Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Norsk ungdom streamer mest musikk i Norden

Oslo, 09. august 2017: Nordmenn har størst betalingsvilje i Norden og det er de unge som leder an, viser en ny YouGov-undersøkelse som er utført på oppdrag av TONO og TONOs nordiske søsterselskaper.  Undersøkelsen er unik i sitt slag, og kartlegger musikkvaner og holdninger til musikk i Norge, Sverige, Finland og Danmark.

– 66 prosent av de mellom 12 og 29 benytter betalte premiumabonnementer i streamingtjenester. Det er det høyeste i Norden i denne aldersgruppen, og ikke minst betyr det at det nå vokser opp unge generasjoner nordmenn som er vante med at musikk er noe man betaler for, sier adm.dir i TONO, Cato Strøm.

The Polaris music survey: Digital Music Services in the Nordics 2017 viser blant annet at:

  • 66% av nordmenn i alderen 12-29 betaler for musikk via streamingtjenester – det er den aldersgruppen i Norge som hyppigst betaler for musikk, og flere norske ungdommer betaler for musikk enn jevnaldrende i andre nordiske land.
  • 48% av nordmenn på tvers av alle aldersgrupper betaler for musikk via streamingtjenester.
  • Til sammen 81% av nordmenn streamer musikk (både via gratistjenester og betalte tjenester)
  • Flere nordmenn bosatt på øst- og sørlandet betaler for musikk enn de bosatt i vest og nord. Gratis musikktjenester er mest populært i Nord-Norge.
  • YouTube er den mest populære streamingjenesten i Norge – 62% bruker YouTube for musikkstreaming eller musikkvideoer.
  • Spotify: Nordmenn er på verdenstoppen. 51% bruker den svenske streamingtjenesten hver dag.
  • Studenter og nordmenn med inntekt over 700.000kr betaler hyppigst for musikk.
  • Musikkelskende nordmenn som betaler for musikkstreaming går oftere på konsert, laster oftere ned musikk, kjøper oftere LP’er og er i større grad enig i at artister skal kompenseres når musikken deres brukes i digitale tjenester.


Nordmenn kjøper mest musikk

  • Norge på Norden-toppen når det gjelder kjøpt av CD og vinyl  

Musikkinteresserte i Norge kjøper mer musikk – både nedlastinger, CD, vinyl og andre formater – enn i andre nordiske land. 20% av nordmenn betalte for nedlastning, og like mange prosent oppgir å ha kjøpt en CD i løpet av de siste 12 månedene. 7% oppgir å ha kjøpt musikk på vinyl. Alle disse tallene er høyere en hos våre naboland.

Undersøkelsen viser også ny musikk fortsatt først og fremst oppdages på radio. En av tre nordmenn oppdager ny musikk på radio, mens i overkant av 10% sier de sist oppdaget en ny sang på YouTube og andre streamingtjenester. Her er det likevel store ulikheter i alder. Særlig de over 40 oppdager ny musikk på radio, mens de fra 12-17 er venneanbefalinger, YouTube og streamingtjenester viktigst.

– Streamingtjenestene er åpenbart forbrukernes drøm, og vi gleder oss over at stadig flere mener at musikkskapere bør få betalt når musikk brukes på nett. Ikke minst er dette hyggelig å ha med seg når vi nå arbeider for at EU skal forstå at Europa trenger en ny lovgivning som vil gi musikkskapere en rimelig andel av de inntektene for eksempel Facebook har knyttet til muskkinnhold. Men vi skal ikke glemme at det som går tilbake til rettighetshaverne fortsatt oppfattes som beskjedent. Det må arbeides videre for at dette øker i tiden fremover, og at alle tjenester betaler for seg, sier Cato Strøm.

Se et sammendrag av undersøkelsen her (pdf-dokument)

Skriv et svar