Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Nordiska Rådets musikpris til Svante Henryson

Nordiska rådets musikpris ska uppmärksamma skapande och utövande av musik på hög konstnärlig nivå. Vartannat år ges priset till ett verk av en nu levande kompositör och vartannat år går priset till en större eller mindre ensemble.

Cellisten, basisten och kompositören Svante Henryson vinner Nordiska rådets musikpris 2015. Detta har offentliggjorts i går kväll på Nordiska rådets prisutdelning i Reykjavik.

Bedömningskommitténs motivering

Den svenske cellisten, basisten och kompositören Svante Henryson har på sin spännande musikerbana uppnått en enastående kreativitet och virtuositet på sina olika scener. Från starten som ung kontrabasist och medlem i Oslofilharmonin, senare som elbasist i Yngwie Malmstens hårdrocksband och till det egenhändiga utforskandet av den klassiska violoncellen, har han tagit ytterligare steg i karriären. Idag är han lika verksam både som kompositör och som musiker, med allt från tonsättningar i den nordnorska samekulturen till solosonater för violin. Svante Henryson är med sina tre instrument en eftertraktad partner till vår tids främsta både på jazzestraden och den klassiska scenen.

Musikpriset til Nordiska Rådet för utövande och skapande tonkonst instiftades 1965 och skulle till en början utdelas vart tredje år till en kompositör från ett av de nordiska länderna. Från och med 1990 utdelas priset varje år; vartannat år till en kompositör och vartannat till enskilda musikutövare eller grupper. De självstyrande områdena, Färöarna, Grönland och Åland kan sedan 1997 föreslå egna kandidater till priset.

Vartannat år till kompositör

Det finns inga genre- begränsningar när priset ges till en kompositör. Dock måste det vara till en nu levande kompositör. Verket ska uppfylla höga konstnärliga krav och inom sin genre betraktas som nyskapande.

Vartannat år till utövare

För att nomineras till priset när det ges till en större eller mindre ensemble eller en enskild musikutövare ska den/de som nomineras vara aktivt, utövande musiker. Musikverksamheten ska präglas av nyskapande på en hög konstnärlig och hantverksmässig nivå. Kontinuitet i verksamheten har betydelse vid valet av prismottagare liksom att musikutövandet kan anses vara nyskapande inom det aktuella musikområdet.

salt peanuts* gratulerar med priset!

Skriv et svar