides & Karnebäck Duo Project, som tidligere i år vant Jan Wallander-prisen. Bassisten Josef Karnebäck og pianisten Joel Lyssarides oppholder seg trygt innenfor Jan Johansson-konseptet, med en slags svensk folkemusikk gjort på jazzvis, uten at det ble originalt. Men det var hele veien veldig svensk.

Deretter var det tid for det danske hold. Nok en gang fikk vi høre en duo, Bremer & McCoy består av Jonathan Bremer på bass og Morten McCoy på piano og keyboards. De sier selv at de prøver å kombinere den jamaikanske reggaen med nordisk jazz og folk, men denne kvelden synes jeg de leverte helt ok duojazz, men det var heller ikke noe mer.

Finske Katu Kaiku presenterte den ene av to kvinnelige saksofonister denne kvelden. Adele Sauros er en dyktig saksofonist, men med en relativt upersonlig tone, som gjorde at heller ikke dette ble et høydepunkt. Bassisten Mikael Saastamoinen og trommeslageren Erik Heikkinen kjedelig gjorde en helt grei jobb, men ble litt kjedelig etterhvert.

Nå hadde vi fått høre tre band, som alle beveget seg veldig nært hva man de senere har fått høre fra en del unge, norske band. Derfor var vi ytterst spente på å høre hva den norske saksofonisten Mette Henriette ville komme med. Vi har hørt henne tidligere, på hennes eksamenskonsert på Victoria, Nasjonal Jazzscene i Oslo, men med denne sammensetningen var det nytt. Hun hadde med seg Katrine Schiøtt på cello, Johan Lindvall på piano og Erik Havnes på elektronikk, og de leverte kveldens fineste sett. Mette Henriette har akkurat kommet med sin debutplate på ECM, og forsvarte sin possisjon som en av de nye navnene på etiketten med ære. Hun har utviklet en personlig tone i saksofonen, og hun skriver fine melodier, og hennes medmusikanter fungerte perfekt i settingen. Vi gleder oss til å høre mer fra den unge damen!

Så ble det offisielle programmen avsluttet med islandske Two Beat Dogs, og det bandet som skilte seg mest ut stilmessig. Musikken var streit rockjazz, med saksofonist Sölvi Kolbeinsson, gitarist Brian Massaka, trommeslager Kristófer Rodriguez Svönuson og bassist Steinn Theodórsson. Ingen stor overraskelse, men et hyggelig band å avslutte kvelden med.

Dette var nok ikke den sterkeste utgaven av Yong Nordic Jazz Comets man har overhørt, og jeg synes kanskje de enkelte land burde gjøre noe med utvelgelsen, slik at ikke alle bandene låter nesten likt.

Tekst og foto: Jan Granlie

Skriv et svar