Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Musikerprisen til Per Zanussi

Bassisten og komponisten Per Zanussi er tildelt Kongsberg Jazzfestivals musikerpris for 2023. Prisen på kr 200.000,- ble delt ut under jazzfestivalens åpning, og blir delt ut til musikere som har markert seg sterkt på den norske jazzscenen.

Zanussi har etter hvert markert seg som et vitalt kraftsenter i norsk jazzliv og har en svært fordomsfri tilnærming til det å skape musikk. Han kan bevege seg fra eksperimentelle improsammenhenger via 60-tallsinspirert kraftjazz til ekspressiv frijazz. Han har en enorm arbeidskapasitet og har skrevet og organisert større prosjekter for Trondheim Jazz Orchestra, Vestnorsk Jazzensemble og Kitchen Orchestra.

Per Zanussi har utdannelse fra den berømte «Jazzlinja» ved NTNU i Trondheim og fra Norges Musikkhøgskole i Oslo. Dessuten har han en doktorgrad om improvisasjon fra Universitetet i Stavanger. Han spiller bass, både akustisk og elektrisk. Han komponerer, arrangerer og er bandleder. 

Allsidighet og sjangerliberalisme
Prisvinneren beveger seg friksjonsfritt mellom forskjellige kunstneriske uttrykk, så han har også skrevet musikk for teater, danseforestillinger og kortfilmer. Han er imponerende allsidig. Han kan både spille stødig komp med Petter Wettre og frijazz med Martin Küchen. Hans åpenbare, musikalske nysgjerrighet og imponerende kreativitet har gitt seg uttrykk i en rekke interessante band og samarbeidskonstellasjoner – som Wibutee, Zanussi 5, Zanussi 13, Trespass Trio, Eyolf Dale Trio – og mange flere.  Han har spilt med en utrolig og imponerende rekke av internasjonale toppmusikere. I overensstemmelse med sin allsidighet og sjangerliberalisme har han også bidratt i mer popkulturelle sammenhenger, som med Stein Torleif Bjella, Valkyrien Allstars og Thomas Dybdahl. Vi må også nevne det eksperimentelle rockebandet Wunderkammer.

– Det er en stor ære, sa prisvinner Per Zanussi. Jeg ser frem til å lage masse ny musikk og prosjekter til neste år. I 2024 er det faktisk 30 år siden jeg spilte på Kongsberg Jazzfestival for første gang, den gang i Festivalgata. Så det blir et slags 90-årsjubileum når jeg kommer tilbake for å spille på neste års festival, avsluttet han.

Ikke en pris for lang og tro tjeneste
Kongsberg Jazzfestivals musikerpris er ikke en pris som gis for lang og tro tjeneste, men en pris med en dobbel intensjon – både å anerkjenne den musikalske innsatsen til nå, og å gi prisvinneren et stimulerende puff framover. Vi setter pris på det som er gjort – og har store forventninger til det som kommer.

Prisen gis først og fremst til musikere som har satt et personlig stempel på sitt musikalske uttrykk. Musikken må være av høy kvalitet og skille seg ut i det musikalske landskapet. Prisvinneren må ha vist initiativ og ønske om å skape noe nytt, lage egne prosjekter og drive musikalsk utviklingsarbeid. At denne musikeren er helt sentral i norsk musikkliv er en selvfølge, men juryen vurderer også mulighetene får å nå ut over landets grenser og skape seg et navn i internasjonal jazz.

 

#huninvesterer-stipendet til Mona Krogstad

Komponist, bandleder og saksofonist Mona Krogstad er tildelt #huninvesterer-stipendet for 2023. Utviklingsstipendet på kr 100.000,- ble delt ut under jazzfestivalens åpning. Stipendet skal gå til å investere i egen karriere og blir delt ut til kvinnelige musikere i etableringsfasen.

Helt fra Mona Krogstad ble lagt merke til som ung musikkstudent i Trondheim, har hun konsekvent og målbevisst utviklet seg og sin musikk, og hun er nå i ferd med å etablere seg på den norske musikkscenen. Mona Krogstad er en glimrende instrumentalist, hun komponerer og er bandleder. Hun er opptatt av å nå fram til forskjellige publikumsgrupper, så hun er med i band som er ganske forskjellige, – som Ladybird Orchestra, Juno, Superspreder og egen kvartett.

Stipendvinneren er allerede i gang med å skaffe seg et internasjonalt navn etter flere konserter i Danmark, Tyskland og England. Ønsket om en videre bakgrunn enn den norske har gitt seg utslag i at hun har gått på musikkfolkehøgskole i Sverige og har deler av utdannelsen sin fra Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.
Sist høst kom Mona Krogstad med sin første plate med egen kvartett. Der plasserer hun seg midt i en stolt jazztradisjon, der inspirasjonen fra legender som Wayne Shorter og Joe Henderson er tydelig. Denne plata er faktisk et lite mesterverk, og lover svært godt for hennes musikalske framtid.

– Dette stipendet gir meg en mulighet til å realisere drømmer som jeg har ruget på lenge, sier Mona Krogstad da hun takket jazzfestivalen og DNB for utviklingsstipendet.

#huninvesterer-stipendet
DNB og Kongsberg Jazzfestival etablerte #huninvesterer-stipendet i 2022. Utviklingsstipendet skal gå til en musiker i etableringsfasen av karrieren som har vist en betydelig vilje og kompromissløshet i å satse på eget kunstnerskap. Kandidaten kan også ha vist evner til å nå et nytt publikum gjennom nye formidlingsmåter, og evne til å samarbeide på tvers av landegrenser og musikalske uttrykk.

Gjennom #huninvesterer-stipendet ønsker DNB og Kongsberg Jazzfestival sammen å sette søkelys på det økonomiske gapet mellom kvinner og menn som både er tilstede i finanssektoren og i musikkbransjen. Den første prisen ble delt ut under festivalen i fjor og gikk til gitaristen og komponisten Oddrun Lilja Jonsdottir. Hun har brukt stipendet til å spille inn albumet «Mirage», som ble utgitt tidligere i år.

Foto: Birgit Fostervold

Skriv et svar