Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Konserter

Ytterpunktene fant hverandre

SOUTHERN JAZZ CULT, KAREN MINDE KULTURHUS, KØBENHAVN, 27. SEPTEMBER 2020: I disse koronatider skjer det også noe godt. I København, i Sydhavnen, har klubben Southern Jazz Cult, i Karen Minde Kulturhus dukket opp, en klubb som foreløpig vil arrangere ettermiddagskonserter hver søndag fram til jul.

Og de satset friskt i åpningen. Gitaristen Jacob Bro i samspill med trommeslageren Kresten Osgood. Ingen dårlig combo, vil nok mange si. Det er ikke første gang de spiller sammen, men i et såpass lite format som duo, tror jeg ikke det er så ofte man får høre dem, i alle fall har ikke jeg hørt de to som duo tidligere.

Den som hadde kommet for å høre Bros låter fra hans ytterst lyriske og vakre ECM-plater, fikk nok muligens en del ting å tenke på i løpet av denne konserten. For duoen gikk til helt andre musikalske landskap enn det vi etter hvert har blitt vant til å høre, særlig fra Bro. Her var det relativt fri improvisasjon, hvor Bro benyttet en rekke effekt-pedaler i spillet, for å frembringe «overdubs» og andre fiksfakserier i gitarspillet, mens Osgood, på mange måter, var der vi har blitt vant til å høre ham i en del friere sammenhenger.

Vi fik fire «strekk», hvor kommunikasjonen var utmerket. Og selv om de er to ytterpunkter i den moderne danske jazzen til daglig, syntes jeg det, store sett, fungerte svært bra denne ettermiddagen.

Bro har, enten han spiller sin musikk på plate på ECM, eller som her, i det friere landskapet, en nydelig tone i gitaren. Jo da, det er lyrisk, som vi er vant til å høre ham, men han er også en svært lyttende musiker, som fulgte Osgood i nesten hvert eneste påfunn han kom opp med.

Osgood er en mirakelmann bak trommene. Jeg tror du kan sette han i hvilken som helst musikalsk sammenheng, og det han serverer er aldri feil. Det gjaldt også denne ettermiddagen. Og selv om vi av og til, i starten på «låtene» lurer på hvor i all verden han har tenkt seg, ender det alltid opp med spennende musikk. Dette gjorde seg spesielt gjeldende i den andre sekvensen, hvor Osgood startet med leirgjøk og fingerpiano, som i starten satte Bro litt ut, så det tok litt for lang tid før de virkelig fant hverandre, men når de gjorde det, så låt det strålende. Og i det siste strekket, hvor de nærmet seg den musikken Bro holder på med til daglig, låt det strålende.

Jeg har tidligere hørt de to sammen i Bros kvintett, og sist gang jeg hørte dem, forsøkte Bro hele tiden å ta musikken inn i sitt «rike», noe de andre musikerne overhodet ikke aksepterte, og «kjørte på» hver gang han forsøkte å roe det hele ned og bringe musikken inn dit han liker å presentere musikken. Men denne ettermiddagen var de to enige om hvor de skulle bevege seg musikalsk, og det ble en fin søndag ettermiddag i den nye klubben.

Programmet framover i Southern Jazz Cult er: 11. oktober: Rune Lothe’s Accordeon World, 25. oktober: Parabol (Jonas Granberg, Bjørn Heebøll og Jesper Zeuthen, 8. november: Trommecirklen (Anders Vestergaard, Victor Dybbroe, Felia Gram-Hanssen og Mads Forsby), 22. november: Trio (Jonas Westergaard, Peter Bruun, Søæren Kjærgaard, 29. november: Maria Faust, So Many Periods, 6. desember: Jul med Dødens Garderobe og 13. desember: Kresten Osgood Kvintet. Så du skal ikke se bort fra at det kommer flere rapporter fra denne klubben på salt peanuts* i løpet av efteråret.

Tekst og foto: Jan Granlie


Jacob Bro


Jacob Bro


Kresten Osgood


Kresten Osgood

Skriv et svar