Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Fredrik Ljungkvist årets Jan Johansson-stipendiat

Saxofonisten, kompositören Fredrik Ljungkvist tilldelas Jan Johanssons minnesfonds stipendium 2022.

”Fredrik får priset för att han är en sann musikant, med förmåga att spela i princip vilken musik som helst. En virtuos saxofonist, men odogmatisk och prestigelös på sätt som vi finner fullständigt logiska i relation till hans obändiga kreativitet och gastkramande koncentration vare sig han improviserar eller laborerar med melodier och harmonik. Likt Jan Johansson är Ljungkvist lekfull på allvar och med integritet likt en besjälad eld”

-Jan Johansson har betytt väldigt mycket för mig, alltsedan första mötet med ”Jazz på svenska” i tidiga tonåren och via Jans färgstarka musik med Svenska Radiojazzgruppen. Jag beundrar hans styrka att hela tiden vilja utmana sig själv och sina medmusiker och hans orädda och jordnära inställning. Jan Johanssons musik kännetecknas för mej av ett lugn, nyfikenhet, humor och en oförutsägbarhet som går rakt in hjärtat.

I vilka sammanhang kommer vi kunna höra dig under 2023?

Jag håller på att skriva musik för Scheens Jazzorkester från Norge som ska uppföras i november. Ska även medverka på konserter i Europa med Gard Nilssen’s Supersonic Orchestra i sommar. Tyvärr ställdes spelningen in (och hela festivalen)med Fredrik Ljungkvist Trio på Världsarvsjazzen i juli i samband med mottagandet av Jan Johansson-Stipendiet på grund av ekonomiska prioriteringar i Söderhamns Kommun. Hoppas på att komma dit i höst istället då jag planerar ytterligare konserter med trion. I början av juni i Vilnius, Helsingfors och Tallin med en nystartad saxofonkvartett – Littorina Saxophone Quartet bestående av mig själv, MIkko Innanen (Finland) Maria Faust, (Estland) och Liudas Mockūnas (Litauen).

Stipendiet är på 25 000 kronor och tidigare pristagare de senaste åren är Lina Nyberg, Jonas Knutsson, Meta Roos och Jonas Kullhammar.

Text: Patrik Sandberg (JAZZ)

Skriv et svar