Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Kenny Wheeler (14.01.1930-18.09.2014)

Kenneth Vicent John Wheeler var en av de ledende jazzmusikerne de siste 50 årene. Han ble født i Canada, men siden 1952 har han vært bosatt i Storbritannia, hvor han var en viktig stemme i framveksten av den moderne jazzen. Rett etter at han flyttet til Storbritannia spilte han med folk som Ronnie Scott, John Dankworth og Tubby Hayes i tillegg til at han var med på flere tidlige frijazzprosjekter.

Hans internasjonale gjennombrudd på platefronten kom på 70-tallet, spesielt med de to ECM-innspillingene «Gnu High» og «Deer Wan». Men for mange var hans kunstneriske høydepunkt på 90-tallet hvor han kom med de nyskapende albumene «Music for Large and Small Ensemble» (ECM) og «Kayak» (Ah Um), og selvsagt albumet «Angel Song» (ECM) fra 1997, hvor han samarbeidet med Bill Frisell, Dave Holland og Lee Konitz.

Wheeler var også svært aktiv i oppstarten av The Junior Jazz-program ved Royal Academy of Music.

Opp gjennom årene har han samarbeidet med en rekke av verdens ledende jazzmusikere. Han har innspilt mer enn 20 album i eget navn, samt en haug med plater sammen med bl.a. pianisten Jophn Taylor, gruppen Azimuth, som i flere år var hans hovedbeskjeftigelse, og han har spilt med alt fra trompeteren Maynard Ferguson via Bob Brookmeyer til Albert Mangelsdorff, Paul Rutherford, Manfred Schoof og Paul Bley. På plate kan vi høre han i prosjekter ledet av bl.a. Philly Joe Jones, Paul Gonsalves, Anthony Braxton, Steve Coleman, Wadada Leo Smith, George Adams, Ralph Towner, Dave Holland, David Sylvian og Joni Mitchell.

Han besøkte Skandinavia flere ganger, og spilte med en rekke skandinaviske musikere.

Skriv et svar