SOUTHERN JAZZ CULT, KAREN MINDE KULTURHUS, KØBENHAVN, 27. SEPTEMBER 2020: I disse koronatider skjer det også noe godt. I København, i Sydhavnen, har klubben Southern Jazz Cult, i Karen Minde Kulturhus dukket opp, en klubb som foreløpig vil arrangere ettermiddagskonserter hver søndag fram til jul.
Og de satset friskt i åpningen. Gitaristen Jacob Bro i samspill med trommeslageren Kresten Osgood. Ingen dårlig combo, vil nok mange si. Det er ikke første gang de spiller sammen, men i et såpass lite format som duo, tror jeg ikke det er så ofte man får høre dem, i alle fall har ikke jeg hørt de to som duo tidligere.
Den som hadde kommet for å høre Bros låter fra hans ytterst lyriske og vakre ECM-plater, fikk nok muligens en del ting å tenke på i løpet av denne konserten. For duoen gikk til helt andre musikalske landskap enn det vi etter hvert har blitt vant til å høre, særlig fra Bro. Her var det relativt fri improvisasjon, hvor Bro benyttet en rekke effekt-pedaler i spillet, for å frembringe «overdubs» og andre fiksfakserier i gitarspillet, mens Osgood, på mange måter, var der vi har blitt vant til å høre ham i en del friere sammenhenger.
Vi fik fire «strekk», hvor kommunikasjonen var utmerket. Og selv om de er to ytterpunkter i den moderne danske jazzen til daglig, syntes jeg det, store sett, fungerte svært bra denne ettermiddagen.
Bro har, enten han spiller sin musikk på plate på ECM, eller som her, i det friere landskapet, en nydelig tone i gitaren. Jo da, det er lyrisk, som vi er vant til å høre ham, men han er også en svært lyttende musiker, som fulgte Osgood i nesten hvert eneste påfunn han kom opp med.
Osgood er en mirakelmann bak trommene. Jeg tror du kan sette han i hvilken som helst musikalsk sammenheng, og det han serverer er aldri feil. Det gjaldt også denne ettermiddagen. Og selv om vi av og til, i starten på «låtene» lurer på hvor i all verden han har tenkt seg, ender det alltid opp med spennende musikk. Dette gjorde seg spesielt gjeldende i den andre sekvensen, hvor Osgood startet med leirgjøk og fingerpiano, som i starten satte Bro litt ut, så det tok litt for lang tid før de virkelig fant hverandre, men når de gjorde det, så låt det strålende. Og i det siste strekket, hvor de nærmet seg den musikken Bro holder på med til daglig, låt det strålende.
Jeg har tidligere hørt de to sammen i Bros kvintett, og sist gang jeg hørte dem, forsøkte Bro hele tiden å ta musikken inn i sitt «rike», noe de andre musikerne overhodet ikke aksepterte, og «kjørte på» hver gang han forsøkte å roe det hele ned og bringe musikken inn dit han liker å presentere musikken. Men denne ettermiddagen var de to enige om hvor de skulle bevege seg musikalsk, og det ble en fin søndag ettermiddag i den nye klubben.
Programmet framover i Southern Jazz Cult er: 11. oktober: Rune Lothe’s Accordeon World, 25. oktober: Parabol (Jonas Granberg, Bjørn Heebøll og Jesper Zeuthen, 8. november: Trommecirklen (Anders Vestergaard, Victor Dybbroe, Felia Gram-Hanssen og Mads Forsby), 22. november: Trio (Jonas Westergaard, Peter Bruun, Søæren Kjærgaard, 29. november: Maria Faust, So Many Periods, 6. desember: Jul med Dødens Garderobe og 13. desember: Kresten Osgood Kvintet. Så du skal ikke se bort fra at det kommer flere rapporter fra denne klubben på salt peanuts* i løpet av efteråret.
Tekst og foto: Jan Granlie