Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

R.I.P. Danny Ray Thompson (10. januar 1947-13. mars 2020)

Afrofuturism är en genre som många numera känner till. Genren kombinerar science fiction, historisk fiktion och magisk realism med en kritik av vitheten som norm. Den hyllade filmen «Black Panther» är ett exempel på detta. Genrens allra första röster är jazzmusikern och filosofen Sun Ra och hans medmusikanter.

Utomjordiske Sun Ra eller Herman Poole Blount som han egentligen hette, skapade sin egna värld där han förenade jazzen tillsammans med kosmisk filosofi, egyptisk mytologi och svart frihetskamp. Genom allt detta framförde han sitt budskap om en bättre värld där vi alla är fria bortom förtryck. Det sägs att han även var den första att använda synthesizern inom jazz och har medverkat på ca 500 LP-skivor. Många på hans egna skivetikett Saturn i sann «do it yourself-anda» med så ofta som handmålade omslag av orkestern själva. Man kan fånga han och hans medmusikers livsgärningar med en mening «att befria minoriteter från förtryck genom jazz».

Danny Ray Thompson är en av dessa medmusiker som igår gick bort. Thompson var med i många olika konstellationer av Sun Ra’s orkester eller Arkestran som i «Arken» som han själv kallade sin orkester eller varför inte rymdorkester för bandledaren Sun Ra sägs ha kommit från planeten Saturnus vilket även stod i hans pass.

Danny Ray Thompson blev medlem i Arkestran tidigt 60-tal. Förutom saxofonist och fløjtist i Arkestrans många konstellationer var han även under många år manager över Sun Ra och hans Arkestra.

Afrofuturism som Sun Ra blev företrädare för, blev Thompson en viktig person och källa till och många lösa trådar till Sun Ras kosmiska och viktiga värld blev så många upplösta då Thompson var personen att lösa dessa trådar. För forskare och journalister som mig blev Thompson inte bara nödvändig utan en nära vän.

I Philadelphias förort «Germantown» där bandet bott kollektivt i «Sun Ra-Huset» sedan 60-talet märktes när jag i fjol hälsade på att Thompson även fyllde en viktig funktion där. Förutom min hjälte var han en av områdets superhjältar. Sun Ra Arkestra påstods vara opolitiska, men öppnade upp huset som jazzaktivister och lärde före allt från detta kriminella att spela klarinett och saxofon för att börja spela jazz istället för att fortsätta sälja knark eller sex på gatan för att kunna missbruka. Arkestran har räddat hundratals människor om inte tusentals genom även skivorna och böckerna som skrivits om dom.

Det är med sorg, men även med glädje att veta att han numera är förenad med solguden Sun Ra och jazzar på planeten Saturnus. Jag hoppas att livsglädjen som Thompson visade oss lever vidare inte inom bara jazzen utan hos alla han berörde på vägen under de ca 60 åren han turnerade världen över med den kosmiska musiken som Sun Ra komponerade. Musiken som än idag hjälper oss att komma ihåg att kämpa vidare för jämlikhet.

Text: Elena Wolay

 

 

 

Skriv et svar