Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Misha Alperin tildeles musikkpris

Fegerstens musikkstiftelse ble opprettet i 1992 og bærer Ingerid, Synnøve og Elias Fegerstens navn. Musikkstiftelsen har som formål å støtte norske komponister og musikkutøvere. I 2000 opprettet Fegersten-stiftelsen en egen musikkpris for samtidsmusikk, med formål å inspirere norske musikere til å gjøre en innsats for samtidsmusikken. Prisen som deles ut annet hvert år, er i år på er på kr. 250 000. Den første prisen ble tildelt Christian Eggen.

I år er Fegerstenstiftelsens musikkpris tildelt professor Misha Alperin ved Norges Musikkhøgskole. For oss som ser oss selv som del av det norske og nordiske jazzmiljøet, er det en glede at Alperins musikalske arbeid og undervisning får den anerkjennelsen det fortjener. Uten ham ville det unge norske jazzmiljøet vært fattigere. Uten hans musikk ville internasjonal jazz vært fattigere. Juryen begrunner tildelingen slik:

«Mikhail Alperin får prisen for sin store innsats for samtidsmusikk i Norge, gjennom sin gjerning som skattet veileder og enestående posisjon som utøver og komponist. Alperin har skapt sitt eget moderne musikalske uttrykk i krysningen mellom klassisk musikk, jazz, og østlig og vestlig folkemusikk fra mange land og kulturer. Musikken hans er umulig å genrefeste, men likevel uttrykker den en tydelig personlig og kunstnerisk integritet. Den kjennetegnes av en dypsindig refleksjon og leken improvisatorisk virtuositet. Som leder av The Moscow Art Trio, etablert i 1990, har han turnert verden rundt, gjort et utall innspillinger og oppnådd internasjonal anerkjennelse».

Misha Alperin ble født i Ukraina i 1956 og vokste opp i Moldavia. I jazzmiljøet i Moskva ble han en sentral stemme. Han bosatte seg i Oslo i 1993, og har vært sentral i å utvikle mange norske jazzutøvere ved Norges musikkhøgskole, og hjelpe dem til å finne sin egen stemme.

Juryen har bestått av professor Harald Herresthal og professor emeritus Bjørn Kruse.

salt peanuts* gratulerer så mye!

Tekst: Johan Hauknes

Foto: Pietro Bandini

One Response to “Misha Alperin tildeles musikkpris”

  1. Mikhail Alperin

    Tusen Takk ,Johan
    Inspirerende !
    Misha

    Svar

Skriv et svar