Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Freddie Redd er gått bort

Pianisten Freddie Redd var nok ikke en av de aller fremste eller mest kjente musikerne i New Yorks bebop-baserte musikk. Men han har vært en av de hardt arbeidende sliterne som har gjort sitt til at dette store toget har utviklet seg. Redd døde i går 17. mars 2021, 92 år gammel.

Freddie Redd ble født i New York 29. mai 1928, rett før den store depresjonen. Han mistet tidlig sin far, og vokste opp i Harlem sammen med sin mor. Etter å ha lært seg å spille piano på eget initiativ var det først under militærtjenesten i 1948/49 i Korea at han fikk øynene opp for den nye musikken.

I 1955 var han med på albumet «When Farmer met Gryce», med Art Farmer og Gigi Gryce. Her alternerte han med Horace Silver på piano. I 1956 ble han med Rolf «Roffe» Ericson tilbake til Sverige og spilte blant annet på en Sverige-turné med Ericson og vokalisten Ernestine Anderson. Musikk fra denne turneen er utgitt på Dragon-albumet «Rolf Ericson & The American Stars 1956». Her spiller Redd med blant andre Lasse Gullin, ved siden av Anderson og Ericson. Med Riverside-albumet «San Francisco Suite» fra 1957 han fikk mer oppmerksomhet som en av de mange musikerne som spilte rundt omkring i New York som hadde noe musikalsk å gi.

Det store gjennombruddet for Redd kom med to album som utkom i 1960. Det første hadde sitt utgangspunkt i at Redd skrev musikk til skuespillet «The Connection», som hadde premiere i 1959. Et skuespill som leker med sin egen form og bygger opp en selvreferende ramme for fortellingen. En produsent skal lage en scene-forestilling om ‘taperne’, der rollene som ‘junkies’ skal spilles av virkelige ‘junkies’. Noen av disse skal være musikere og ble spilt av blant annet Freddie Redd og saksofonisten Jackie McLean.

Musikken ble i 1960 utgitt på plate, med Redds egne låter skrevet for skuespillet. Året etter ble skuespillet videreutviklet for filmformatet, der musikken ble brukt igjen, og der Redd og McLean gjentar sine tidligere roller i Hollywood-filmen.

Men Freddie Redds renommé er nok først og fremst knyttet til Blue Note-albumet som kom ut samme år som filmmusikken. «Shades of Redd» med Jackie McLean og Tina Brooks på saksofoner, Paul Chambers på bass og Louis Hayes på trommer hører i dag hjemme i enhver platesamling med respekt for seg selv!

Han fortsatte å spille og lage musikk, i USA, og i Europa. Etter hvert bosatte han seg i California og det var her han tilbrakte store deler av sitt seinere liv. For ti år siden flyttet han til Baltimore, fortsatt musikalsk aktiv. Musikken til Freddie Redd var hele tiden solid forankret i 1950-tallets hard-bop.

Freddie Redd. R.I.P.

 

Johan Hauknes

Skriv et svar