Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Og snart er det Umeå Jazzfestival

Årets Umeå jazzfestival er tilbake i full blomst. Med ny festivalsjef, saksofonisten Jonas Knutsson, som har overtatt etter den mangeårige lederen Lennart Strömbeck, som nå skal nyte sitt otium i saunaen ute i den svenske «gläsbygden». Og vi på salt peanuts* vil virkelig oppfordre de med ferie til gode å bruke den på festivalen i Umeå, før man drar over Østersjøen til Tampere helgen etter, for å få med seg Tampere Jazz Happening. salt peanuts* har fulgt denne oppskriften i mange år, og vi kan love at du blir mer enn mett på fantastiske konserter etter disse besøkende.

Tidligere har vi presentert programmet for Tampere Jazz Happening, og her skal vi se litt på hva man kan få med seg i Umeå i dagene 26. til 30. oktober.

Det starter med en hyllest til Chick Corea, som forlot vår verden tidligere i år. Et av Chick Coreas samarbeid var med vibrafonisten Gary Burton, og for denne duoen skrev han fantastisk musikk for besetningen med vibrafon, piano og strykekvartett. Roger Svedberg er perkusjonist i Hovkapellet, men er også svært aktiv som jazzvibrafonist. I løpet av 80-årene studerte han blant annet med Gary Burton. Nå står han på Norrlandsoperans scene sammen med pianist Adriane Moncada og en strykekvartett fra Norrlandsoperans symfoniorkester for å hylle en av jazzmusikkens absolutte giganter, sammen med fiolinistene Clara Bjerhag og Pontus Björk, bratsjisten Małgorzatą Balszcyk og cellisten Björn Risberg.

Deretter er det bare å tusle opp til Folkets Hus for resten av festivalen, som starter med fantastiske Roberto Ottaviano Eternal Love Quintet. Vi hørte bandet i Tampere i fjor, og med fire utmerkede, italienske musikere, med saksofonisten Roberto Ottaviano i spissen pluss den britiske pianisten Alexander Hawkins, kan vi garantere en strålende, musikalsk opplevelse.

Men hovednavn i Umeå i år er, kanskje, den brasilianske pianisten med mye mer, Hermeto Pascoal, som kommer med omtrent det samme bandet som han har turnert med i Europa tidligere i år.

Av norske innslag på årets festival, finner vi Trondheim Jazz Orchestra med vokalisten Marianna Sangita Angeltaki Røed, pluss at man får høre Gard Nilssen Acoustic Unity, som, for ikke lenge siden, kom med platen Elastic Wave på ECM, som vi regner som en av årets beste plateinnspillinger.

Av andre utenlandske band som kommer til Umeå, kan vi nevne trompeteren Avishai Cohen Quartet, som også har en relativt ny plate ute på ECM, Naked Truth, som har fått strålende anmeldelser, den strålende duoen Susana Santos Silva & Kaja Draksler, polske Amalia Umeda Quartet, pianisten Aaron Parks Little Big og det finsk svenske vidunderbandet Koma Saxo.

Ellers er det mange utmerkede, svenske prosjekter på programmet så som Nina de Heney & Lisa Ullén, saksofonveteranen Lars-Göran Ulander, vokalisten Rebecka Törnqvist, Bear Garden, Nils Berg og Coming and Going og, ikke minst Bengt Bergers Cool Funeral Beer Band i fri utfoldelse. Etters er Sarah Riedel på plass både for å underholde barna og gjøre sin egen konsert, pluss at man får mulighet til å høre en rekke andre spennende konstellasjoner. Og kanskje det mest spennende, er konstellasjonen Backengrillen. Backengrillen er det lokale navnet på krematoriet øst i byen, og bandet med samme navn er i utgangspunktet hard core-bandet Refused med saksofonisten Mats Gustafsson som gjest. Fire sterke stemmer med lokal, nasjonal og internasjonal berømmelse fra band som Refused, TEXT, INVSN, Fire!Orchestra, The International Noise Conspiracy, The End, Serpent, Final Exit og andre klassiske jazzkombinasjoner.Kompromissløs musikk med et energiske uttrykk, som aldri gjemmer seg bak polerte fasader, men går rett på sak.Bandets premiere leverer hard støyimprovasjon med det ene beinet i Umeås klassiske hard core-tradisjon og det andre i øyeblikkets inspirasjon og jazzens overraskende kraft.Og bandet legger til: Også antirasistisk og antifascistisk dødsjazz!

umeajazzfestival.se

Skriv et svar