Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Nye bookinger til Moldejazz

Årets Artist In Residence Maria Schneider gjør en unik avslutningskonsert i Molde Domkirke sammen med et utvidet Trondheimsolistene og solist Eir Inderhaug. Dave Holland vender tilbake til Moldejazz med nytt spennende trio-samarbeid med Zakir Hussain og Chris Potter. Mathias Eick presenterer musikken fra sitt nye ECM-album «Ravensburg». Det blir Norgesdebut for den spennende britisk -bahrainske trompeteren Yazz Ahmed. Spennende er også det nye samarbeidet mellom støy- og droneimprovisatørene Yodok III, dansere og lyd- og lysdesignere. I tillegg til dette kommer Moldejazz-kjenningene Red Hot og Ytre Suløens Jass-Ensemble. Moldejazz legger i forbindelse med dette slippet også ut billetten til årets Jazzintro-finale og prisvinnerkonsert.

Maria Schneider med Trondheimsolistene og Eir Inderhaug
Årets Artist In Residence Maria Schneider gjør en unik avslutningskonsert i Molde Domkirke sammen med Trondheimsolistene som for anledningen er utvidet med blåsere fra Luftsforsvarts musikkkorps og Ensemble Denada. Solist er en av Norges fremste sangere, Eir Inderhaug. Verkene som fremføres er Maria Schneiders Grammy-vinnende «Winter Morning Walks» og «Carlos Drummond de Adrade Stories». Utgangspunktet for verkene er tekster fra to av det amerikanske kontinentets store poeter, Ted Kooser og Carlos Drummond de Adrade. Kooser hadde hederstittelen «Poet Laureate» ved Library of Congress fra 2004 – 2006 og er fortsatt aktiv. Hans brasilianske kollega Carlos Drummond de Adrade døde i 1987, og var en av Brasils mest kjente diktere. Dikterne har det til felles at deres poesi er forankret i hverdagshendelser og lokale miljøer. Sangene i syklusen «Winter Morning Walks» er kammermusikk med elementer av jazz, mens «Carlos Drummond de Adrade Stories» har en større og litt mer tradisjonell besetning. Flere amerikanske kritikere mener at Maria Schneider med albumet «Winter Morning Walks» har plassert seg som en av USA’s største nålevende komponister. Solist Eir Inderhaug er sopran og er svært ettertraktet både i Norge og på europeiske operascener.

Dave Holland/Zakir Hussain/Chris Potter Trio
Dave Holland, bassistlegenden som startet sin karriere i bandene til Miles Davis, Stan Getz, Sam Rivers og Anthony Braxton, vender tilbake til Moldejazz med en ny supetrio i krysningspunktet mellom jazz og indisk musikk. Sist Holland var i Molde var da han var Artist In Residence i 2011.
Den indiske table-spilleren Zakir Hussain slo gjennom i vesten som medlem av John McLaughlins band Shakti, og har siden spilt med Shankar, Jan Garbarek, Charles Lloyd og mange flere. Chris Potter beskrives av mange som kanskje den største nålevende jazz-saksofonisten. Sammen utgjør disse tre en trio som sprenger musikalske grenser og overrisler publikum med kreativ musikk fremført med stort overskudd og spilleglede.

Mathias Eick Quintet
Mathias Eick er utvilsomt en av Norges aller største jazznavn. Han er en av få artister i sin sjanger som lager musikk som går rett hjem både på tettepakkede klubber og på store utescener, og han har nådd et publikum langt utenfor både sjanger- og landegrensene. I 2008 slapp Eick sitt første soloalbum for ECM, «The Door», og har siden turnert verden rundt med ulike konstellasjoner og prosjekter. Som trompetist, vibrafonist, kontrabassist, gitarist eller pianist har multiinstrumentalisten Eick bidratt på langt over 100 innspillinger. Albumet «Ravensburg» – hans tredje på velrennomerte ECM, lanseres internasjonalt i mars. Med sitt smittende driv og poetiske melodier kommer det utvilsomt til å skaffe han et enda mer tallrikt og entusiastisk publikum.

Yazz Ahmed’s Hafla Band
Den britisk-bahrainske trompetistsensasjonen Yazz Ahmed spiller sin første konsert på norsk jord under Moldejazz i juli. Yazz har blitt en ettertraktet samarbeidspartner og har spilt med storheter som Radiohead, Lee ‘Scratch’ Perry, Tarek Yamani og Amel Zen. Hennes første album, «Finding My Way Home» (2011) markerte starten på utforskningen av fusjoneringen av jazz og arabisk musikk. I 2017 slapp hun det kritikerroste albumet, «La Saboteuse» (Naim), som for alvor har skaffet henne et internasjonalt publikum. The Guardians anmelder trakk sammenligninger med Jaga Jazzist og Tortoise i sin omtale av bandet. Ahmeds musikk hvisker ut grensene mellom jazz, elektronisk musikk og arabiske musikk og har blitt beskrevet som hypnotisk, tiltalende og psykedelisk arabisk jazz.

Yodok III & Flønes/Sanders/Strugstad
Vi er stolte av å presentere samarbeidsprosjektet «As We Fade Out Into The Sweet Stream of Oblivion” der tre Trondheimsbaserte konstellasjoner møtes for å lage en unik totalopplevelse av lyd, lys og bevegelse! Støy- og droneimprovisatørene i Yodok III, bestående av Kristoffer Lo (Highasakite), Tomas Järmyr (Motorpsycho) og belgiske Dirk Serries, har slått seg sammen med danserne Fløen/ Sanders/ Strugstad og en visuell duo bestående av videoscenograf Pekka Stokke og lysdesigner Ingrid Skanke Høsøien. Kunstnerne har smeltet sine uttrykk sammen i en intens sceneforestilling der mørke møter lys, kropp møter gulv og buldrende lyd møter stillhet. De beskriver det slik: «Vi ønsker at våre uttrykk i møte med hverandre skal overskride og forsterke hverandre, slik at vi sammen skaper et eget univers – et utenomjordisk sted der publikum kan bli sugd med inn i opplevelsen.» Verket får sin urpremiere i Trondheim i mai, før det kommer til Moldejazz og Teateret Vårt under årets festival.

Jazzintro
Moldejazz legger samtidig med dette slippet ut billettene til årets Jazzintro-finale og prisvinnerkonsert. Jazzintro et lanseringsprogram for unge, norske jazzmusikere som vil få vise seg fram på landets største jazzfestivaler våren og sommeren 2018. Åtte band har sluppet gjennom nåløyet i denne runden: Kjemilie, Relling, Billy Meier, Shakai, Lukas Zabulionis Group, Master Oogway, I LIKE TO SLEEP og Krilles Manjaro. Fra innledende runder på Vossa Jazz, Maijazz, Nattjazz og Kongsberg Jazzfestival vil fire av bandene gå videre til finalen under Moldejazz. Der vil en jury bestående av noen av landets fremste jazzmusikere, kåre en vinner. Bandet som blir Årets unge jazzmusikere 2018 vil få en større lanseringspakke fra Norsk jazzforum samt Gramo-stipend på 150 000 kroner. Nytt i år er at Talent Norge bidrar med kr. 200 000 til Jazzintro 2018. Dette gir Norsk jazzforum en mulighet til å videreutvikle oppfølgingen av bandet som går til topps under Moldejazz, og legge til rette for en skreddersydd lansering av Årets Unge Jazzmusikere 2018.

Red Hot
Moldejazz handler om musikalsk grenseflytting, men også om de store og fosskokende musikkopplevelsene. 11-mannsbandet Red Hot har, med unntak av pauseåret i fjor, i en årrekke skrudd temperaturen i Alexandraparken på max med sine forrykende konserter, og vi er glade for å kunne ha kunne invitere dem tilbake nok en gang.

Ytre Suløens Jass-Ensemble
Ytre Sulens Jass-Ensemble fikk i fjor æren av å åpne det nye spillestedet Magic Mirror på Rådhusplassen. Det ble en stor suksess med to utsolgte konserter og det er derfor helt naturlig at bandet blir det musikalske vertskapet de to første kveldene også i år. Moldejazz fortsetter den gode tradisjonen med å kombinere mat og tradjazz. Moldes egen Calle Fegth står for serveringen av en smakfull Jambalaya i beste kreolske tradisjon. Det selges som tidligere billetter både med og uten mat og serveringen av mat begynner kl 18.30, mens musikken starter kl 20.00.

Moldejazz har tidligere lansert den amerikanske bandlederen og komponisten Maria Schneider som Artist In Residence, Van Morrison, Stanley Clarke Band, R+R=NOW, Hudson, Di Derre, Matana Roberts, Cezinando, Iiro Rantala/Ulf Wakenius, Allison Miller´s Boom Tic Boom, The Big Yes, Four Brothers, Knut Reiersrud Band, Donny McCaslin, Gurls, Trondheim Jazzorkester & The MaxX, Paal Nilssen-Love XL Unit, Trondheim Voices, Amanda Delara, Fieh, Ingebjørg Bratland, Adam Douglas, Torhild Ostad / Carsten Dahl, Ola Kvernbergs Steamdome og Break of Day med Silje Nergaard.

Skriv et svar