Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Den 11. nordiske jazzkonferansen, Oslo 22. – 23. oktober 2015

To dager tettpakket med foredrag og presentasjoner på Nasjonalbiblioteket dokumenterte status for jazzforskningen i Norden. Den har nå for alvor fått sitt innpass i de akademiske institusjonene og det produseres stadig flere doktorgrader i feltet. Detektivarbeidet på kilder kan være rett omfattende, og ofte er konklusjonen denne: Her trengs det mer forskning! Eksperter utenom akademia bidrar også med sin viten, og i sum gir dette en rik beskrivelse av jazz i Norden. Noen av temaene på konferansen kan synes smale, men var ofte både underholdende og informative, som når Martin Westin presenterte sine funn om «Rowland Greenbergs medverkan i Charlie Parkers sverigeturné». Mer er det antakelig ikke å si om den saken.

Et av høydepunktene sto Heather Pinson for med sin presentasjon av fotografen Herman Leonard og hennes refleksjoner om hvordan jazzfotografiet bidrar til å etablere et mentalt bilde av hva jazz er, eksemplifisert av det kjente fotografiet av Dexter Gordon. Roger Bergner fulgte senere opp med å vise bilder fra fotografen Christer Landergrens arkiv. Andre bidragsytere på konferansen var Alf Arvidsson, Mischa van Kahn, Erling Wicklund, Hans Weisethaunet, Dan Lundberg, James W. Dickenson, Erlend Skaatan Hegdal, John Gennari, Heli Reitmann, Odd Skårberg, Steinar Kristiansen, Mats Holmquist, Jan Bruér, Frank Büchmann-Møller, Bjørn Stendahl og Olav Opsvik.

Tekst go foto: Harald Opheim

One Response to “Den 11. nordiske jazzkonferansen, Oslo 22. – 23. oktober 2015”

  1. Erling Wicklund

    Men at det går an å gjøre en to dagers jazzkonferanse så umusikalsk og jazzfri! Foran podiet står jo et av landets fineste Steinway-flygler, innpakket og låst. Tenk hvordan en Olga Konkova, Dave Skinner, Ayumi Tanaka eller Ivar Antonsen kunne ha løftet åpningen og skapt musikalske pusterom og ettertanke! Dette skulle vært en fantastisk showcase på tvers av generasjoner hvor den internasjonale forsamlingen fikk oppleve bredden i dagens norske jazz – i tillegg til avhandlingene, statistikkene og forskningsdokumentene som også burde vært satt i meningsfull sammenheng. Ordstyrernes bidrag her var mest å avbryte talerne når det var «3 minutter igjen før neste taler tar over». Var allikevel glad for at jeg holdt ut til slutt og fikk med meg Jan Bruers dokumentasjon av trommis og sanger Egil «Bop» Johansens utrolige musikalitet – og Frank Büchmann-Møllers livsforlengende møte med entertainer/satiriker/felevirtuos Svend Asmussen. De innslagene gjorde opp for mye!

    Svar

Skriv et svar