Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Julegavetips del 4

salt peanuts* føler sitt store samfunnsansvar og hjelper deg med å velge musikk (på CD eller vinyl) i gave til de som har alt fra før. Våre medarbeidere har satt opp hver sin liste over plater man mener bør finnes i ethvert møblert hjem, og vi deler gladelig i bunkene med gullplater på øverste hylle.

Her følger hva vår skribent Bjarne Søltoft har valgt ut:

Til alle de som er på nippet til å gi opp. De kan ha grunner nok, men hør allikevel…

Gavin Bryars: «Jesus Blood Never Failed Me Yet» (Point, 1993)

med London-«tramp»’en, som stolte på Jesus og sang seg gjennom livet… – Gjør som han! Bryars la uteliggerens korte strofe i sløyfe og føyet lag av instrumentale stemmer til. Musikken kom opprinnelig ut i 1971 på en LP-side fra Obscure Records, men ble nyinnspilt i utvidet versjon (75 min.) i 1993, hvor Tom Waits slutter seg til i de siste 21 minutter. Den danske maler Anders Kirkegaard gjorde meg kjent med denne musikken og hevder den har reddet flere liv.

 

Til alle som falt og ble liggende:

Charlie Haden: «The Ballad of the Fallen» (ECM, 1982)

Dere er savnet, hvordan enn dere ligger. Liksom Charlie Haden, som døde i sommer.

Hadens musikk var alltid på de undertryktes side. Her har han sammen med Carla Bley arrangert og komponert frihetshymner og revolusjonere sanger for sitt 12-personers orkester, som løfter dere opp til dans på stråstolen uten å falle.

 

Til de velutrustede mht. åpenhet, sjel og platesamling, en ny plate:

Lotte Anker: «What River Is This» (ILK, 2012).

Et mesterverk i integreringen av notert og improvisert musikk for det åpne øre (som vi dog alle er født med) og som favner det mystiske i klang, dramatikk og poetikk med vokal-trollmannen Phil Minton som nøkkelfigur blant Lotte Ankers nøye utvalgte oktett-medlemmer. En forunderlig samlende musikk, full av temperament og følelser, klokskap, villskap og ømhet, som knytter oss sammen i en felles høyere virkelighet.

 

Til emigrantene, asylantene og flyktningene kunne det finnes masser av god etnisk musikk, men akkurat nå presser et nytt verk seg på med røtter i Baltica:

Maria Faust: «Sacrum Facere» (Barefoot, 2013)

er verket hvor estiske Maria Faust, nå bosatt i København, har formet et smukt hymnisk verk med utgangpunkt i sitt hjemlands folkemusikk. Rot-lengsel og human livskraft klinger ut fra Fausts internasjonale innvandrer-oktett. Smelt, hjerte!

 

Til mine kjære følsomme, litterære og kulturhungrende venner:

Anne Marit Jacobsen, Helge Lien, Ruth Wilhelmine Meyer: «Stein til stein» (Grappa,2014) er pianist Liens og vokalist Meyers verkstedsutviklede og innlevde musikk til den dedikerte skuespiller Anne Marit Jacobsens besjelende opplesing fra Jon Fosses diktbok «Stein til stein». Musikken er ikke en dekorativ innramning, men trenger tvert imot inn i Fosses ordøkonomiske dikt og fremhever det sanselige, varme og livsnære.

Slikt trenger vi i denne mørketid, som hva angår statlig kulturinvestering ikke viser tegn til å vende med solen pr. 21. desember. Men jul vil vi dog feire!

 

Skriv et svar