Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Gunther Schuller gått bort

Komponisten, musikkteoretikeren og musikeren Gunther Schuller – han som skapte begrepet og ideen om «Third stream» i moderne jazz – døde søndag 21. juni av leukemi, 89 år gammel.

Som sønn av en fiolinist ved New York Philharmonic og sønnesønn av en anerkjent dirigent i Tyskland, var innretningen av hans musikkinteresse lagt fra begynnelsen. Men som han beskrev det selv i et intervju med NPR i 2009 om hva som skjedde en kveld mens han ennå var elev i high school. Han hadde hørt på radio, og så:

«I said to my father, ‘You know, Pop, I heard some music — Duke Ellington — last night and that music is as great as Beethoven’s and Mozart’s’. And he almost had a heart attack – because that was a heretical thing to say

Mest kjent for jazzkjennere er han nok som forfatter av den fantastiske bokserien om jazzens historie, «Early Jazz: Its roots and musical development» kom ut i 1968, «The Swing Era: The development of jazz 1930-1945» ble utgitt i 1989. Desverre ble den aldri fullført med de neste bindene  i serien. Vi er mange som ville ønsket å lese hva Schuller hadde hatt å si om jazzmusikken i perioden etter 1945.

Men som nok er velkjent for noen av salt peanuts* sine lesere, var Schuller også en del av kretsen som møttes i kjellerleiligheten til Gil Evans i 1947-8 og diskuterte jazzens framtid. Det er nok å si en ting: «Birth of the Cool» – for å forklare hvilken jazzrevolusjon disse samtalene førte til. Han var også med og spilte valthorn på studio-opptakene bak Miles Davis’ plate fra 1949 som vokste ut av disse kjellersamtalene.

Allan Kozzins nekrolog publisert mandag i New York Times kan du lese her.

Denne nekrologen ble publisert på NPR – den amerikanske varianten av public service-kringkasting – sist natt.

På den til tider morsomme, alltid innsiktsfulle og noen ganger forvirrende bloggen «Do the Math» av Bad Plus’ pianist Ethan Iverson kan du lese et bredt anlagt intervju Iverson gjorde med Gunther Schuller for BBCs Jazz on 3 i 2009. Litt lenger nede samme sted kan du også lese noe om Schullers spekulasjoner rundt Ornette Colemans harmolodics – det Coleman sjøl mente var bakteppet for hans musikkteoretiske innovasjon.

Gunther Schuller RIP!

Tekst: Johan Hauknes

Skriv et svar