Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Programslipp Moldejazz 2018

Den nye supergruppa Hudson med John Scofield og Jack DeJohnette i spissen gjør Norgesdebut på åpningsdagen av Moldejazz 2018. Selve åpningskonserten er det Artist In Residence Maria Schneider & Ensemble Denada som står for. Saksofonisten Donny McCaslin vil både gjeste inn på åpningskonserten og gjøre egen konsert med sitt nye band som er utvidet med vokalist Jeff Taylor. Trondheim Voices vil urfremføre et bestillingsverk av Helge Sten og Ståle Storløkken. Paal Nilssen-Love vender fem år etter debuten på Moldejazz tilbake med sitt store ensemble som har vokst fra Large til XL. Ultrafengende Gurls vil gjør intim klubbkonsert og Sparebank 1 SMN JazZtipendiat 2017/ 2018 The MaxX vil fremføre sitt nyskrevne verk for sin versjon av Trondheim Jazzorkester.

Hudson (Teatret Vårt 16/7)
Hudson består i tillegg til veteranene John Scofield og Jack DeJohnette, av de noe yngre stjernene John Medeski på tangenter og Scott Colley på bass. Bandet ble først samlet til en jobb på Woodstock-festivalen 2014 noe som gjenspeiles i repertoaret. Det ble en kjempesuksess, som ledet til et kritikerrost album utgitt sommeren 2017. I tillegg til egne låter spilles musikk av folk som Bob Dylan, Joni Mitchell og Robbie Robertson. Det hele kles i en musikalsk drakt som gir assosiasjoner til Miles Davis’ elektriske periode og band som Tony Williams Lifetime. Dette er ikke konvensjonell jazzrock, men låter fra rockens repertoar framført med jazzens grenseløse frihet som rettesnor.

Maria Schneider & Ensemble Denada (Bjørnsonhuset 16/7)
Åpningskonserten med årets Artist In Residence Maria Schneider & Ensemble Denada har utspring i et samarbeid som ble etablert for noen år tilbake hvor Schneider og Ensemble Denada bl a var på en turne i Sør-Afrika sammen. Det musikalske innholdet i konserten er under utvikling, men det er bl a klart at de skal gjøre låten «Sue (Or In A Season of Crime)» som Schneider komponerte sammen med David Bowie for hans siste album Blackstar. Dette nummeret vil også involvere gjesteopptredener fra saksofonist Donny McCaslin og vokalist Jeff Taylor. Schneider sa nylig i et intervju med Romsdals Budstikke at hun aldri trodde hun skulle fremføre denne låten, nå blir hun altså å gjøre det i Molde.

Trondheim Voices (Teatret Vårt 20/7)
Trondheim Voices ønsker å skape ny musikk i sammenheng med den teknologiske utviklingen ensemblets musikalske ideer har medført. Helge Sten og Ståle Storløkken har lenge vært høyt på Trondheim Voices´ ønskeliste over samarbeidspartnere, og i møtet med disse to komponistene vil ensemblet videreføre sin utforskning av komposisjon og improvisasjon i samspill med ny teknologi. I verket ønsker Trondheim Voices og Sten/Storløkken bl a å søke mot skjæringspunktet mellom akustiske og elektroniske lydbilder, mellom det harmoniske og mikrotonale. Nettopp i denne overgangen, mellom det kjente og ukjente, der hvor våre innlærte referanser opphører, kan det åpnes opp for nye måter å oppleve og sanse på.

Paal Nilssen-Love XL Unit (Teatret Vårt 19/7)
Paal Nilssen-Loves store band Large Unit gjorde sin aller første konsert noensinne på Moldejazz i 2013. Etter det har bandet turnert med stor suksess i fem verdensdeler og kommer nå «hjem» i en enda større og mer fargesprakende versjon. Nilssen-Love har hele tiden hatt en miks av etablerte travere og unge talenter i storbandet sitt, og bandet har vært en energi-giver og inspirator for det store antallet musikere som så langt har vært innom prosjektet. Bandet har også gitt Nilssen-Love muligheten til å vise nye sider som komponist og bandleder, og musikken har tatt stadig nye og spennende retninger.

De senere årene har man i Paal´s turnéplaner og diskografi kunnet spore en økende interesse for musikk og kultur fra Brasil og Etiopia, og Large Unit har vært i både Rio De Janeiro og Addis Abeba for å gjøre workshops med lokale musikere og dansere, og spille konserter. Nå samler Paal trådene fra disse turene og til Molde kommer han med et utvidet Large Unit, XL Unit, der han har invitert med seg tre musikere og to dansere fra Etiopia, to perkusjonister fra Brasil i tillegg til grunnstammen Large Unit, som nå teller 13 musikere.

Gurls (Storyville 16/7)
I trioen GURLS møtes tre av landets desidert mest ettertraktede jazzmusikere fra sin generasjon: vokalist Rohey Taalah, saksofonist Hanna Paulsberg og bassist Ellen Andrea Wang. Det er utvilsomt noe forfriskende og pop-aktig med GURLS. Musikken har en fot i jazzen, men Rihanna og Neneh Cheery er vel så åpenbare inspirasjonskilder. GURLS lager rett og slett uforskammet fengende musikk. Trioen har spilt for fulle hus og gjort furore på klubbscener rundt omkring i landet, og en sniklytt på deres kommende debutalbum forsterker troen på at dette er et band som vil nå langt.

Donny McCaslin (Storyville 17/7)
Saksofonist og bandleder Donny McCaslin begynte karrieren i bandet til Gary Burton, og har siden spilt mye med Steps Ahead, Gil Evans, Dave Douglas, Anthony Sanchez, og ikke minst med Artist in Residence for 2018, Maria Schneider. Tolv egne album og tre Grammy-nominasjoner har det blitt for McCaslin så langt, og karrieren tok et langt steg da David Bowie, etter å ha latt seg begeistre av en konsert med kvartetten hans på 55Bar i New York, brukte nettopp denne kvartetten på det som skulle bli hans svanesang: albumet Blackstar. Musikken til McCaslin skylder rocken like mye som den skylder jazzen, den er groovy, fengende, eksplosivt energisk og melodisk. McCaslin har en høy stjerne i Molde etter tidligere besøk, senest med Steps Ahead i 2016, og nå gleder vi oss til å presentere en eksklusiv norgespremiere på hans nye band som skal fremføre flunkende nytt materiale.

 

Trondheim Jazzorkester & The MaxX (Teatret Vårt 17/7)
SpareBank 1 SMN JazZtipendiat 2017-2018 ble i forbindelse med Moldejazz 2017 tildelt Petter Kraft, Tomas Järmyr og Oscar Grönberg for prosjektet «Trondheim Jazzorkester & The MaxX». Fra juryens begrunnelse het det bl a: – De tre svenskfødte musikerne har vært en del av jazzmiljøet i Trondheim

i 10 år, der de har tatt sin utdanning på Jazzlinja – NTNU. Alle har valgt å bosette seg i Trondheim, og de representerer i dag et kraftsenter i det unge norske jazzmiljøet. Stipendiatene vil bruke sin trio The MaxX som utgangspunkt for sitt prosjekt med Trondheim Jazzorkester. Trioen er vanskelig å plassere rent sjangermessig, men de beskriver musikken selv som «catchy riff-baserad jazz-rock, med en konstant skiftande rytmisk karaktär».

Besetningen i The MaxX sin utgave av Trondheim Jazzorkester offentliggjøres én etter én på nyåret 2018 – følg med på sosiale medier! Konserten i Teatret Vårt på Plassen tirsdag 17. juli kl 20.00 blir gjort stående da Moldejazz tror det er riktig for denne konserten.

 

Midtnorsk Jazzsenter, Moldejazz, SpareBank1 SMN og Talent Norge står bak det årlige stipendet, som er det største innen norske improvisasjonskunst. Foruten premieren på Moldejazz 2018, vil prosjektet bli presentert på Victoria – Nasjonal Jazzscene, Dokkhuset Scene, Umeå Jazzfestival og Jazztopad festivalen i Wroclaw, Polen. Alt i løpet av høsten 2018.

Skriv et svar