Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

R.I.P Fred Van Hove

Fred Van Hove ble født den 19. februar 1937, og forlot denne verden den 13. januar i år. Han var en belgisk jazzmusiker og en pioner innen europeisk frijazz. Han var pianist, trekkspiller, kirkeorganist og klokkespiller, improvisator og komponist.

På 1960- og 1970-tallet spilte han sammen med saksofonisten Peter Brötzmann og trommeslageren Han Bennink. Van Hove studerte musikkteori, harmoni og piano hjemme i Belgia. Han begynte en forening med saksofonisten Peter Brötzmann i 1966, og spilte på hans tidlige kvartett- og sekstettinnspillinger inkludert det fantastiske «Machine Gun»-album fra 1968, og deretter var han en del av en trio med Brötzmann og  Bennink. Van Hove spilte senere i en rekke duoer, spesielt med saksofonistene Steve Lacy og Lol Coxhill og med trombonistene Albert Mangelsdorff og Vinko Globokar. Han komponerte musikk for film og teater, og underviste lokale musikere i Berlin. Han holdt workshops i Tyskland, Frankrike, England, Belgia og Nederland. Han samarbeidet med en rekke av sine belgiske musikk-kolleger, og ble i 1996 utnevnt til Flanderns kulturambassadør av den belgiske regjeringen.

Han medvirker på mer enn 40 plateinnspillinger, og den siste, «Front to Front» på Dropa Records, var et duosamarbeid med Peter Brötzmann, som kom i 2020.

Skriv et svar