Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Programmet for Tampere Jazz Happening er klart

En av høstens fineste musikkopplevelser finner man i Tampere i Finland, en drøy times togtur nord for Helsinki. Her har man hvert år, i månedsskiftet oktober/november arrangert en av Europas beste jazzfestivaler, og heller ikke i år er det noe unntak.

Hvert år velger man et land som fokusland, hvor man presenterer tre unge, fremadstormende band første dag av festivalen, for så å krydre programmet med fokuslandet sammen med et ellers sterkt program.

Norge som fokusland
Og i år er Norge fokusland, og torsdag 3. november starter det med den finsk/norske konstellasjonen Ville Lähteenmäki Trio, bestående av finske Ville Lähteenmäki på bassklarinett og fløyte, Nicolas Leirtrø på bass og Trym Saugstad Karlsen på trommer. Trioen kom for ikke lenge siden ut med kassetten (!) Introducing: Ville Lähteenmäki, som har fått gode anmeldelser. Deretter får man høre Emmeluth’s Amoeba, som skulle være velkjente for våre følgere, og trioen Moskus.

I tillegg kan man oppleve Mette Rasmussen Trio North (lørdag 5. november), før hele festivalen avrundes søndag 6. november med den hardtslående Trondheimsduoen I Like To Sleep.

Sterkt program – i år igjen
Men Tampere Jazz Happening er mye mer enn dette. På fredag 4. november kan man i Pakkahuone høre UMO Helsinki Jazz Orchestra & Stefan Pasborg, LIUN & The Science Fiction Band med blant andre vokalisten Lucia Cadotch, saksofonisten Nubya Garcia, utdeling av Yrjö Award og Andania Award. I den finske presentasjonen, som alltid samles i Telakka, kan man høre trioen Plop, en av våre finske favoritter, sammen med fløytisten Juhani Aaltonen, Selma Savolainen Horror Vacui og Lightboxer, før kvelden rundes av i Klubi med Helsinki-Cotonou Ensemble + DJ Babylon Pete.

Lørdagen starter i Pakkahuone med tre konserter fra kl. 14:00, på samme billett: Først ut er Mette Rasmussen Trio North, før man kan høre svensk/norske The End og Satoko Fujii Tokyo Trio, før man på kvelden kan høre basslegenden Ron Carter Foursight, Seppo Kantonen Bias, med et internasjonalt lag bestående av Kantonen på piano, Niiko Kumpuvaara på accordeon, svenske Fredrik Ljungkvist på saksofon og klarinett, svenske Magnus Broo på trompet, sveitsiske Samuel Blaser på trombone, norske Ole Morten Vågan på bass og finske Joonas Riippa på trommer) og Theo Croker «Love Quantum».

I Telekka byr man på Kadi Vija Key Project, Joona Toivanen Trio og Varre Vartainen Almost Standards Live + Severi Pyysalo, før man kan avslutte i Klubi med den etiopiske legenden Mulatu Asatke + DJ Arsi Keva.

Så er vi over på søndagen, og da starter det hele i Pakkahuone med det fransk/finske bandet GRIO, før vi får ett av de nye og «hete» navnene i jazzen, saksofonisten Isaiah Collier & The Chosen Few, før man runder av med trommeslageren Hamid Drake’s Turiya: Honoring Alice Coltrane. Dette bandet spilte på Oslo jazzfestival tidligere i år, og fikk strålende anmeldelse på salt peanuts*. Så kan man gå til sengs etter å ha vært med på festivalens avslutningskonsert og medarbeiderfest med den norske trioen I Like to Sleep, som jeg ikke er helt sikker på at vil spille særlig mye god natt-musikk, før det hel avsluttes med DJ Pauli Kallio.

Så nå er det bare å rydde plass i kalenderen for Tampere Jazz Happening 2022 fra 3. til 6. november. Vi sees!

Se all informasjon på tamperejazz.fi

Skriv et svar