Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Jarretts Standards-trio historie

Keith Jarrett bekrefter at det er slutt for Standards-trioen.

For tretti år siden startet Keith Jarrett en historie som siden har blitt lydsporet til livet for mange av oss. Det som ofte omtales som Jarretts «Standards-trio», med Gary Peacock på bass og Jack DeJohnette på trommer, har flyttet grensene for hva en piano-trio skal være i moderne jazz.

Navnet er betegnende, men noe misvisende. De dekonstruerte ikke bare standard-låter. Men det var der deres dekonstruktive metodikk ble tydeligst for oss lyttere. Og, vil mange av oss si: Vakrest!

Uansett. Etter at de tok en pause i november 2014, synes Jarrett nå å bekrefte at det i 2015 er helt slutt. I den siste utgaven av tidsskriftet Jazzwise uttaler han at

«I don’t have a trio now so… all I know is that I’m not going to look for other guys who I would need 30 years to get as good as we got, that’s the biggest problem of all. How much rapport and understanding we had, it’s unmatched anywhere I think»

Jarrett fylte nettopp 70 år. Så når han endelig når det nivået han vil ha på sin nye gruppe – New Standards(?) – så vil han altså være 100 år!

I mai-nummeret av det franske Jazzmagazine svarer Jarrett tydeligere på spørsmålet om ryktet at trioen er historie er sant:

«Yes, that’s right. Gary had hearing problems that became more and more handicapping. We have not really decided to stop our collaboration, it was just imposed on us. … This time the judgment is final»

Man kan si mye om Jarrett og hans temperament i møtet med levende publikum. Men hans musikalske prestasjoner har alltid vært upåklagelige. Hans musikk har gjennom de siste femti årene formet hvordan mange av oss har oppfattet hva det sentrale kjennemerket ved moderne jazz er.

Han har fra et svært tidlig tidspunkt vært den fremste amerikanske musikeren som har bygget bro over Atlanterhavet og skapt en moderne fusjon av en amerikansk jazzbasert estetikk og en europeisk musikk-forståelse. Med det har han vært med å legge grunnlaget for hva moderne improvisert musikk skal være. Og Standards-trioen har hele veien vært en sentral del av dette. Ja mer enn det, det har vært et sine qua non – uten hvilket intet – for forståelsen av moderne jazz de siste tretti årene.

Sett i bakspeilet har Jarretts utforsking av det musikalske landskapet hatt fire føtter eller akser. Først var det hans amerikanske kvartett med Paul Motian, Charlie Haden og Dewey Redman, dernest hans skandinaviske kvartett med Jan Garbarek, Palle Danielsson og Jon Christensen. Parallelt med dette var det hans solo-arbeider, som startet med plata «Facing You» som ble spilt inn i Oslo 10. november 1971, med Jan Erik Kongshaug bak spakene. Til sist: siden tidlig på 1980-tallet er det altså Standards-trioen med Peacock og DeJohnette som har vært den sentrale aksen.

Denne trioen har siden utgivelsen av «Standards vol. 1», «Standards vol. 2» og «Changes» i 1983 utgitt i alt 21 plater på ECM. I dette inkludert den på alle måter store 6 CD-boksen «Keith Jarrett at the Blue Note».  Den foreløpig siste ECM-utgivelsen var «Somewhere» i 2013, med et opptak fra 2009. Men det er helt sikkert, det kommer mer fra ECM!

Til slutt altså: Takk til Standards-trioen for det vidunderlige musikalske landskapet dere har skapt.

Og vær velkommen: Keith Jarretts New Standards Trio på Moldejazz i 2045! Vi ses der!

Skriv et svar