Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

John Zorn – Artist In Residence i Molde 2020

John Zorn har gjennom førti år vært blant jazzens mest kreative og innflytelsesrike musikere. Den berømte saksofonisten og komponisten har ledet, påvirket og organisert en rekke oppsiktsvekkende ensembler med noen av musikkformens mest originale musikere. Nå er han Artist In Residence på Moldejazz 2020, jubileumsåret som markerer den 60. festivalen i kontinuerlig drift.

Zorn gjestet Moldejazz første gang i 1991 med bandet Naked City, og konserten for et til dels forbløffet publikum i Idrettens Hus bekreftet at han tok musikken til steder den ikke hadde vært før. De seinere åra har Zorn løpende bekreftet sin posisjon som en skapende kraft i vår tid, gjennom utallige konserter, stadig nyskapende ensembler, en rekke bemerkelsesverdige komposisjoner samt drift av plateselskap og kunstneriske scener.

Detaljene for Zorns residens på Moldejazz er under utarbeidelse. Sikkert er det imidlertid at han presenterer sitt gigantiske prosjekt «Bagatelles Marathon», der mellom tretti og femti musikere i ulike konstellasjoner gir frie tolkninger av Zorns komposisjoner. I disse ensemblene har vi tidligere funnet et arsenal av samtidsjazzens ledende personligheter, som Tyshawn Sorey, Craig Taborn, Dave Douglas, Kris Davis, Mary Halvorson, Marc Ribot, Julian Lage, Peter Evans og en rekke andre. Mange av dem blir også å høre i Molde. Moldejazz vurderer å la «Bagatelles Marathon» framføres gjennom en hel kveld – løpende uten pauser – fra ulike scener på kulturhuset Plassen.
I tillegg til Bagatelles vil John Zorn gi konserter med flere av sine egne bandkonstellasjoner. Han er også godt orientert om den norske musikkscenen, og det kan bli aktuelt at han kuraterer et opplegg med norske musikere og band.

John Zorn har i fleire år reist nrundt på forskjellige festivaler for å presentere store deler av sin produksjon, senest i Ljubljana under årets festival, så noen enestående begivenhet er det ikkje sikkert vi får oppleve i Molde. Men uansett er Zorn en ytterst original artist, og ikkje minst, igangsetter, så vi er overbevist om at konsertene i Molde vil bli interessante. Ikkje akkurat be bop eller mainstream, men musikk i front av utviklingen, og innimellom tøft nok til å forsvare at han har fått det ærefulle verv i 2020.

Bildet som følger denne nyheten ble tatt på Moors Festival i Tyskland i 2013, som innledet hans 60-årsjubileum, hvor han organiserte og, til dels spilte, seks konserter på en dag med forskjellige av sine prosjekter.

Kort biografi
John Zorn ble født og vokste opp i New York City. Siden midt på 1970-tallet har han vært en sentral skikkelse i den eksperimentelle jazzscena i down town New York, sammen med folk som John Lurie, Christian Marclay, Marc Ribot, Airto Lindsay m.fl.. «The Big Gundown» fra 1985 markerte et slags gjennombrudd på albumfronten, der Zorn spilte moderne jazzarrangementer av Enrico Morricones spaghettiwestern-klassikere. Deretter samarbeidet han med bluesmusikeren Albert Collins, Airto Lindsay og Kronos Quartet for et film noir sound track kalt «Spillane». Videre gjorde han «News for Lulu» med bl.a. Bill Frisell, som fortsatt er et favorittalbum for mange hardcore jazzfans. I årene etterpå har det ikke vært noe opphold i Zorns vidtfavnende samarbeid med folk fra ulike sjangre, alt fra punk, metal, hardcore trash, surf, country m.m., i tillegg til eksperimentell jazz med innslag av tradisjonelle byggesteiner.

I 1995 etablerte Zorn plateselskapet Tzadik, og gikk i gang med en rekke bemerkelsesverdige prosjekter av seriøs karakter som etablerte ham som en av de mest produktive komponister på kloden. Komposisjonene varierer i uttrykk, fra moderne jazz til kammermusikk og tradisjonell jødisk musikk.

Tekst: Moldejazz og Jan Granlie
Foto: Jan Granlie (fra boken ‘my favorite things’)

Skriv et svar