Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Festivalgründer Kikkan Sættem er død, 93 år gammel

Det er med stor sorg Moldejazz har mottatt budskapet om at vår kjære Kikkan Sættem er gått bort. Som grunder og president de tjue første festivalene er det ingen annen enkeltperson som har hatt større betydning for den tidlige utviklingen av Molde International Jazz Festival enn Kikkan Sættem. Det arbeidet Kikkan gjorde fikk stor betydning, Moldes identitet som jazzby er noe som i stor grad kan tilskrives ham. Hans initiativ fikk også stor betydning for utviklingen av norsk jazz der Moldejazz, som den eldste og internasjonalt mest kjente norske jazzfestivalen, har vært et utstillingsvindu for norske jazzmusikere og bidratt til at norsk jazz har blitt en ettertraktet eksportartikkel.

Otto Christian «Kikkan» Sættem (f. 19/4-1930) har siden han grunnla Moldejazz sammen med Per Inge «Pingen» Hansen i 1961 vært en viktig bidragsyter, ambassadør og støttespiller for festivalen. Han var visjonær, inkluderende, og delte velvillig av sin kunnskap. Tradjazzen sto Kikkan nær, og han introduserte tidlig jazzmusikken inn i Molde Domkirke etter inspirasjon fra sjømannskirken i New Orleans. Gjentatte besøk til New Orleans resulterte også i at han ble utnevnt til æresborger av sørstats-byen. Kikkan Sættem fikk sammen en annen festival-nestor, Petter Pettersson, Kongens Fortjenstmedalje i gull i 2003. Den samme Pettersson hadde så sent som søndag 18. juni en gjennomgang med Kikkan av den kommende Randi Hultin-utstillingen på Romsdalsmuseet. En bildeutstilling Kikkan hadde gledet seg til å se, og som åpner torsdag 22. juni. Tre timer med mimring, morsomme kommentarer og klare minner rundt det meste.

Dagens innlegg på sosiale medier viser at det er en samlet jazzby og et nasjonalt jazzmiljø som sammen med Moldejazz lyser fred over Kikkans minne.

(Pressemelding fra Moldejazz)

Skriv et svar