Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Etiopiske Mulatu Astatke til Copenhagen Jazz Festival 2018

Ethiojazz-legenden Mulatu Astatke deltager i fejringen af Copenhagen Jazz Festivals 40. udgave, når han 13. og 14. juli lægger vejen forbi de billedskønne omgivelser ved Kulturhuset Islands Brygge under det årlige tema Jazz by the Sea.

Man kan ikke sige ethio-jazz uden samtidig at sige Mulatu Astatke. Den nu 74-årige legende står som hovedarkitekten bag den populære genre, som fortsat fremstår vital, og som har inspireret musikere i mange generationer. Og Astatke selv har fortsat med at udvikle sin musikalske vision gennem mange årtier, med en sublim sans for orkestrering og for at håndplukke de helt rigtige musikere at spille sammen med. Om hans seneste album, ‘Sketches of Ethiopia’, skrev All About Jazz: “Astatke’s music today has greater currency and vitality than ever.”

Mulatu Astatke blev født i Jimma i Etiopien, men tog i sin ungdom til London og Boston for at studere. Her blev han den første afrikanske studerende nogensinde på det prestigefyldte Berklee College of Music. Inspireret af 60’erens fusion af latin og jazz begyndte han at eksperimentere med en musik, der blandede hjemlandets musik med jazzen. I jazzen var de store forbilleder Duke Ellington, Miles Davis og Gil Evans. Og det er bestemt ikke tilfældigt, at ‘Sketches of Ethiopia’ sender hilsner til Davis/Evans-samarbejdet på milepælen ‘Sketches of Spain’. Inspirationen fra latin og jazz blev nuanceret med elementer af funk, soul mm., og sammen førte det til en hypnotisk, groovy og sjælfuld musik, som bliver ved med at fascinere.

Hvis Astatke i sin ungdom skabte en ny etiopisk musik ved at inddrage elementer fra jazzen, så har hans ethio-jazz omvendt påvirket utallige musikere den anden vej. Ikke kun jazz- og funk-musikere har hentet inspiration fra den besættende lyd. Også hiphop-kunstnere har samplet Astatke og yngre musikere har fusioneret ethio-jazzen med psychedelia. Nye lyttere kom med, da Jim Jarmusch gjorde Astatkes musik til en gennemgående tråd i filmen ‘Broken Flowers’, og da Astatkes musik udgjorde underlægning i Danmarks helt eget tv-program “Nak og Æd”.

Mulatu Astatke spiller søndag den 18. marts en udsolgt koncert i Pumpehuset præsenteret af det nyetablerede Alice og CPH:DOX. Til sommer vender legenden tilbage til København over to aftener i selskab med en mesterlig britisk gruppe bestående af blandt andre Alexander Hawkins (piano) og John Edwards (bas) m.fl. Selv håndterer Astatke vibrafon, wurlitzer og diverse slagtøj. De to koncerter på Copenhagen Jazz Festival 2018 præsenteres i samarbejde med spillestedet Alice.

Mulatu Astatke (ET) – Copenhagen Jazz Festival 2018
13. og 14. juli, kl. 20:00 på Kulturhuset Islands Brygge / Jazz by the Sea

Skriv et svar