Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Jonas Knutsson skal fylle Lennart Strömbecks italienske designersko

Under fjorårets Umeå Jazzfestival var det mye snakk om at den kunstneriske lederen av festivalen, Lennart Strömbeck, skulle trekke seg fra jobben som kunsterisk leder for festivalen, og overlate roret til en annen. Men vi trodde ikke helt på hva Strömbeck sa, for det er sjelden enkelt å vite om han fleiper eller mener alvor med en del av de tingene han sier – i alle fall til oss som kjenner han godt. Men denne gangen var det blodig alvor. Etter 32 års hardt arbeid sier han takk for seg til sommeren. Og de som har visst dette en stund har diskutert opp og ned av vegger om hvem som skulle overta denne viktige jobben på Sveriges ledende og beste jazzfestival.

Og i dag la festivalen ut følgende melding på facebook: «I sommer avslutter den kunstneriske ledern av Umeå Jazzfestival, siden 32 år tilbake, oppdraget sitt. Vi takker Lennart Strömbäck for hans solide og igangsatte arbeid samtidig som vi nå har gleden av å introdusere ham for etterfølgere. Ny kunstnerisk leder for Umeå Jazzfestival de neste tre årene er saksofonist, komponist, arrangør, produsent og pedagog Jonas Knutsson.

«Jeg føler meg veldig overrasket, glad og beæret over å ha blitt spurt om å bli tatt med som ny kunstnerisk leder av Umeå Jazzfestival. Umeå Jazzfestival har en spesiell plass

i mitt hjerte da jeg vokste opp med festivalen på 70-tallet da mine foreldre ble med som frivillige i organisasjonen. Selv hadde jeg enkle oppdrag på festivalen i barndommen som t.eks. blomstergutt til Sarah Vaughan og Sandwich-Nisse til Muddy Waters med bånd og billettprinter, m.m.

Konsertopplevelser under barn og ungdom på festivalen bidro til at jeg og flere andre unge Umeå-musikere valgte musikkkurs. Jeg har selv spilt på festivalen mange ganger opp gjennom årene og har også vært hedersgjest i år 1999 så jeg tror jeg har en følelse av hva festivalen er og potensial fremover», forteller Knutsson, og fortsetter:

«Å tre inn og overta etter Lennart Strömbäck er stort for meg fordi jeg vet at han virkelig har lagt sjela si i arbeidet med festivalen i mer enn 30 år. Et fantastisk arbeid som betyr mye for musikken, musikerne, publikum og for Umeå på sikt. Kultur betyr vekst og det krever mye tid, kjærlighet og omsorg for å gjøre det bra. Kanskje det er dette Lennart mener når han av og til snakker om Jazz-heita?»

«Dersom jeg liker dette, og betrakter det hele fortsatt litt fra utsiden, og skal forsøke å oppsummere min inngang til det nye oppdraget, må det være at Umeå Jazzfestival skal være en inkluderende fest: uavhengig av alder, kjønn, bakgrunn og bosted. Det bør være i dialog med samtiden, med et blikk inn i fremtiden og med et historisk perspektiv. Ser frem til arbeid med glede», avslutter festivalens nye sjef Jonas Knutsson.

Jonas Knutsson er født 26. juni 1965 i Umeå, og er sopranino-, sopran-, alt- og barytonsaksofonist, komponist og pedagog. Han er jazz- og folkemusiker inspirert av jazz, skandinaviske folkesangere og fiolinister, joik, vestafrikansk musikk, nord- og sørindisk klassisk musikk (karnatisk musikk) og har deltatt i bl.a. i band som Cabazz, Mynta, Elise Einarsdotter Ensemble, Enteli, Nordan, Encore (jazz i Sverige 1990), Triptyk, L’arbre voyage / The travelling tree (med den franske perkusjonisten Bertrand Renaudin), Stockholm Folk Big Band, Hodos Quartet (Olivier Cahours, Frankrike ), Turbulent stillhet (med Bertrand Renaudin), Paavo, Gushpanka, Jonas Knutsson band, Jonas Knutsson kvartett, Norrland (Johan Norberg / Jonas Knutsson), Berger / Knutsson / Spering, Fredrik Thordendal og Horn Please.

Vi i salt peanuts* ønsker Jonas hjertelig velkommen som ny kunstnerisk leder, og vi håper han vil holde Lennart Strömbeck i nærheten når det begynner å «dra seg til» for festival igjen i Umeå i slutten av oktober. For den jobben Strömbeck har gjort for festivalen er stor, og det har vært vanskelig å se for seg at noen andre kunne overta denne jobben. Men hvis Knutsson lærer seg litt «tulle-italiensk» og følger i Strömbecks fotspor, så er det ingen tvil om at Knutsson er den rette til å overta.

Skriv et svar