Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

R.I.P. Burton Greene

Så kom den triste beskjeden om at enda en av de toneangivende jazzmusikerne har gått bort. Pianisten Burton Greene var en typisk freejazzpianist som ble født i Chicago, Illinois, men som ble mest mest kjent for sitt arbeid i New York City og i Europa. Han har vært innom en rekke sjangere, inkludert avantgardejazz og Klezmer.

Greene ble født den 14. juli 1937, og spilte i løpet av 60-tallet på New Yorks freejazzscene, og spilte blant flere med musikere som Alan Silva og Marion Brown. Med Alan Silva dannet han Free Form Improvisation Ensemble i 1963. Han kom med i Bill Dixons og Cecil Taylors Jazz Composers Guild i 1964, og spilte også med en rekke andre artister, inkludert Rashied Ali, Albert Ayler, Gato Barbieri, Byard Lancaster, Sam Rivers, Patty Waters og andre. I løpet av denne tiden spilte han inn to album i eget navn for plateselskapet ESP-Disk. I 1969 flyttet han til Europa, og først til Paris. Etter hvert flyttet han videre til Amsterdam hvor han spilte med musikere som Maarten Altena og Willem Breuker. På slutten av 80-tallet begynte han å utforske Klezmer-tradisjonen i gruppene Klezmokum (sammen med Perry Robinson), Klez-thetics, og en nyere gruppe kalt Klez-Edge med vokalisten Marek Balata. Klez-Edge kom i 2008 med platen «Ancestors, Mindreles, NaGila Monsters» på John Zorns Tzadik-selskap. «Two Voices in the Desert» var en duoplate med Perry Robinson, som også kom på Tzadik-etiketten, ble utgitt i januar 2009.

Han debuterte med plate i eget navn i 1966 med «Burton Greene Quartet» på ESP-Disk, og opp gjennom årene gjorde han mer enn 30 innspillinger i eget navn.

Siden midten av 90-tallet har Greene spilt mye i New York og langs østkysten. Greenes siste konserter og innspillinger herfra, var en duoplate med bassist Mark Dresser, en kvartettplate med trompetist Roy Campbell, Lou Grassi og Adam Lane, en trioplate med Ed og George Schuller på bass og trommer (spilt inn på CIMP-etiketten), og en kvintett med Schuller-brødrene, Russ Nolan på saksofon og fløyte og Paul Smoker på trompet. Hans selvbiografi som han brukte 20 år på å ferdigstille fikk tittelen, «Memoirs of a Musical Pesty-Mystic», og ble utgitt i 2001 på Cadence Jazz Books.

De senere årene spilte han blant annet med vokalisten Patty Waters som vi hørte på Jazzhouse i København i en svært original og fin konsert den 8. november 2015, og sammen med bassisten Mario Pavone,og trommeslageren Barry Altschul medvirker han på Waters seneste utgivelse, «An Evening in Houston» som kom i fjor på Clean Feed-selskapet. I de senere årene har han også medvirket på platene «Flower Stalk» på Cipsela med bandet Open Field, på platen «Free Form Improvisations Ensemble 2013» på Improvising Beeings sammen med Abdelhai Bennani (ts), Chris Henderson (el-dr), Alan Silva (synth), og på platen «Space Is Still The Place» på Improvising Beeings med vokalisten Silke Rölling, fløytisten Tatjana Franzen og sopransaksofonisten Heike Röllig.

Med Greenes bortgang har freejazzen mistet enda en original og spennende musiker, som alltid var interessert i å finne nye kunstneriske veier å gå musikalsk.

Jan Granlie

Skriv et svar