Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Debatt

Kongsberg jazzfestival – kappvändare

Att Kongsberg-festivalen svänger i denna viktiga sak är extremt provocerande för mig och många av mina kollegor. Att en musik-festival sponsras av en vapen-producent och -exportör står emot allt jag tror på vad gäller kulturens kraft och funktion för människa och samhälle. Detta är för mig extremt viktigt. Vapen löser aldrig en konflikt.

Kongsberg-festivalen är nu – för mig – bara en «folkefest» och ikke längre en jazzfestival. Skamligt. Pinsamt. Jag uppmanar alla musiker till bojkott. Stå upp för vad ni tror på och innehållet och kraften i er musik! Det smärtar att ta till en så stark markering – men det är nu helt nödvändigt. Det finns inga alternativ till detta.

Jag tycker synd om den lokala befolkningen som tror att det inte finns alternativ. Indoktrineringen från politiker och företag har fungerat. Festivalen har kommunicerat med organisationen Motvind och andra under lång tid om sponsringen – och transparensen och viljan har funnits där, mest hela tiden, att finna en lösning gemensamt. Men nu har politiska påtryckningar (tydligtvis!) fått festival-ledningen att helt vända i frågan. Det går inte att  med ord beskriva hur undfallande detta är från festivalens sida. Opportunistiskt! Fegt! Korrupt!

Kongsberg Jazzfestival har i många år tillhört en av de främsta internationella (!) festivalerna för Jazzmusik. Styrkan har varit programsättningen där olika typer av Jazz har samsats, från traditionellt marscherande jazz till fri improvisation och mer. Nu har kommersen och populismen helt tagit över. Detta är allvarligt och helt förgörande för den fria konsten och musiken. För människans förmåga och vilja till fritt tänkande och fritt agerande. Det är kortsiktigt tänkande som i allt  styr de politiska agendorna. Det är inte bara tragiskt – det är djupt tragiskt.

Den svenska nationalskalden August Strindberg, deklamerar återkommande i sitt «Ett Drömspel» att «Det är synd om människorna». Jag håller med.

Mats Gustafsson, Nickelsdorf, 19. feb. 2021

Skriv et svar