Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Misha Alperin 15 pianostykker

Det finnes bittelite av musikk fra Misha Alperins hånd som er tilgjengelig i utskrevet form. Dette var i stor grad bevisst fra Alperins side. Med notering av sine mange komposisjoner kun i en minimal versjon, der bare de grunnleggende ideene er beskrevet og resten er overlatt til den enkelte framføringen og, ikke minst, den framførende musiker, sikret denne pianomester at han sto svært fritt i anvendelsen av sine kompositoriske ideer hver gang han framførte dem. Herunder også i å kunne spille låtene i alle mulige sammenhenger, helt uavhengig av hvilke konstellasjoner det skulle skje i.

Men det er nok for mange av oss kanskje særlig hans solo pianokonserter og framføringer som sitter på noen av de aller fremste plassene som minner om konserter med Alperin. Som hans deilige leik og samspillende dans med en metronom i «Jeg er norsk (…) i dag», som vi har opplevd flere ganger på konsert med Alperin.

Magien som ble skapt gjennom hans spill — og forsøkt formidlet som kunstnerisk filosofi og strategi — fra Alperins kontor 315 på Norges musikkhøgskole, er mangslungen og dyp. Men en ting ligger til grunn for alt han gjorde, ved siden av hns omfattende og dype forståelse for musikkens auditive dimensjoner, lå alltid viktigheten av leik og lekenhet i tilnærmingen til musikk. For noen av oss var Alperin virkeliggjøringen og personifiseringen av musikkens ideal og mysterium.

Alperins etterlatte ektefelle, musikeren Evelina Petrova, har nå sørget for, i samarbeid med en av Alperins mange studenter, Roksana Smirnova, å få utarbeidet 15 transkripsjoner av innspilte solo pianoframføringer gjort av Misha Alperin av sine egne komposisjoner. Endelig er nå denne publikasjonen tilgjengelig i en publikasjon fra Norges musikkhøgskole, NMH. Nå kan vi endelig studere detaljene i en av de mange av Alperins framføringer av den nevnte låta og fjorten andre. Med dette kan vi dykke enda dypere i det som var og er Mikhail «Misha» Alperins viktige budskap.

Heftet «Mikhail Alperin — 15 piano pieces» kan kjøpes på denne siden. En nedlastbar PDF-versjon av heftet kan du lese og laste ned her.

 

Skriv et svar