Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Mange konserter klare på Kongsberg Jazzfestival

Årets Kongsberg jazzfestival arrangeres fra 4. – 7. juli, og som alltid får du de fleste kategorier jazz og beslektet musikk på begge sidene av Lågen disse dagene. Her følger noen av høydepunktene, og vi vil følge opp med flere godbiter etter hvert som du blir klare utover våren.

En trio som består av legendene Bobo Stenson og Jon Christensen samt nesten-legenden Fredrik Ljungkvist, byr på musikk av sjelden høy kvalitet. Lørdag 7. juli spiller de på Kongsberg Jazzfestival. Pianisten Bobo Stenson er en ruvende skikkelse på dagens jazzscene. Han hadde sitt internasjonale gjennombrudd på 1970-tallet med det ikke ukjente Jan Garbarek / Bobo Stenson Quartet. Siden har han spilt med en rekke av jazzens celebriteter, men har spesielt markert seg med solokonserter og sin egen trio. Trommeslageren Jon Christensen var også med i Garbarek / Stenson-kvartetten, og han spilte seinere i Stensons trio i mange år. Trolig har ingen vært med på så mange ECM-plater som Jon Christensen. Hans lydhørhet, hans evne til å supplere lydbildet med subtile innspill kombinert med hans evne til å swinge sanseløst, gjør ham til en ønskemedspiller både for Bobo Stenson og en mengde andre musikere. Saksofonisten og klarinettisten Fredrik Ljungkvist er en svært populær musiker på de europeiske jazzscenene. Med sitt kraftfulle, sterkt rytmiske og også melodiske og lyriske spill, har han tatt innersvingen på selv den største skeptiker. Han dukker opp i mange interessante band, men er spesielt mest kjent som en viktig musiker i det svensk-norske bandet Atomic.

– Dette er tre musikere som bør stå høyt i kurs hos de fleste jazzpublikummere – og det er uhyre sjelden at disse tre musikerne spiller sammen, sier festivalens leder av programkomiteen, Tor Dalaker Lund.

Med en fersk svensk Grammis i bagasjen kommer den svenske trompeteren med kroatiske røtter, Goran Kajfes, til Kongsberg Jazzfestival og Energimølla med sitt band Subtropic Arkestra. Musikken til dette bandet krysser omtrent de sjangergrenser det er mulig å krysse, men det er hele tida tydelig at det er jazzen, i alle sine underlige former, som utgjør basisen. I bandet befinner flere av Sveriges beste jazzmusikere seg, blant dem Jonas Kullhammar og Per ‘Ruskträsk’ Johansson på saksofoner, og Johan Berthling på bass. Bandet begir seg inn i de forskjelligste kulturlandskap: Publikum kan forvente en krysning mellom armensk folkedans, tyrkisk folkrock og glad brasiliansk musikk med en sveip innom Etiopia, amerikansk indierock og mye, mye annet! Bandnavnet er et ærbødig bukk til den store Sun Ra, og sier definitivt også noe om det musikalske uttrykket.

– Disse musikerne presenterer musikk med et usannsynlig overskudd, noe som gjør dette bandet til noe helt spesielt. Musikken er suggestiv, hypnotisk og til tider nærmest magisk, sier leder av programkomiteen Tor Dalaker Lund entusiastisk.

Den 8. februar i år fikk Goran Kajfes Subtropic Arkestra en Grammis for bandets siste plate, «The Reason Why, vol 3». Goran Kajfes har også tidligere mottatt Nordic Music Price for sin utgivelse «XY».

En dampende avslutning på årets festival ventes når Ola Kvernbergs publikums- og kritikerroste band Steamdome. Steamdome er rendyrket perkussiv musikk som er progressiv og brutalt fremadstormende som et løpsk tog. Musikken er livsbejaende, surrealistisk og kan gi assosiasjoner til Sergio Leones berømte spaghetti-westerns. Bandet debuterte på Moldejazz og Trondheim Jazzfestival i 2016 og ga ut sitt selvtitulerte første album rett før jul. Sjelden har et instrumentalalbum som dette fått så bred anerkjennelse fra musikkpressen – i alle sjangerleire. Albumet er også nominert til Spellemann i kategorien Åpen klasse. Steamdome har nettopp spilt utsolgte konserter i både Oslo og Trondheim.

– Steamdome er et band som går hjem hos et bredt publikum med sitt rocka og drivende uttrykk. Dette blir garantert en dampende het avslutning på årets festival, sier presseansvarlig Ragnhild Menes.

Steamdome damper av visuell energi og suggererende rytmer. Musikken drives fremover av syv musikere plukket fra øverste hylle med intet mindre enn tre trommeslagere i front:

Erik Nylander (trommer), Børge Fjordheim (trommer), Hans Hulbækmo (trommer), Nikolai Hængsle Eilertsen (bass), Øyvind Blomstrøm (gitarer), Daniel Buner Formo (orgel), Ola Kvernberg (fele, bratsj m.m), Tor Breivik (lyd), Ingrid Skanke Høsøien (lys).

I tillegg til disse tre, kan du også få med deg blant annet Marius Neset sitt bestillingsverk med London Sinfonietta, Rohey, Christian Meaas Svendsen solo, Hedvig Mollestad 21:12, Carla Bley Trio, Erlend Apneseth Trio, Gregory Porter, Jon Rune Strøm Quintet, Clashes: Skomsvoll, Hidle, Kornstad og Ensemble Allegria, suksessbandet Gurls, Scheen Jazzorkester & trompeteren Thomas Johansson, Chick Corea Acoustic Band med Marius Neset, Helge Lien Trio, Charlotte Dos Santos, og selvfølgelig Poesioasen, men også AHA, Bel Canto, Jazzintro, Sting, Adam Douglas og mye, mye mer.

Følg programmet på festivalens hjemmeside, som du finner HER

Skriv et svar