Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Håkon Kornstad fikk Gammleng-pris

Rolf Gammlengs pris til utøvende kunstnere ble opprettet ved Fond for utøvende kunstneres 25-års jubileum i 1982. Prisen fikk navn etter mannen som fikk opprettet fondet, Musikerforbundets Rolf Gammleng. Den gis til profesjonelle musikere og scenekunstnere for «fortjenstfull innsats ved grammofoninnspillinger og i sceniske konserter/forestillinger» som det heter i statuttene, eller for fantastisk innsats som utøver over tid – på litt mer moderne språk. Fondets styre velger prisvinnere fra innhentede forslag på kandidater fra utøverorganisasjoner og fonogramprodusenter i Norge.

I år gikk en av prisene til saksofonisten, operasangeren og komponisten Håkon Kornstad, en musiker som de senere årene har utviklet sitt jazzvirke, til også å innbefatte kombinasjonen mellom jazz og opera. – En utforskende musiker, som aldri har fryktet å gå nye veier, sier fondets styre.

I år delte Fond for utøvende kunstnere åtte Rolf Gammleng-priser, syv priser på kr. 50 000 og en veteranpris på kr. 75 000. I tillegg til Kornstad mottok musikerne Tor Egil Kreken, Susanne Sundfør, Erlend Apneseth og Javid Afsari Rad pris, samt skuespiller, manusforfatter og regissør Anne Marit Sæther og danser Pia Elton Hammer. Liv Glaser ble tildelt veteranprisen.

Styret sier følgende om tildelingen til Håkon Kornstad:
«Håkon Kornstad er utdannet på jazzlinja i Trondheim, startet Wibutee i 1998 – hvor for øvrig Tor Egil Kreken var med – og Atomic i 2000. Han har samarbeidet med Bugge Wesseltoft, Anja Garbarek, Live Maria Roggen, Sidsel Endresen og Unni Løvlid – for å nevne noen få. Vår prisvinner har spilt jazz, i alle avskygninger – fra frijazz og avantgarde, til standardlåter. En utforskende musiker, som aldri har fryktet å gå nye veier. Hans instrumenter har vært saksofoner og noe han selv har kalt flutonett, en tverrfløyte påmontert klarinettmunnstykke. Elektronikk har ofte vært et hjelpemiddel.
I 2009, under et besøk i New York, ble han interessert i opera. Fra undervisning der, gikk veien til Operahøgskolen i Oslo. Uten at han la bort saksofonen. Resultatet ble to tenorer i en og samme person, Tenor Battle – vokal og tenorsaksofon. Nytt, uventet, høy kvalitet, – og med et stort publikum.»

salt-peanuts.eu gratulerer!

Skriv et svar