Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

De nominerade till P2 Jazzkatten 2014 är …

Den 14.10 är det dags för Sveriges största jazzpris, P2 Jazzkatten. Vinnarna i de fem kategorierna avslöjas på den direktsända P2 Jazzkatten-galan från Fasching i Stockholm. På scen står förra årets vinnare, bland andra 28-mannabandet Fire! Orchestra och Anna Högbergs band Se & Hör . Programledare är Miriam Aïda och Johannes Lundberg från P2 Live-redaktionen.

– Svensk jazz håller hög internationell klass så att vinna en P2 Jazzkatt är en kvalitetsstämpel inte bara i Sverige utan även utomlands, säger Johannes Lundberg.

Miriam Aïda ledde även P2 Jazzkatten-galan förra året.

– Förra året var det mycket folk på plats på Fasching och i år kommer vi bli ännu fler som vill vara med och fira. Det kommer bli trångt och stämningsfullt. Publiken är ju det bästa och det viktigaste med hela P2 Jazzkatten-galan så om du är i Stockholm så kom och fyll Fasching tillsammans med mig, Johannes och P2, alla musiker och jazzkatter, säger Miriam Aïda.

Och de nominerade är…

Årets musiker
Svante Henryson, cellist, kontrabasist och elbasist
Fredrik Ljungkvist, saxofonist och klarinettist
Lisa Ullén, pianist

Årets nykomling
Elsa Bergman, kontrabasist
Lisa Bodelius, trombonist
Johan Graden, pianist

Årets kompositör
Elin Larsson
Lina Nyberg
Cecilia Persson

Årets grupp
Daniel Karlsson Trio
Nils Berg Cinemascope
Torbjörn Zetterberg och den stora frågan

Guldkatten
Tilldelas någon som gjort särskilda insatser och betytt mycket för svensk jazz. Vinnaren utses av P2:s jazzredaktion och avslöjas under galan.

Kvällens liveakter – förra årets vinnare uppträder på P2 Jazzkatten 2014
Fire! Orchestra, som gör sin enda Sverigespelning i år.
Mariam Wallentin med Wildbirds & Peacedrums och Mariam the Believer.
Anna Högberg med Se & Hör.
Anna-Lena Laurin uruppför ett beställningsverk från P2 med sin ensemble Laurin/Bergcrantz Project featuring Victor Lewis.

Om programledarna
Miriam Aïda. Musiker och sångerska. Debuterade på skiva med Fredrik Kronkvist och Jan Lundgren Trio och har gjort elva album med olika grupper där afroamerikansk och afrobrasiliansk musik står i centrum. Nominerad till Grammis och Manifest och 2012 blev hon Årets artist på Folk- och Världsmusikgalan. Har medverkat i Allsång på Skansen, Go’kväll och SVT:s Luciafirande. Började på Sveriges Radio 2010 som gästprogramledare för Felicia i P2. Blev sedan producent för P2 Live Jazz och gjorde sommarserien Miriams jazz. Bor i Malmö.

Johannes Lundberg. Kontrabasist, utbildad på Musikhögskolan i Göteborg. Har spelat med bland andra Jeanette Lindström, Lina Nyberg och Fredrik Ljungkvist. Har turnerat i Europa med den amerikanske trumlegendaren Billy Cobham och har gett ut sex album. Driver gruppen Milder PS tillsammans med Joakim Milder. Började på Sveriges Radio 2009 som producent och programledare för P2 Live Jazz. Bor i Göteborg.

Om P2 Jazzkatten
Tid: Vinnarna avslöjas tisdag 14 oktober kl. 19.03 – 22.00 på den direktsända P2 Jazzkatten-galan.
Plats: Fasching, Kungsgatan 63, Stockholm. Fri entré, insläpp från kl. 18.00.

P2:s lyssnare har under sommaren nominerat sina favoriter till årets P2 Jazzkatten-priser. De kunde också anmäla sitt intresse för att vara med och utse vinnarna. Två personer är nu gästmedlemmar i juryn som även består av Sveriges Radios jazzproducenter, musikjournalister och musiker. Juryordförande är Marie Vesterholm, jazzansvarig på P2.

P2 Jazzkatten har delats ut årligen sedan 1993.

Skriv et svar