Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Programmet klart for Stockholm Jazz Festival

I går (25 augusti) presenterade Stockholm Jazz festival sitt program på Fasching som är arrangör av festivalen.

Lena Åberg Frisk, vd på Fasching, bjöd på en drink och mat inför ett femtiotal jazzvänner, journalister och arrangörer. Hon presenterade ett axplock av de minst 120 evenemangen på ett tjugotal olika scener.

Årets line-up har inte samma lyster som förra årets. Några chanstagningar kan inte skönjas i programmet. Publikdragande namn uppträder på de stora scenerna.

En festival av den här omfattningen måste förstås erbjuda ett brett program, men man har fastnat i ett ganska mainstreamat huvudutbud. Den som älskar fusion, soul och pop har en hel del att finna på festivalen. Mycket glitter, åtminstone på pappret, men å andra sidan: enskilda namn som presenteras i programmet säger inte så mycket om projektens innehåll. Många kan mycket väl resultera i intressant musik.

Den mest lysande stjärnan är förstås Wayne Shorter (bildet). Popjazzsångaren Jamie Cullum är ett av affischnamnen, liksom afromusic-sångerskan Angelique Kidjo. Pianisten och vokalisten Elaine Elias, ursprungligen från Brasilien, nu New York baserad, är naturligtvis en publikdragare.

Sångerskan Lina Nyberg levererar låtar av Antonio Carlos Jobim och Rigmor Gustafsson, som snart kommer med en skiva på ACT efter ett längre uppehåll, framträder tillsammans med Dalasinfonietta. Hon inviger festivalen på Stadsteatern den 10 oktober.

Man kan notera att många begåvade musiker framträder på ganska undanskymda platser som Plugged Records i Gamla Stan, där storheter som Roland Keiser med ”saxterapi” och Bernt Rosengren Quartet kan höras, liksom Patrik Bomans ”Ambivalent”. Om dessa artister överhuvud får något betalt är oklart.

På Rönnells antikvariat kan man, inbäddad i böcker, höra intressanta POMBO.

På klassiska Glenn Miller Café serveras fem konserter under festivalveckan, däribland Johan Berke Upstairs Five och Örjan Hultén Orion.

Den 14 oktober blir det gala på Fasching, då alla Jazzkatter delas ut i direktsändning (SR P2). Även Orkester Journalens Gyllene Skiva delas ut till årets vinnare: Fire! Orchestra.

Intressant möte blir det mellan Sofia Jernberg och Trondheim Jazz Orchestra på Stadsteatern den 11 oktober.

Summa summarum: Många intressanta grupper, men ett helgarderat stjärnprogram och inte så många av de nya spännande svenska och norska grupperna som man kanske skulle önska.

Stockholm Jazz festival 2014: 10 – 19 oktober

www.stockholmjazz.com

Tekst: Lars Grip / Orkester Journalen

Skriv et svar