Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Pelle von Bülow motager Ny Tivoli Jazz Pris

”En solist med stor kunstnerisk integritet og et særligt klangligt nærvær.” Sådan beskrives guitaristen Pelle von Bülow af komiteen bag et nyt, dansk jazzlegat, Tivoli Jazz Pris, der er en del af postbuddet Folmer Jensens Musiklegat. Legatet er på 50.000 kr. og uddeles som jazzpris for allerførste gang 30. april på UNESCOs International Jazz Day. Pengene falder på et tørt sted, da den unge guitarist har mistet al indtjening under Covid-19. Pelle von Bülow modtager legatet ved en intimkoncert i på Pantomimeteatret Tivoli torsdag 30. april. Koncerten er uden publikum pga. af Corona-krisen, men livestreames så alle kan se med på JazzDanmark samt på Tivolis Facebook side fra klokken 11:00.

Pelle von Bülow vil bruge de 50.000 kr på at lukke nogle af de økonomiske huller som Covid-19 har forudsaget samt købe en ny guitar. Udover at modtage Jazz Prisen på torsdag skal Pelle von Bülow medvirke i koncerten ”One Hundred” i Glassalen 22. september, som er en tribute til Charlie Parker, der i år ville være fyldt 100 år. Prisvinderen kan desuden høres ved en række mindre jazzkoncerter i Tivoli, når det igen bliver muligt at spille i Haven.

Støtter unge jazzmusikere
Tivoli Jazz Pris er en del af postbuddet Folmer Jensens Musiklegat og uddeles i år for første gang.
Det bliver en fast tradition, at Tivoli uddeler Tivoli Jazz Pris, som en del af Folmer Jensens musiklegat på 50.000 kr. Hovedformålet med Tivoli Jazz Pris er at støtte unge, lovende talenter. Pengene kommer oprindelig fra postbuddet Folmer Jensen, der elskede musik og donerede hele sin opsparede formue til oprettelse af Folmer Jensen-legatet.

Prismodtager Pelle von Bülow siger:
”Jeg skal være ærlig at indrømme at pengene falder på et tørt sted ovenpå alle de aflysninger, som er kommet i kølvandet på Corona-krisen. Jeg har stort set ingen betalte job på hånden pt. og det gør ondt på mig og hele musikbranchen i øvrigt. Jeg er selvfølgelig også meget beæret over at blive anerkendt på denne måde. For mig er musik jo bare noget, jeg holder af. Det er bare dejligt at spille musik, så det, at der er nogen, der anerkender det og så endda også smider penge efter én, det er helt vildt.”

Pelle von Bülow siger også:
”Jeg har været med til rigtig mange jazzkoncerter, men det tog noget tid, før jeg begyndte at se det fede i det selv og selv havde en oplevelse med det.”

Pelle var til mange jazzkoncerter som barn, fordi begge hans forældre er musikere. Mor er saxofonisten Christina von Bülow, og far er Anders Jacobsen, der spiller trombone og komponerer børnejazz. I dag optræder mor og søn jævnligt sammen.

”Min mors musik er en stor del af min musikalitet. Det falder mig meget naturligt at spille sammen med hende. Vi er også meget enige om, hvor vi gerne vil hen med musikken, når vi spiller. Jazz er mange ting, men når vi spiller, vil vi gerne hen til noget følelsesmæssigt, hvor man kan blive rørt, hvor der er noget intensitet i luften. Det er ikke altid, at man er i stand til at nå derhen, men idet vi bruger hvert sekund på at søge derhen, sker det mere ofte, når vi spiller sammen.”

”Jeg skal bruge pengene på en guitar og muligvis en forstærker og pengene skal altså også bidrage til at lukke nogle af de økonomiske huller Covid-19 har forudsaget. Jeg har meget gear, men jeg har brug for forskelligt slags til forskellige slags jobs, og så er jeg lidt af nørd, der godt kan lide det gamle gear. Jeg har for eksempel en guitar fra 1947, og der er blevet brugt rigtig lang tid på at bygge sådan en guitar. Jeg har købt den i New York. Den var i mint condition. Det er en Gibson L5, en ikonisk guitar.”

Pelle von Bülow lever udelukkende af at spille guitar, og føler sig heldig, fordi han før Covid-19 fik mange forskellige typer jobs som akkompagnatør. Desuden har han Pelle von Bülow Organ Trio. Men han venter selvfølgelig på som mange andre musikere at kunne komme ud og optræde igen.

Når du ikke kan komme til jazz koncert i Tivoli kommer jazzen gerne til dig
Pga. Covid-19 bliver konceptet for den oprindeligt stort anlagte International Jazz day live-koncert i Tivoli ændret således, at de planlagte udendørs koncerter i Tivoli konverteres til Baggårdsjazz, der livestreames på JazzDanmark Facebook side den 30. april fra klokken 11:00. Her kan man også se Tivolis nye Jazz Pris bliver uddelt samt få en lille live-koncert uden publikum fra Tivoli.

Frederik Wiedemann, Underdirektør for Kultur i Tivoli, siger om Tivoli Jazz Pris:
”Tivoli var hurtig til at tage jazzen til sig, da den kom til Danmark. For eksempel optrådte Louis Armstrong første gang i Koncertsalen i 1933, og sidste år havde vi over 50 jazzkoncerter i Haven i løbet af sommeren. Derfor er vi glade for, at Folmer Jensens Musiklegat kan fremme talentet hos unge jazzmusikere, også til gavn for Tivolis gæster.”

Kort om legatmodtageren
Pelle von Bülow er født i 1996, og er altså bare 23 år gammel, når Tivoli Jazz Pris overrækkes den 30. april. Ikke desto mindre har han været professionel musiker i fem år. Pelle von Bülow har taget MGK (Musikalsk Grundkursus), der almindeligvis leder videre til en konservatorieuddannelse, men Pelles karriere tog fart, inden han nåede så langt.

Han begyndte med at spille el-bas som otteårig. Som 11-årig skiftede Pelle von Bülow til guitar, og dermed var hans skæbne beseglet. Der blev dog mest spillet Hendrix og blues i starten, jazzen opdagede Pelle først for alvor som 15-årig.

Et af de største legater herhjemme:
Folmer Jensen var uddannet postbud. Han havde ingen familie, men han havde til gengæld sin store kærlighed til den klassiske musik og sang selv i Postvæsenets Sangkor. Om sommeren var han en flittig gæst i Tivolis Koncertsal. Folmer Jensen døde som 60-årig som følge af dissemineret sklerose. Han efterlod sig en millionformue, sparet sammen efter et spartansk liv på en postbud-løn. Formuen testamenterede han til et fond, hvis hovedformål er at støtte unge, lovende talenter.

Tivoli har siden 2001 uddelt Folmer Jensens musiklegat. Tivoli Jazz Pris er en del udlodningerne fra Folmer Jensens musiklegat. Som en del af uddelingerne af legater fra Folmer Jensen, som er til unge musikere, har bestyrelsen for Fonden valgt at reservere enkelte af legaterne til unge jazzmusikere.

Tidligere legatmodtagere
2020 Nicholas Algot Swensen, bratsch, Jonathan Algot Swensen, cello
2019 Anna Egholm, violin
2014 Sofie Elkær, sopran
2012 Christel Elisabeth Smith, sopran
2009 Andrea Pellegrini, mezzosopran
2007 Kari Postma, sopran
2004 Henriette Bonde-Hansen, sopran
2001 Eva Johansson, sopran

Legatmodtagere Tivoli Jazz Pris
2020 Pelle von Bülow, guitarist

Tivoli Jazz Pris Priskomite
Eva Frost – Formand for Jazz Danmark
Naya Buric – Studievært P8 Jazz
Anders Mogensen – Docent ved Syddansk Musikkonservatorium
Per Gade – Musiker i Tivoli Ensemblet
Peter Jensen – Kunstnerisk leder og kapelmester

Det er stadig Tivolis hensigt at åbne i maj under klar efterlevelse af de retningslinjer, som myndighederne har udstedt på det gældende tidspunkt. Det er under forudsætning af, at forsamlingsforbuddet bliver ændret til at omfatte flere end 10 personer.

Tekst: Tivoli
Foto: Christoffer Sandager


Pelle von Bülow modtager prisen

Skriv et svar