Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Herbie Hancock klar for Moldejazz

En av de aller største legendene i jazzverdenen, Herbie Hancock, er bekreftet til sommerens jubileumsutgave av Moldejazz. Herbie Hancock er ikke bare en legendarisk pianist og komponist, han er også en kulturprofil av verdensformat og er utnevnt som UNICEF Goodwill-ambassadør.

I dette “storslippet” så offentliggjøres også en rekke andre artister. Hanna Paulsberg Concept feirer sine første ti år og inviterer med seg Magnus Broo, Elin Rosseland og Håvard Aufles. Konserten med Trondheim Jazzorkester og SB1 SMN JazZtipendiat 2019/2020 Johan Lindvall legges nå ut for salg. Artist In Residence John Zorn har valgt ut sine norske favoritt-artister, “Zorn Selected”; Maja S. K. Ratkje & Stian Westerhus Unplugged, Moskus og Erlend Apneseth Trio + Frode Haltli. Sistnevnte blir årets Morgengry-konsert gitt av Istad AS. To konserter på SB1 SMN-scenen i Alexandraparken offentliggjøres i dag; Det Grammynominerte Mardi Gras-bandet Cha Wa og Moldejazzfavorittene Red Hot. Lokale favoritter er også Bech & Skeidsvoll New Orleans band som spiller i Kikkans Hall.

Herbie Hancock
Med en karriere som strekker seg over seks ti-år er Herbie Hancock der han alltid har vært, helt i fronten på verdensbasis når det gjelder kultur, teknologi og musikk. Som medlem av Miles Davis Quintet var han med og definerte en banebrytende ny retning i jazzen, og han fortsatte å utvikle nye stilretninger også med sine egne band og innspillinger. Utover på 1970-tall kom han med storselgere som eks vis «Headhunters», en plate som kombinerte elektrisk jazz, funk og rock på en måte som fremdeles har stor innflytelse på moderne musikk.

Herbie Hancock har mottatt Oscar for film-musikken til «Round Midnight» og til sammen 14 Grammy-priser inklusive «Årets album» og «Lifetime Achievement». Hancock har mottatt en rekke priser og utmerkelser og han ble i 2011 utnevnt til UNESCO-Goodwill-ambassadør. Hans forrige Moldejazz-opptreden i 2017 var utsolgt, det forventes denne konserten også å bli.

Hanna Paulsberg Concept
Allerede da Hanna Paulsberg i 2010 etablerte sitt «Concept», visste alle som følger med at hun var et stort talent. Ti år senere, etter fire album, flere priser, turneer i inn- og utland samt prosjekter som publikumsfavoritten Gurls og Trondheim jazzorkester, holder hun fortsatt originalbesetningen i Hanna Paulsberg Concept sammen. Til markeringen av jubileet på Moldejazz tar Paulsberg med seg flere interessante gjester; trompeter Magnus Broo, er kjent fra det norsk/svenske stjernebandet Atomic, vokalist Elin Rosseland og den unge pianisten Håvard Aufles. Her får vi en sjelden anledning til å møte sju av Skandinavias fremste musikere i et farvann der jazztradisjon og jazzframtid møtes.

Trondheim Jazzorkester og Johan Lindvall
Fjorårets SB1 SMN JazZtipendiat Johan Lindvall har allerede gjort seg bemerket som en komponist og pianist med et sterkt personlig uttrykk. Det har man sett gjennom ensembler som TORG, Johan Lindvall Trio og hans samarbeid med Mette Henriette. Lindvall sier at han med denne konserten «vil forsøke å forene film og musikk. Det er viktig for meg at det ene ikke underbygger det andre, att det er to selvstendige uttrykk. Det finnes en letthet i musikken og i filmen, en lignende tematikk bestående av repetisjoner og rytmiske strukturer som går igjen i både komposisjonene og i manuset.»  For å binde det hele sammen visuelt har han fått med seg Jenny Berger Myhre på video og lysmagiker Kyrre Heldal Karlsen. Det blir ny og original versjon av Trondheim Jazzorkester på åpningsdagen av Moldejazz sitt 60-årsjubileum!

Maja S. K. Ratkje & Stian Westerhus Unplugged
Komponist og musiker Maja S.K. Ratkje møter gitarist Stian Westerhus i en intim setting, der de blant annet spiller musikk Ratkje skrev til Jo Strømgrens oppsetning av Hamsuns «Sult» for Nasjonalballetten på Den Norske Opera. Westerhus og Ratkje forbindes vanligvis med effektpedaler, samplere, forsterkere og datamaskiner. På denne konserten framfører de musikken sin i et akustisk rom med trøorgel, fele, akustisk gitar og med to stemmer, i et uttrykk som kan gi assosiasjoner til såvel 1800-tallets Kristiania som til salooner med utvandrede nordboere i Midtvesten.

Konserten er en del av Moldejazz sitt opplegg rundt Artist in Residence John Zorn, der han i kurator-rolle har valgt norske musikere som presenteres i tre konserter under tittelen «Zorn Selected».

Erlend Apneseth Trio + Frode Haltli
Årets morgengrykonsert, gitt av Istad Kraft AS, blir både spennende og stemningsfull. Erlend Apneseth trio har siden debutplaten “Det andre rommet” ble utgitt i 2016 vært i førersetet når det gjelder utviklingen av folkemusikalske uttrykk. I en generasjon der tradisjonsmusikken stadig spleises med flere uttrykk og oppleves å ha fått en ny aktualitet, er trioen med hardingfelespiller Apneseth i front en ener og en ledestjerne. Trioen har gitt ut tre plater på den norske etiketten HUBRO, og har så langt blitt nominert til to Spellemannpriser. På fjorårets kritikerroste utgivelse “Salika, Molika” inviterte de med seg akkordionvirtuos Frode Haltli som også blir med på morgengrykonserten.

Konserten er en del av Moldejazz sitt opplegg rundt Artist in Residence John Zorn, der han i kurator-rolle har valgt norske musikere som presenteres i tre konserter under tittelen «Zorn Selected».

Moskus
Moskus har siden utgivelsen av det Spellemann-nominerte debutalbumet “Salmesykkel” i 2012 markert seg som en av Norges, og Europas mest særegne unge jazzgrupper. De har egenhendig fylt begrepet “pianotrio” med stadig nytt innhold. Senere har det blitt to nye Spellemann-nominasjoner, tre nye plater og et utall konserter. I november i fjor var Moskus et av de nøye utvalgte bandene som spilte under kresne Berlin Jazzfest – en fjær i hatten for en trio som vinner stadig nye lyttere. Pianist Anja Lauvdal, bassist Fredrik Luhr Dietrichson og trommeslager Hans Hulbækmo, må kunne beskrives som tre av sin generasjons fremste musikere, og har utenfor trioen gjort seg bemerket med et utall profilerte prosjekter: Broen, Skadedyr, Trondheim Jazzorkester, Morgonrod, Steamdome og Atomic.

Konserten er en del av Moldejazz sitt opplegg rundt Artist in Residence John Zorn, der han i kurator-rolle har valgt norske musikere som presenteres i tre konserter under tittelen «Zorn Selected».

Cha Wa
Trommeslager Jo Gelini startet bandet Cha Wa i 2014. Han ble fasinert av Mardi Gras-tradisjonen mens han studerte på Berklee chool of Music og han ble spesielt interessert i måten den indianske befolkningen i New Orleans feiret på. Gelini lærte mye av møtet med Big Chief Monk Boudreaux som er bestefar til bandets frontmann J’Wan Boudreaux. Siden debutalbum «Funk N Feathers» kom ut i 2015 har ballen rullet stadig fortere for Cha Wa og i 2019 opptrådte de på Globalfest og flere andre store festivaler som Moldejazz sin søsterfestival Montreal Jazz Festival. Etter at bandet ble nominert til Grammy for andrealbumet «Spyboy» er det på tide å presentere bandet i Europa og Moldejazz er glad for å være en av de første festivalene som gjør det. Med den sterke tilknytningen Moldejazz har til New Orleans, så passer det svært godt å ta Cha Wa inn i jubileumsfeiringen på åpningsdagen.

Red Hot
11-mannsbandet Red Hot har i en årrekke satt standarden på SB1 SMN-scenen i Alexandraparken med sine forrykende konserter. Bandet, som møttes på Molde Videregående Skole avleverer R&B, rockabilly og funk med en voldsom overbevisning og en smittende energi. I 2013 vant vokalist Knut Marius Djupvik The Voice på TV2, noe som har førte til omfattende turnévirksomhet, og et ditto enda mer fresende samspilt band. I 2015 slapp de sin første studioplate, Social Medicine.

Bech & Skeidsvoll New Orleans band
Åtte musikere vokst fram fra det livlige jazzmiljøet i Molde utgjør en blanding av rutinerte veteraner og unge lovende. Bandet spiller egne arrangementer av tradisjonelle og mer moderne komposisjoner i klassisk New Orleans musikktradisjon. Bandet har fylt Kikkans Hall med publikum og skapt kjempestemning under festivalen de to siste åra, og det er nærmest et folkekrav at dette sprudlende bandet kommer tilbake også i jubileumsåret.

moldejazz.no

Skriv et svar