Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Hvil i fred, Misha Alperin

Mikhail Efimovitsj «Misha» Alperin døde i dag, 11. mai 2018, bare 61 år gammel. Han ble født den 7. november 1956 i Kamenetz Podolsky i dagens Ukraina. Pianisten, læreren og komponisten er først og fremst kjent som jazzmusiker, men hans musikk strakk seg langt utover dette.

Hans musikk er kjent fra en lang rekke innspillinger på bl.a. ECM og JARO. Under eget navn og med sin Moscow Art Trio har han gledet titusener av tilhørere med sin særegne og medrivende musikk. En musikk med klare røtter til folkemusikk og tradisjonsmusikk fra hans egen kulturkrets.

Alperin vokste opp i Bessarabia i østre Moldova og tok klassisk utdanning frem til 1976. Rundt 1980 dreide Alperin over til jazz, da han spilte i det første jazzkollektivet i den daværende sovjetrepublikken Moldovia. Ensemblet Quarta var ledet av saksofonisten Simon Shirman.

Han flyttet seinere til Moskva og etablerte etter hvert en duo med Arkadij Shilkloper på valthorn. Da Sergei Starostin noe seinere ble med på vokal, var Moscow Art Trio født. Denne trioen var aktiv helt opp til Alperins siste år.

Alperin har skapt sitt eget særegne musikalske uttrykk med ikke bare koblinger til folkemusikk. Vi er mange som har latt oss fange av hans artistiske og humoristiske utøvelse av sin musikk — en musikk som i seg selv inneholder mye humor.

Det er snart tretti år siden vi fikk oppleve Misha Alperin for første gang i Norge. Etter at han i Moskva var blitt kjent med litteraten og oversetteren Isak Rogde, formidlet Rogde meget raskt etter oppstarten informasjon om Alperin og Moscow Art Trio og deres musikk til Norge. Og på Vossa Jazz, 18. mars 1989 var han på plass i duo med Arkadij Shilkloper.

Alle som var på Vossa Jazz dette året, vil huske hans første konsert av mange på norsk jord. Denne aller første gangen serverte han og Shilkloper oss en av festivalhistoriens største konserter. Samme duo var på plass i Molde året etter.

Senere kom Alperin også tilbake til Voss flere ganger. I 1992 var han tilbake med verket «Grensepasseringer uten passkontroll», hvor han spilte sammen med Sergej Starostin, Stein Erik Tafjord, Arve Henriksen og Paolo Vinaccia. Du kan se en video med utdrag fra denne konserte nedenfor.

Men hans kanskje største virke i Norge var som lærer og veileder for nye og unge spirende pianister på Norges musikkhøgskole. Han flyttet til Norge i 1993 og bosatte seg raskt i Asker like vest for Oslo. Musikkhøgskolen tiltrådte han som professor i improvisasjon som det ble benevnt. Her var han lærer for lang rekke av dagens ledende jazzpianister, som Helge Lien, Eyolf Dale og Morten Qvenild.

I 1998 fikk han i oppdrag å lage tingingsverket til Vossa Jazz. Verket «Night Moods» ble framført sammen med cellisten Anja Lechner og perkusjonisten Hans-Kristian Kjos Sørensen. Det ble plate av verket året etter, utgitt på ECM som «Night», ECM 1769. Dette verket ga også Misha TONOs Edvard-prisen i 1999.

Han spilte også flere ganger på Moldejazz, ikke minst gjennom de minnerike samarbeidene med Bulgarian Voices og Huun Huur-Tu — samarbeid der Moscow Art Trio alltid var et viktig element i musikken.

Senere har vi hørt ham en rekke steder i Norge og på flere festivaler rundt om i Europa. Det var alltid hyggelig å møte ham både på og utenfor scenen. Og alltid bidro hans musikk og hans musikalske framføring av den til at verden ble et bedre sted å være.

Misha Alperin døde om morgenen den 11. mai, etter en sykdomsperiode.

Alperin er en musiker og et menneske vi vil huske med glede for all tid. Vi uttrykker våre varmeste kondolanser til hans etterlatte ektefelle, musikeren Evelina Petrova, og hans øvrige familie.

Vi lyser fred over Misha Alperins minne.

Tekst: Johan Hauknes og Jan Granlie

Foto: Jan Granlie

 

Skriv et svar